Η λέξη “οστεοπόρωση” έχει μία ιστορία μόλις 200 ετών, καθώς επινοήθηκε στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1820, από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις “ὀστοῦν” και “πόρος” (άνοιγμα). Ωστόσο, η ίδια η πάθηση συνοδεύει την ανθρωπότητα από την αρχή της ιστορίας της, και στις μέρες μας, με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, είναι πιο φονική από ποτέ.

 

Γενικά

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, οι οργανισμός μας σχηματίζει νέα οστά, από ειδικά κύτταρα μέσα στα οστά μας που ονομάζονται οστεοβλάστες. Τα παλιά οστά απομακρύνονται μέσα από μία διαδικασία που ονομάζεται οστική απορρόφηση, από άλλα κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες.

Στην οστεοπόρωση, αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, καθώς η απορρόφηση των οστών από τους οστεοκλάστες γίνεται πιο γρήγορα από την παραγωγή νέων οστών από τους οστεοβλάστες. Αυτό οδηγεί σε μείωση της οστικής μάζας και πυκνότητας, καθιστώντας τα οστά πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα.

 

Είδη οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση έχει δύο μορφές:

  • Πρωτοπαθής οστεοπόρωση. Χωρίζεται σε Τύπο Ι και Τύπο ΙΙ. Ο Τύπος Ι, η μεταεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, προσβάλλει γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω απότομης μείωσης των οιστρογόνων. Επηρεάζει κυρίως σπόνδυλους και καρπούς. Ο Τύπος ΙΙ είναι η γεροντική οστεοπόρωση που εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες, συνήθως μετά τα 70. Προκαλεί κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τα οστά των χεριών.
  • Δευτεροπαθής οστεοπόρωση: Προκαλείται από ιατρικές καταστάσεις ή φάρμακα που επηρεάζουν την υγεία των οστών, όπως ορμονικές διαταραχές, χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών, ασθένειες όπως ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και κατάχρηση αλκοόλ και κακή διατροφή.

 

Τα οφέλη της άσκησης

Η σωματική άσκηση είναι ευεργετική για κάθε άνθρωπο, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία για τα άτομα με οστεοπόρωση. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών και οστών, καθώς και ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία, αποτρέποντας έτσι σε ένα μεγάλο βαθμό τις πτώσεις.

 

Πριν την άσκηση

Πριν ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, το άτομο με οστεοπόρωση, είναι σημαντικό να συμβουλευθεί έναν ειδικό ορθοπεδικό. Είναι πιθανόν να χρειαστούν εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης και της μέτρησης της οστικής πυκνότητας.

 

Επιλογή είδους άσκησης

Οι πιο συνηθισμένες ασκήσεις για άτομα με οστεοπόρωση είναι οι εξής:

  • Αεροβικές ασκήσεις
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης
  • Ασκήσεις ισορροπίας
  • Ασκήσεις ευλυγισίας.

 

Αεροβικές ασκήσεις

Οι αεροβικές ασκήσεις που επιδρούν θετικά στην οστική πυκνότητα χρησιμοποιούν το σωματικό βάρος. Για αυτό τον λόγο δεν συστήνονται δραστηριότητες όπως η κολύμβηση ή η ποδηλασία. Αντίθετα, ασκήσεις και δραστηριότητες όπως το περπάτημα, ο χορός, η χρήση του διαδρόμου στο γυμναστήριο, και το ανεβοκατέβασμα σκάλας αποτελούν πιο αποτελεσματικές επιλογές. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αυξάνεται η ένταση της άσκησης κατά τη διάρκεια της γύμνασης.

 

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις αυτές στοχεύουν στην ενδυνάμωση όλων των μεγάλων μυϊκών ομάδων του σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στους μύες σταθεροποίησης των κάτω άκρων, της λεκάνης και της οσφυϊκής μοίρας (κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης). Χρήση ελεύθερων βαρών ή λάστιχων αντίστασης συστήνονται. Ένας personal trainer ή φυσικοθεραπευτής με εμπειρία στην εκγύμναση ασθενών με οστεοπόρωση μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό ενός καθημερινού προγράμματος με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

 

Ασκήσεις ισορροπίας

Η βελτίωση της ισορροπίας είναι ιδιαίτερη σημαντική, καθώς η καλύτερη ισορροπία αποτρέπει τις πτώσεις. Δραστηριότητες όπως ο χορός ή το Tai Chi, μία φορά την εβδομάδα, μπορούν να βοηθήσουν. Επιπλέον, η ισορροπία μπορεί να βελτιωθεί μέσα από απλές ασκήσεις στο σπίτι. Παραδείγματα: περπάτημα στα δάκτυλα των ποδιών σε ευθεία γραμμή ή σε σχήμα “8”, μετατόπιση του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο, αλλά και στάση στο ένα πόδι.

 

Ασκήσεις ευλυγισίας

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις πρέπει να γίνονται αφού έχουν ζεσταθεί οι μύες και ιδανικά προς το τέλος της γυμναστικής. Είναι οι γνωστές μας ασκήσεις στρέτσινγκ (διατάσεις). Σημειώνεται ότι πρέπει να αποφεύγονται ασκήσεις στρέτσινγκ όπου το άτομο σκύβει ή διπλώνει τη σπονδυλική του στήλη (όπως κάποιες στάσεις γιόγκα), καθώς ασκείται πίεση στους σπονδύλους.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!