Το μελάνωμα, η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, δεν πλήττει τους ανθρώπους με την ίδια συχνότητα ή την ίδια σφοδρότητα. Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες μελανώματος για τον καθένα μας. Αυτό εξηγεί, εν μέρει, γιατί άνθρωποι που έχουν εκτεθεί επί δεκαετίες στον ήλιο, δεν έχουν αναπτύξει μελάνωμα, ενώ κάποια άλλα άτομα διαγιγνώσκονται με τη νόσο, παρά τη λήψη όλων των συνιστώμενων προφυλάξεων.

Συγκεντρώσαμε 10 σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που αφορούν το μελάνωμα και σας τους παρουσιάζουμε, στο άρθρο μας που ακολουθεί. Διαβάστε προσεκτικά, καθώς κάποιος ή κάποιοι ίσως αφορούν και εσάς.

 

#01. Ηλικία

Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται με την ηλικία. Έτσι, η νόσος είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι ένα 30% των ασθενών με μελάνωμα είναι 75 ετών και άνω. Ωστόσο, τα νεότερα άτομα δεν πρέπει να επαναπαύονται, γιατί, συγκρινόμενο με τους περισσότερους άλλους τύπους καρκίνου, το μελάνωμα είναι αρκετά πιο συνηθισμένο σε νεότερες ηλικίες.

 

#02. Υπεριώδης ακτινοβολία

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) είναι ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι η διακοπτόμενη έκθεση στον ήλιο (έντεκα μήνες στο γραφείο δεν μας βλέπει ήλιος και σε 15 μέρες στις διακοπές “ψηνόμαστε”) είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.  Όσοι ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής κινδυνεύουν περισσότερο από μελάνωμα από εκείνους που εκτίθενται τακτικά στο ηλιακό φως, όπως οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό μάλιστα εξηγεί τα στατιστικά μελανώματος σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περίπου 85 στα 100 μελανώματα προκαλούνται από υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία.

 

#03. Ηλιακό έγκαυμα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Οι άνθρωποι που εμφάνισαν εγκαύματα από τον ήλιο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Επιπλέον, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εγκαυμάτων, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος μελανώματος. Μάλιστα, αυτή η αύξηση του κινδύνου παρατηρείται με ηλιακά εγκαύματα σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο στην παιδική ηλικία.

 

#04. Τεχνητό μαύρισμα

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο τύπος του υπεριώδους φωτός που χρησιμοποιείται στις καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος (ακτίνες UVA) μπορεί να προκαλέσει τόσο μελάνωμα, όσο και μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος. Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο IARC (που αποτελεί το εξειδικευμένο τμήμα για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) έχει αναγνωρίσει τη χρήση τεχνητού μαυρίσματος ως αιτία μελανώματος.

 

#05. Χρώμα δέρματος και φακίδες

Ο τύπος και το χρώμα του δέρματος επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Οι άνθρωποι που έχουν λευκό δέρμα, και ειδικά εκείνοι με ανοιχτόχρωμα ή κόκκινα μαλλιά, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν μελάνωμα. Το ίδιο και οι άνθρωποι με πολλές φακίδες. Τα άτομα με σκούρο δέρμα μπορεί να εμφανίσουν μελάνωμα, αλλά έχουν περισσότερη φυσική προστασία από αυτό.

 

#06. Αριθμός σπίλων

Όσο περισσότεροι σπίλοι υπάρχουν στο σώμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μελανώματος. Μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μελανώματος ήταν υψηλότερος σε άτομα με 100 ή περισσότερους σπίλους, σε σύγκριση με άτομα με 15 ή λιγότερους.

Επιπλέον, τα άτομα που έχουν πολλούς ασυνήθιστους ή μεγάλους σπίλους (με διάμετρο μεγαλύτερη από 5 χιλιοστά) έχουν υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος από τον γενικό πληθυσμό.

 

#07. Εκ γενετής σημάδια

Τη στιγμή της γέννησης ή κάποιους μήνες αργότερα, ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια στο δέρμα του μωρού, τα περισσότερα από τα οποία θα παραμείνουν δια βίου. Αυτά τα σημάδια είναι καλοήθεις όγκοι μελανινοκυττάρων, που ωστόσο διατηρούν κάποιες πιθανότητες εξαλλαγής σε κακόηθες μελάνωμα στη συνέχεια της ζωής του ατόμου. Οι μεσαίοι και γιγάντιοι μελανινοκυτταρικοί σπίλοι (με μέγεθος άνω των 10 εκατοστών) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε μελάνωμα.

 

#08. Οικογενειακό ιστορικό και γενετικοί παράγοντες

Ο κίνδυνος μελανώματος είναι υψηλότερος εάν υπάρχει στενός συγγενής που είχε επίσης μελάνωμα. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι τείνουμε να μοιραζόμαστε το ίδιο χρώμα και τον ίδιο τύπο δέρματος με τους στενούς μας συγγενείς. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν το μέλος της οικογένειας που είχε μελάνωμα, το παρουσίασε σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών ή όταν περισσότεροι από ένας συγγενής πρώτου βαθμού παρουσίασαν μελάνωμα.

 

#09. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει το σώμα από ασθένειες και λοιμώξεις. Μερικοί άνθρωποι με εξασθενημένη ανοσία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μελάνωμα. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό ισχύει για άτομα που έχουν HIV, AIDS ή παίρνουν φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος (ανοσοκατασταλτικά) μετά από μεταμόσχευση οργάνου.

 

#10. Χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας

Χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος. Αν και τα PCBs έχουν απαγορευθεί πλέον σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση τους ήταν τόσο διαδεδομένη, που η έκθεση σε αυτά είναι ακόμη πιθανή. Υπάρχει επίσης έρευνα που συνδέει την εργασία στη βιομηχανία διύλισης βενζίνης με το μελάνωμα, ωστόσο αυτά τα στοιχεία είναι περιορισμένα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!