Γνωρίζοντας τη σχέση της ηλιακής ακτινοβολίας με το μελάνωμα, οι περισσότεροι από εσάς παίρνετε τις προφυλάξεις που απαιτούνται (ή τουλάχιστον ελπίζουμε ότι το κάνετε), για τις κύριες περιοχές του δέρματός σας που εκτίθενται στον ήλιο, και συγκεκριμένα τον κορμό και τα άκρα. Όμως, αν και το μελάνωμα “προτιμά” αυτά τα σημεία του σώματος, δεν εμφανίζεται αποκλειστικά σε αυτά.

Το μελάνωμα προκύπτει από τα μελανοκύτταρα, κύτταρα της επιδερμίδας που παράγουν μελανίνη για να μας προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Καθώς έχουμε μελανοκύτταρα παντού, οπουδήποτε έχουμε δέρμα, το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε αρκετά απροσδόκητα σημεία (αλλά ακόμη και σε σημεία που δεν υπάρχει δέρμα). Δείτε κάποια από αυτά, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Κάτω από το νύχι

Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ο Μπομπ Μάρλεϊ πέθανε σε ηλικία μόλις 36 ετών, από αυτόν τον τύπο μελανώματος. Οι πιο κοινές περιοχές εμφάνισης για το συγκεκριμένο μελάνωμα είναι ο αντίχειρας και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ως μαύρη ή καφέ κάθετη γραμμή στο νύχι και συχνά συγχέονται με μώλωπες ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με μια λοίμωξη, το μελάνωμα κάτω από το νύχι, συνήθως προσβάλλει μόνο ένα νύχι και δεν αναπτύσσεται μαζί του, όπως συμβαίνει με έναν μώλωπα.

 

Πέλματα και παλάμες των χεριών

Αν και οι παλάμες και τα πέλματα δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο, ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος σε αυτές τις περιοχές είναι το μελάνωμα. Η αλλοίωση μπορεί να μοιάζει με σπίλο, φλύκταινα, πελματιαίο κονδύλωμα, μώλωπα ή να ξεκινήσει ως επίπεδο σκούρο “μπάλωμα” που φαίνεται διαφορετικό από το δέρμα που το περιβάλλει.

Ο καρκίνος στα πέλματα των ποδιών και στις παλάμες των χεριών είναι πιο συχνός σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα, όπου οι κηλίδες και οι βλάβες είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

 

Βλέφαρα

Αν και το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί και στο βλέφαρο, δεν είναι τόσο σύνηθες σε αυτήν την περιοχή, όσο οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος (βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Αλλαγές στην εμφάνιση του βλεφάρου, οποιοδήποτε πρήξιμο ή πάχυνση του δέρματος ή μάζα μέσα ή επάνω στο βλέφαρο θα πρέπει να ελεγχθούν.

 

Μάτια

Τα μελανώματα μπορούν επίσης να σχηματιστούν στο ίδιο το μάτι. Αν και σπάνιο, το μελάνωμα είναι ο πιο συχνός ενδοφθάλμιος καρκίνος στους ενήλικες. Τα συμπτώματα του μελανώματος περιλαμβάνουν μια σκοτεινή περιοχή που εμφανίζεται στην ίριδα γύρω από την κόρη και θολή ή κηλιδωτή όραση.

 

Στόμα

Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο μελάνωμα, που αποτελεί περίπου το 0,5% των κακοήθων νεοπλασιών στη στοματική κοιλότητα, με αυξητικές όμως τάσεις. Στα πρώτα στάδια υπάρχει απουσία συμπτωμάτων που σημαίνει καθυστέρηση των ασθενών να επισκεφθούν τον ιατρό. Εμφανίζεται ως μελανή ή καφέ κηλίδα, οζίδιο ή πλάκα, και εντοπίζεται πιο συχνά στην υπερώα και την περιοχή των ούλων.

 

Αυτί

Το μελάνωμα στο αυτί αντιστοιχεί στο 7% περίπου των  μελανωμάτων της περιοχής του τραχήλου και της κεφαλής. Μπορεί να εμφανιστεί στο εξωτερικό του αυτιού, αλλά και τον ακουστικό πόρο. Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες (80%), καθώς και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας.

 

Το τριχωτό της κεφαλής

Τα μελανώματα μπορούν να αναπτυχθούν στο τριχωτό της κεφαλής και να εξαπλωθούν γρήγορα, καθώς η περιοχή είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία που καθιστούν εύκολη την ανάπτυξη του καρκίνου. Επειδή το μελάνωμα σε αυτή την περιοχή συχνά κρύβεται από τις τρίχες, μπορεί να μην ανιχνευθεί παρά μόνο αν προχωρήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο προγραμματισμός ενός ετήσιου ελέγχου για μελάνωμα είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση του στο τριχωτό της κεφαλής, προτού αυτό εξαπλωθεί.

 

Κάτω από ένα τατουάζ

Μερικοί άνθρωποι κάνουν πολύχρωμα τατουάζ για να καλύψουν κρεατοελιές ή σημάδια. Το μελάνι, ωστόσο, καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος που μπορεί να αναπτύσσεται από κάτω, επί του σπίλου. Τα άτομα με τατουάζ πρέπει πάντα να προστατεύουν το δέρμα τους από την έκθεση στον ήλιο με άφθονο αντηλιακό και να το ελέγχουν συχνά για ύποπτα σημάδια.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!