Η έλευση της πρώτης μεγάλης παγκόσμιας πανδημίας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα έχει, δυστυχώς, συνδυαστεί και από την πόλωση της κοινωνίας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Αυτή η πόλωση, που στην αρχή της πανδημίας αφορούσε την ίδια την ύπαρξη του ιού ή τη θνησιμότητα από αυτόν, μεταφέρθηκε, με την εμφάνιση των εμβολίων κατά COVID, σε ένα νέο “πεδίο” αντιπαράθεσης, αυτό της ασφάλειας του εμβολίου.

Καθώς, για τη νέα μητέρα, το μωράκι της είναι ο “κόσμος όλος”, είναι λογικό, σε μία τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να αναρωτιέται αν τα εμβόλια είναι ασφαλή για αυτήν και το μωρό, ειδικά εάν θηλάζει. Αυτό ακριβώς αναλύεται στο άρθρο μας που ακολουθεί, με βάση τη γνώση που έχει συγκεντρώσει η ιατρική κοινότητα από την πιο πρόσφατη έρευνα επί του θέματος. Διαβάστε και ενημερωθείτε.

 

Πού δημοσιεύθηκε

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στη διεθνούς φήμης ιατρική επιθεώρηση JAMA (Journal of American Medical Association). Η επιθεώρηση, που ιδρύθηκε το 1883, εκδίδεται από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, δημοσιεύει καινοτόμες έρευνες, κριτικές και άρθρα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της βιοϊατρικής και θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά έντυπα και portals παγκοσμίως.

 

Τα αποτελέσματα

Η έρευνα αφορούσε τα mRNA εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna. Συνολικά 7 θηλάζουσες μητέρες με μέση ηλικία τα 38 έτη συμμετείχαν εθελοντικά. Η ηλικία των παιδιών τους ήταν από 1 μηνός έως 3 ετών. Δείγματα γάλακτος  συλλέχθηκαν 4 έως 48 ώρες μετά τη χορήγηση των εμβολίων.

Η ανάλυση 13 δειγμάτων ανθρώπινου γάλακτος που συλλέχθηκαν 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών χρονικών σημείων (4 έως 48 ώρες) από μία θηλάζουσα, αποκάλυψε ότι κανένα δείγμα δεν παρουσίασε ανιχνεύσιμα επίπεδα mRNA εμβολίου, σε οποιοδήποτε συστατικό του γάλακτος.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Συμπεράσματα

Αυτά τα αποτελέσματα προσφέρουν σημαντικά πρώιμα στοιχεία που ενισχύουν την άποψη της επιστημονικής κοινότητας ότι τα συστατικά των εμβολίων mRNA δεν μεταφέρονται στο βρέφος και ότι οι θηλάζουσες που κάνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν τον θηλασμό.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν τυχόν υπάρχει υπόλοιπο συστατικών των εμβολίων κάτω από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα ανίχνευσης της έρευνας, θα υποστεί υποβάθμιση από το γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την πιθανή έκθεσή του.

 

Περιορισμοί της μελέτης

Οι περιορισμοί αυτής της μελέτης είναι το μικρό μέγεθος δείγματος και οι λίγες συμμετέχουσες που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna. Επιπλέον, οι συνθήκες αποθήκευσης γάλακτος μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα του mRNA. Για πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα, απαιτούνται κλινικά δεδομένα από μεγαλύτερα δείγματα θηλαζουσών.

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής:

  • Δεν υπάρχει ζωντανός ιός στα εμβόλια Pfizer, Moderna αλλά και Johnson & Johnson από τον οποίον μπορείτε να αρρωστήσετε. Επομένως, δεν μπορείτε να κολλήσετε COVID-19 ή να μεταδώσετε στο μωρό σας COVID-19 εάν εμβολιαστείτε.
  • Όταν κάνετε το εμβόλιο, τα μικροσωματίδιά του χρησιμοποιούνται από τα μυϊκά σας κύτταρα στο σημείο της ένεσης και επομένως είναι απίθανο να εισέλθουν στο μητρικό γάλα. Οτιδήποτε φτάσει στο μητρικό γάλα πιθανότατα θα έχει αφομοιωθεί.
  • Όταν μία γυναίκα εμβολιάζεται ενώ θηλάζει, το ανοσοποιητικό της σύστημα αναπτύσσει αντισώματα που προστατεύουν από τον COVID-19. Αυτά τα αντισώματα περνούν μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα νεογέννητα εμβολιασμένων μητέρων που θηλάζουν μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα αντισώματα κατά του COVID-19.Το μητρικό γάλα δηλαδή ΔΕΝ μεταφέρει COVID, αλλά μπορεί να μεταφέρει αντισώματα κατά του COVID.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!