Για να παράγει γάλα η μαμά χρειάζεται να πίνει γάλα;

Εάν το μωρό δεν θηλάσει την πρώτη ώρα μετά τη γέννησή του δεν θα θηλάσει ποτέ;

Πρέπει το μωρό να συνεχίζει τον ύπνο του, αν και έχει έρθει η ώρα να θηλάσει;

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι “όχι”. Είναι απλοί μύθοι που υπάρχουν γύρω από τον θηλασμό και οι οποίοι επιμένουν (όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν πάντα με τους μύθους) παρά την αλλαγή των γενεών και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Δείτε τους δέκα πιο συνηθισμένους μύθους για τον θηλασμό στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

# Μύθος 01. Δεν θα μπορείτε να θηλάσετε αν δεν ξεκινήσετε αμέσως

Ναι, είναι ευκολότερο να ξεκινήσετε το θηλασμό την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση, καθώς, εκείνη τη στιγμή, τα αντανακλαστικά του μωρού σας είναι πολύ ισχυρά. Το μωρό είναι έτοιμο να μάθει να τρέφεται από το στήθος. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα “χάσετε το τρένο” του θηλασμού, εάν δεν το κάνετε αμέσως.

Θηλάστε το μωρό σας, όσο το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση και όλα θα πάνε καλά. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να βάλετε το μωρό σας στο στήθος, ζητήστε υποστήριξη από έναν εξειδικευμένο σύμβουλο γαλουχίας. Μην ξεχνάτε ότι η συχνή σωματική επαφή με το μωράκι σας θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε τον θηλασμό.

 

# Μύθος 02: Δεν ξυπνάμε ένα μωρό που κοιμάται για να θηλάσει

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι το μωρό σας που σας ξυπνάει, πεινασμένο για φαγητό (κάθε δυόμισι έως τρεις ώρες). Ωστόσο, η ρουτίνα του μπορεί να περιλαμβάνει σίτιση για περίπου ένα τρίωρο και μετά ύπνο που μπορεί να κρατήσει περισσότερο από το συνηθισμένο.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να αφήνετε το μωράκι σας να κοιμάται λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά όχι πάνω από τεσσερισήμισι ώρες την ημέρα. Εάν το μωρό σας κοιμάται τακτικά την ώρα που πρέπει να θηλάσει, ξυπνήστε το για να φάει. Είναι σημαντικό, τόσο για το βρέφος, όσο και για εσάς, να τρέφεται σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 

# Μύθος 03: Πρέπει να πίνετε γάλα για να παράγετε γάλα

Η πραγματικότητα είναι ότι το αν μια μητέρα πίνει γάλα, δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Δεν χρειάζεται να γεμίσετε με λίτρα γάλακτος το ψυγείο! Ωστόσο, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό για τη θηλάζουσα να παραμένει καλά ενυδατωμένη, προσλαμβάνοντας υγρά σε οποιαδήποτε μορφή.

 

# Μύθος 04: Ο θηλασμός πάντα πονάει

Η αλήθεια είναι ότι ο θηλασμός σπάνια πραγματικά πονάει. Όταν αρχίζετε να θηλάζετε, οι θηλές σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες λόγω των αυξημένων ορμονικών επιπέδων μετά τον τοκετό και της συνεχούς επαφής με το μωράκι σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Παρόλο που η ευαισθησία στη θηλή είναι φυσιολογική, ο πόνος στη θηλή δεν είναι φυσιολογικός και πρέπει να αξιολογηθεί από έναν σύμβουλο γαλουχίας ή άλλο ειδικό για να προσδιοριστεί η αιτία. Η πιο κοινή αιτία για επώδυνες θηλές είναι η λανθασμένη θέση θηλασμού.

 

# Μύθος 05: Η φόρμουλα και το μητρικό γάλα είναι το ίδιο

Μεγάλο λάθος. Η φόρμουλα δεν είναι καθόλου σαν το μητρικό γάλα, καθώς προσομοιάζει περισσότερο με “φάρμακο” παρά με τροφή. Εάν το μωρό σας, για τον οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να τραφεί με φόρμουλα, φυσικά και μπορεί να το κάνει, με απόλυτη ασφάλεια. Ωστόσο θυμηθείτε ότι το μητρικό γάλα είναι πάντοτε η ιδανική τροφή για το μωρό σας.

 

# Μύθος 06: Δεν πρέπει να θηλάζετε εάν είστε άρρωστη

Ανάλογα με το είδος της ασθένειας, οι μητέρες μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να συνεχίσουν να θηλάζουν όταν είναι άρρωστες, ειδικά από ιώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αντισώματα που παράγει το σώμα σας για τη θεραπεία της δικιάς σας ασθένειας θα περάσουν στο μωρό σας, δημιουργώντας τις δικές του άμυνες.

 

# Μύθος 07: Δεν πρέπει να παίρνετε κανένα φάρμακο εάν θηλάζετε

Τα περισσότερα από τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά και αντιισταμινικά φάρμακα θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Φυσικά, είναι πάντα σημαντικό να διαβάσετε τις οδηγίες με τα φάρμακα που αγοράζετε χωρίς ιατρική συνταγή και επίσης να ενημερώσετε τον γιατρό σας ότι θηλάζετε, σε περίπτωση που σας χορηγήσει κάποια αγωγή, για οποιαδήποτε αιτία.

 

# Μύθος 08: Θα πρέπει να πλένετε τις θηλές σας πριν από το θηλασμό

Το πλύσιμο των θηλών σας πριν από το θηλασμό δεν είναι απαραίτητο. Όταν γεννιούνται τα μωρά, είναι ήδη πολύ εξοικειωμένα με τις μυρωδιές και τους ήχους της μητέρας τους. Οι θηλές παράγουν μια ουσία την οποία το μωράκι μπορεί να  μυρίσει και έχει “καλά βακτήρια” που βοηθούν στη δημιουργία υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

 

# Μύθος 09: Ο θηλασμός σας εμποδίζει να μείνετε έγκυος

Εν μέρει σωστό. Ωστόσο, κρίνοντας από τον αριθμό των οικογενειών με μωρά που γεννήθηκαν με διαφορά 10 μηνών, είναι σαφές ότι ο θηλασμός δεν αποτελεί 100% εγγυημένο μέσο αντισύλληψης. Οι ειδικοί πάντως σημειώνουν ότι οι ορμόνες που εμπλέκονται στο θηλασμό εμποδίζουν την ωορρηξία, εμποδίζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις την ικανότητά σας να συλλάβετε.

 

# Μύθος 10: Ο θηλασμός εξαρτάται από το σχήμα των θηλών

Η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα έχει στήθος και θηλές διαφορετικού μεγέθους και σχήματος. Δεν υπάρχει “τέλειο” στήθος για θηλασμό! Ο άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι και κάθε μωρό είναι διαφορετικό, όσον αφορά το μέγεθος του στόματος, των χειλιών και της γλώσσας. Η ανατομική συμβατότητα μεταξύ της μαμάς και του μωρού είναι αυτή που έχει σημασία και όχι το σχήμα των θηλών.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!