Η μητρότητα αλλάζει μία μαμά μέσα και έξω. Αφού έρθει το μωράκι σας στον κόσμο, θα διαπιστώσετε ότι το μέγεθος των ρούχων σας, το σχήμα του στήθους, το πλάτος των γοφών μέχρι και το νούμερο του παπουτσιού σας μπορεί να είναι διαφορετικό. Η προσαρμογή στη νέα σας ζωή με το μωρό δεν είναι εύκολη!

Καθώς όμως οι μέρες και οι βδομάδες περνάνε, και καθώς το σώμα σας επανέρχεται σιγά – σιγά στην μορφή που είχε πριν, νιώθετε την επιθυμία να προσέξετε ξανά τον εαυτό σας και την εμφάνισή σας. Και κάπου εκεί γεννιέται μία από τις συχνές ερωτήσεις της θηλάζουσας:

Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;

Δείτε την απάντηση στο άρθρο μας που ακολουθεί!

 

Η σύντομη απάντηση είναι “ναι”

Έγκυροι φορείς διεθνούς κύρους όπως το βρετανικό NHS, το αμερικανικό American Pregnancy Association και αρκετοί ακόμη δίνουν τη σύντομη απάντηση: ναι, μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας την περίοδο του θηλασμού.

Πρώτα από όλα, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μόνιμες ή ημι-μόνιμες βαφές δεν είναι ιδιαίτερα τοξικές. Από εκεί και πέρα, απειροελάχιστη ποσότητα από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη βαφή εισέρχονται στο αίμα σας, οπότε είναι εντελώς απίθανο μία σημαντική ποσότητα να περάσει στο μωρό μέσω του θηλασμού.

 

Η πλήρης περιποίηση επίσης επιτρέπεται

Όμως, πολλές φορές, η θηλάζουσα ανυπομονεί να επιστρέψει στο “πλήρες πακέτο” ομορφιάς. Τα καλά νέα ότι είναι πέρα από το βάψιμο, εργασίες περιποίησης όπως το μερικό ή ολικό ντεκαπάζ είναι επίσης στην επιτρεπόμενη λίστα, καθώς και η ισιωτική. Βγάλετε την πρέσα από το ντουλάπι!

 

Ανταύγειες για 100% σιγουριά

Η εξήγηση για την ασφάλεια της βαφής κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σχετικά απλή. Μία βαφή μαλλιών εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής και όχι στο ίδιο το δέρμα. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση στο αίμα της μητέρας (και κατ’ επέκταση στο γάλα) είναι απαγορευμένη.

Ωστόσο, εάν επιθυμείτε 100% σιγουριά, η λύση για εσάς είναι οι ανταύγειες στην εφαρμογή των οποίων δεν υπάρχει καμία πιθανότητα φυσικής επαφής μεταξύ του προϊόντος και του δέρματος. Μετά τις ανταύγειες, μην ξεχνάτε να επιστρέψετε στη χρήση του κατάλληλου σαμπουάν και conditioner.

 

Επιπλέον προφυλάξεις

Όλα καλά και όλα ωραία λοιπόν; Μπορείτε επιτέλους να βάψετε τα μαλλιά σας; Μισό λεπτό, δεν τελειώσαμε ακόμη! Πάρτε και τις παρακάτω προφυλάξεις.

 

Μην βάφετε τα μαλλιά σας στο δωμάτιο του μωρού

Εάν αποφασίσετε να βάψετε τα μαλλιά σας στο σπίτι (το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο στις θηλάζουσες λόγω έλλειψης χρόνου) θα πρέπει να το κάνετε σε ξεχωριστό δωμάτιο από αυτό στο οποίο είναι το μωρό σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν βαφής μαλλιών με βάση την αμμωνία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια ενοχλητική μυρωδιά που καλό είναι να μην εισπνέεται. Όμως, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να κρατάτε το μωρό σας μακριά από τις βαφές μαλλιών, αμμωνιούχες ή μη.

 

Επιλέξτε μια βαφή μαλλιών με λιγότερες χημικές ουσίες

Στην αγορά, κυκλοφορεί σημαντικός αριθμός προϊόντων βαφής μαλλιών από κυρίως βιολογικά συστατικά ή με βάση τη χένα. Δεν θα διαρκέσουν όσο μια μόνιμη βαφή μαλλιών αμμωνίας, αλλά είναι μία επιπλέον προφύλαξη που μπορείτε να πάρετε για να είστε σίγουρη από κάθε άποψη. Επιπλέον, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για τη μυρωδιά της βαφής.

Τέλος, προσπαθήσετε να αποφύγετε τα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν κερατίνη, καθώς έχουν παράλληλα υψηλή συγκέντρωση φορμαλδεΰδης (που υπό μορφή υδατικού διαλύματος είναι η γνωστή μας φορμόλη).

 

Μη θηλάσετε για 4 ώρες μετά τη βαφή

Όπως είδαμε παραπάνω, είναι απειροελάχιστες οι χημικές ουσίες που μπορούν να εισέλθουν στο αίμα σας, μετά από τη σωστή εφαρμογή μίας βαφής. Ωστόσο, για να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια ασφαλείας, αποφύγετε να θηλάσετε για 4 περίπου ώρες μετά τη βαφή, καθώς αυτό είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούσαν να περάσουν τυχόν ουσίες στον οργανισμό σας.

Κάνατε όλα τα παραπάνω; Με γεια το μαλλί!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!