Οκτώβριος : ένας μήνας ευαισθητοποίησης, πρόληψης και ενημέρωσης για τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στον ενήλικο πληθυσμό. Πάνω από 2,3 εκατομμύρια άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, με την αναλογία των περιστατικών να αντιστοιχεί σε 100 γυναίκες προς 1 άνδρα.
Στις αναπτυγμένες κοινωνίες, 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της. Πιο συγκεκριμένα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερες από 380.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, ενώ στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε περίπου 7.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ακόμη την πρώτη αιτία θνησιμότητας σε γυναίκες με διάγνωση καρκίνου. Ωστόσο, μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.
Τι συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
- Μαθαίνουμε για τους παράγοντες κινδύνου : παράγοντες κινδύνου για τις περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως είναι η αυξανόμενη ηλικία, η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής άσκησης, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η μακροχρόνια χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση ή η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικής αγωγής.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού (ιδιαίτερα σε συγγενή α’ βαθμού που νόσησε σε μικρή ηλικία), το ατομικό ιστορικό νοσημάτων του μαστού ή επιβεβαιωμένη μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1/2 , η πρώιμη εμμηνορρυσία (πριν τα 10 έτη), η εμμηνόπαυση μετά τα 55 έτη, η πρώτη κύηση σε ηλικία πάνω από τα 35 έτη, η περιορισμένη διάρκεια ή άρνηση γαλουχίας, η ατεκνία, η πυκνότητα του μαστού και η ακτινοθεραπεία στο θώρακα πριν από την ηλικία των 30 ετών για άλλο νόσημα (συνήθως για τη νόσο Hodgkin).
- Ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο τρόπος ζωής : Περίπου ένα στα τέσσερα περιστατικά καρκίνου του μαστού μπορεί να αποφευχθεί αν υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες και μειώσουμε την επίδραση των τροποποιήσιμων παραγόντων (εκείνων δηλαδή που μπορούμε να αλλάξουμε μόνοι μας). Πρακτικά αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο του σωματικού βάρους, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με περιορισμό στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, την τακτική σωματική δραστηριότητα, τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, την αποφυγή της έκθεσης σε άσκοπη ακτινοβολία και την αποφυγή του άγχους.
- Μαθαίνουμε το σώμα μας : Η αυτοεξέταση των μαστών συστήνεται ξεκινώντας από τα 18 έτη, σε μηνιαία βάση, μετά την 7η μέρα από την έναρξη της εμμήνου ρύσης. Στόχος είναι να εξοικειωθεί η γυναίκα με το στήθος της. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να παρατηρήσει οποιαδήποτε μεταβολή στους μαστούς της.
Τι πρέπει να κινητοποιήσει μια γυναίκα να αναζητήσει άμεσα τη συμβουλή του ιατρού της;
-
- Μια σκληρή μάζα που αναπτύσσεται στον μαστό ή στη μασχάλη
- Μεταβολή στο μέγεθος ή στο σχήμα του μαστού
- Αλλαγές στη θηλή (όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις ή εμφάνιση εξανθήματος/ερεθισμού ή εισολκή – δηλαδή θηλή που γυρίζει προς τα μέσα)
- Αλλαγές στο χρώμα και την υφή του δέρματος των μαστών (υφή σαν φλοιός πορτοκαλιού)
- Τραβήγματα του δέρματος προς τα μέσα (σε κάποια περιοχή του μαστού)
- Εμμένων πόνος σε συγκεκριμένο σημείο
Ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι για το αν έχουμε εντοπίσει κάτι κατά την αυτοεξέταση, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στον ιατρό μας για συμβουλές και περαιτέρω ελέγχους, αν απαιτείται.
- Βάζουμε τον προληπτικό έλεγχο στη ζωή μας :
-
- Ρωτούμε τον ιατρό για το ποιες εξετάσεις είναι κατάλληλες, κυρίως αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
- Ρωτούμε αν πρέπει να κάνουμε ψηφιακή μαστογραφία ή κάποια άλλη διαγνωστική εξέταση, πριν την ηλικία των 40 ετών.
- Κάνουμε κλινική εξέταση των μαστών κάθε 3 χρόνια, ξεκινώντας από τα 20 έτη, και κάθε χρόνο μετά τα 40 έτη.
- Κάνουμε την πρώτη μαστογραφία «αναφοράς» στην ηλικία των 35-40 ετών.
- Επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο τη μαστογραφία, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών.
Η μαστογραφία αποτελεί τη βασική απεικονιστική εξέταση των μαστών. Μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση ενός πρώιμου, μικρού μεγέθους καρκίνου ή ακόμη και προκαρκινικών αλλοιώσεων, περιπτώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται επιτυχώς.
Ο χειρουργός μαστού είναι ο επαγγελματίας υγείας που θα συστήσει περαιτέρω ελέγχους επί των αποτελεσμάτων της μαστογραφίας, αλλά και του γενικότερου ιστορικού μιας γυναίκας.
Προγράμματα πρόληψης
Στην Ελλάδα, ήδη από το καλοκαίρι του 2022, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται σε ευρεία κλίμακα το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες, ηλικίας 45 έως 74 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας και δωρεάν κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή σε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης). Περισσότερα στοιχεία για το Πρόγραμμα υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα: https://mastografia.gov.gr/.
Η υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Ας μην χάνουμε τις ευκαιρίες να την προστατεύσουμε!
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!