Η προσαρμογή στη ζωή με το νεογέννητο μωράκι σας, δεν είναι εύκολη, είτε είστε μαμά για πρώτη φορά, είτε πεπειραμένη. Η μέρα σας μετατρέπεται σε ένα 24ωρο αγρύπνιας με μικρά διαλείμματα ύπνου. Ο καφές γίνεται ο καλύτερος φίλος σας (αλλά προσοχή, οι ειδικοί συνιστούν όχι περισσότερα από 300 mg, περίπου 2 φλιτζάνια καφέ φίλτρου).

 

Καθώς οι μέρες περνούν, αρχίζετε σιγά σιγά να μπαίνετε σε μία ρουτίνα, αν και κάποιες φορές συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να μην μπορεί να θυμηθεί πώς ήταν η κοινωνική σας ζωή πριν τη γέννα και τον θηλασμό! Αυτή η διαπίστωση σας “πονάει” μεταφορικά, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτετε ότι και κάτι άλλο σας πονάει – αλλά κυριολεκτικά. Οι θηλές σας.

 

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς θα αντιμετωπίσετε αλλά και θα προλάβετε τις πληγές στις θηλές σας λόγω θηλασμού. Γιατί η αγάπη δεν πρέπει να πονάει ποτέ!

 

Πώς δημιουργούνται και πώς θα τις προλάβετε

Οι πληγές στις θηλές κατά τον θηλασμό είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα για τις νέες μαμάδες. Δημιουργούνται, σχεδόν πάντα, από τη λανθασμένη θέση θηλασμού. Συγκεκριμένα, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο το μωράκι σας θηλάζει.

 

Όταν το βρέφος θηλάζει σωστά, ανοίγει το στόμα του διάπλατα και τοποθετεί ένα μεγάλο μέρος του στήθους στο στόμα του. Αυτό σημαίνει ότι η θηλή σας καταλήγει στο πίσω μέρος του στόματος του μωρού, εκεί όπου συναντώνται οι σκληρές και μαλακές υπερώες. Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ερεθίσει τη θηλή σας, επομένως δεν υπάρχει και πόνος.

 

Όταν όμως η θηλή σας βρίσκεται πιο μπροστά στο στόμα του μωρού, θα αισθάνεστε τράβηγμα κάθε φορά που ανεβαίνει η γλώσσα του, το οποίο μετά από επαναλαμβανόμενους θηλασμούς θα εξελιχθεί σε πληγή. Επίσης, αυτή η λάθος θέση δυσκολεύει και το βρέφος στο τάισμά του.

 

Λύση – εξπρές

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρήγορη λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας στη γωνία του στόματος του μωρού, τη στιγμή που νιώθετε τον πρώτο πόνο και να ξεκινάτε όλη τη διαδικασία του θηλασμού από την αρχή.

 

Ιδανικά, το μωρό σας πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 με 3 εκατοστά της θηλαίας άλω (σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή) στο στόμα του. Θα καταλάβετε ότι θηλάζει σωστά όταν κάνει ρυθμικές θηλαστικές κινήσεις, κάθεται ήσυχο και τα χείλη του μοιάζουν σαν να είναι “βεντούζα” στο στήθος σας.

 

Συμβουλές για την ώρα του θηλασμού

Εάν οι θηλές σας είναι ήδη πληγωμένες, σας συνιστούμε να κάνετε τα εξής, κατά τη διάρκεια του θηλασμού:

 

 • Θηλάστε πρώτα από την πλευρά του λιγότερο “ταλαιπωρημένου” στήθους. Το μωρό έχει την τάση να θηλάζει πιο λαίμαργα στο πρώτο στήθος που του προσφέρεται και πιο απαλά, όταν του δίνεται και η δεύτερη πλευρά.
 • Η αρχική επαφή έχει την τάση να είναι και η πιο επώδυνη. Ένα ψυχρό επίθεμα στη θηλή ακριβώς πριν τον θηλασμό θα βοηθήσει.
 • Πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις θηλασμού για να προσδιορίσετε ποια είναι η πιο άνετη για εσάς.
 • Αποφύγετε να έχετε μαζεμένη μεγάλη ποσότητα γάλακτος στο στήθος σας. Όταν το στήθος είναι γεμάτο γάλα, είναι πιο επιρρεπές στους τραυματισμούς.
 • Εάν χρησιμοποιείτε θήλαστρο, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το κατάλληλο μέγεθος.
 • Πλύνετε τις θηλές με ζεστό νερό μετά από κάθε τάισμα.
 • Να θυμάστε ότι όσο επώδυνος και αν είναι ο θηλασμός από την τραυματισμένη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό να βγάλετε γάλα από αυτήν για να μειώσετε τον κίνδυνο μαστίτιδας, μιας πάθησης που αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε διακοπή του θηλασμού.
 • Εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος, δοκιμάστε την άντληση γάλακτος.

 

Συμβουλές μεταξύ θηλασμών

 • Κρατήστε τις θηλές σας εκτεθειμένες στον αέρα, όσο είναι δυνατόν.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε στηθόδεσμους που προκαλούν υγρασία ή τριβή.
 • Απλά, σπιτικά κρύα επιθέματα (παγάκια μέσα σε ένα κομμάτι ύφασμα) μπορούν να βοηθήσουν: 20 λεπτά επί του σημείου του πόνου με 20 λεπτά διάλειμμα, επαναλάβετε όσο χρειάζεται.
 • Αναλγητικά: Η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη είναι συμβατές με το θηλασμό.
 • Μία φορά την ημέρα, χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριακό, ήπιο, μη αρωματικό σαπούνι για να καθαρίσετε απαλά την πληγωμένη περιοχή και μετά ξεπλύνετε καλά με τρεχούμενο νερό.
 • Εφαρμογή ελαίου μέντας στις θηλές βοηθά στην επούλωση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!