Η ζωή για το πιο αγαπημένο πλάσμα του κόσμου, το μωράκι σας, είναι μία συνεχής διαδικασία προσαρμογών. Η πιο μεγάλη από αυτές έγινε φυσικά τη στιγμή που γεννήθηκε: από το ήρεμο, γαλήνιο περιβάλλον της μήτρας στον πολύβουο εξωτερικό κόσμο. Μετά από μία τόσο ριζική αλλαγή, ίσως μία νέα μαμά να θεωρεί ότι η μετάβαση από τον θηλασμό στο μπιμπερό είναι “παιχνιδάκι”.

Και όμως, δεν είναι πάντα.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μετάβαση του μωρού από τον θηλασμό στο μπιμπερό και κάποιες ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσετε και αυτό το εμπόδιο (μέχρι το επόμενο, την ομαλή μετάβαση στις στερεές τροφές)!

 

Πότε πρέπει να γίνεται η μετάβαση;

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν τον “κανόνα του ενός μηνός” πριν τη μετάβαση στο μπιμπερό. Περιμένετε μέχρι το μωράκι σας να γίνει περίπου 4 εβδομάδων, οπότε θα έχει αναπτύξει τόσο ρουτίνα θηλασμού όσο και τους μύες στο προσωπάκι του που θα του επιτρέψουν να θηλάσει από το μπουκάλι χωρίς πρόβλημα.

 

Συμβουλές επιτυχημένης μετάβασης

Δείτε στη συνέχεια τις συμβουλές μας για επιτυχημένη μετάβαση στο μπιμπερό.

 

“Συστήστε” του το μπουκάλι

Το βράδυ, όταν το μωράκι σας έχει θηλάσει και είναι ήρεμο, χορτάτο και ευχαριστημένο, προσφέρετέ του το μπιμπερό, με ποσότητα γάλακτος όχι πάνω από μία κουταλιά της σούπας. Θα είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί αυτό το “επιδόρπιο”!

 

Μιμηθείτε τον θηλασμό

Όσο πιο φυσική καταφέρετε να κάνετε τη διαδικασία ταΐσματος με μπιμπερό, τόσο πιο εύκολα θα τη δεχθεί το μωράκι σας. Χρησιμοποιήστε θηλές αργής ροής, κρατήστε το μπουκάλι σε οριζόντια θέση και κάνετε συχνές παύσεις. Ακόμη αλλάξτε πλευρές, όπως θα κάνατε και στον θηλασμό και σταματήστε να ταΐζετε το μωρό σας όταν δείχνει σημάδια ότι χόρτασε.

 

Αλλάξτε θέση

Και όμως, κάτι τόσο απλό όσο ο τρόπος που κρατάτε το μωρό σας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επιτυχία της μετάβασης στο μπιμπερό. Αφού διασφαλίσετε ότι πάντοτε ταΐζετε το μωρό σας σε ημι-όρθια θέση (για να αποφύγετε παλινδρόμηση τροφής ή λοιμώξεις αυτιού), δοκιμάστε οποιαδήποτε νέα θέση πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει.

Λικνίστε το, καθίστε το στην αγκαλιά σας, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι θηλασμού για να το στηρίξετε, τοποθετήστε το στα υψωμένα γόνατά σας, ή εάν του αρέσει η κίνηση, περπατήστε το μέσα στο σπίτι, με το πρόσωπό του στραμμένο προς τα έξω για να μην σας βλέπει. Ίσως στο τέλος, καταλήξετε σε κάποια σχετικά άβολη ή περίεργη θέση θηλασμού, αλλά η δουλειά θα έχει γίνει!

 

Βεβαιωθείτε για τη θερμοκρασία του γάλακτος

Το γάλα πρέπει να είναι πάντοτε σε θερμοκρασία σώματος. Βεβαιωθείτε για τη σωστή θερμοκρασία του με τον παραδοσιακό τρόπο, ρίχνοντας στον καρπό σας λίγες σταγόνες.

 

Δώστε σημασία στη θηλή του μπιμπερό

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε σχήματα μπουκαλιών και θηλών σε όλα τα μεγέθη. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να λάβετε υπόψη, πρώτα και κύρια, το σχήμα και το υλικό της θηλής. Οι θηλές που μιμούνται το φυσικό σχήμα του στήθους είναι συνήθως οι πιο επιτυχημένες. Όσον αφορά τα υλικά, η σιλικόνη τείνει να είναι πιο μαλακή και περισσότερο παρόμοιας υφής με το στήθος της μαμάς από ό,τι το λάτεξ.

 

Αναθέστε το τάισμα σε κάποιο άλλο πρόσωπο

Όταν τρέφονται, τα μωρά βασίζονται ιδιαίτερα στο ένστικτο. Έτσι, ένα μωρό που θηλάζει από την ημέρα της γέννησής του θα ψάξει αυτόματα το στήθος τη στιγμή του θηλασμού. Θα δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για ένα μπουκάλι όταν ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται ότι “κάπου εκεί γύρω” υπάρχει το στήθος της μητέρας (το οποίο δεν είναι μόνο πηγή τροφής αλλά και άνεσης)!

Επομένως, είναι καλή ιδέα να προσφέρει κάποιος άλλος το μπουκάλι, όπως ο μπαμπάς, ο παππούς, η γιαγιά, ένα από τα αδέλφια του (εάν είναι αρκετά μεγάλα) ή ένας φίλος. Εάν έχουν πρόβλημα, δείξτε τους πώς να κρατήσουν το μωρό με τον τρόπο που το κρατάτε συνήθως εσείς.

 

Χαλαρώστε!

Το τελευταίο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν προσφέρετε στο μωρό σας το μπιμπερό είναι να χαλαρώσετε. Κάνετε τους πειραματισμούς σας με το μπουκάλι, τη θηλή, τη θέση και ό,τι άλλο νομίζετε. Όμως, μην αγχώνεστε ποτέ, καθώς είναι πιθανό να περάσετε τον εκνευρισμό σας στο μωρό. Εάν, αντιθέτως, χαλαρώσετε και συνεχίσετε να προσπαθείτε, το μωρό σας τελικά θα δεχθεί το μπουκάλι και μάλιστα με απόλαυση. Η επιμένουσα νικά!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!