Τις τελευταίες δεκαετίες, η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης στον αγώνα εναντίον του καρκίνου είναι σταθερή, αλλά σίγουρα όχι με τον ρυθμό που όλοι θα επιθυμούσαμε. Πολλές φορές, στον εικοστό και στον εικοστό πρώτο αιώνα διαβάσαμε ή ακούσαμε ότι η θεραπεία του καρκίνου είναι “μόλις λίγα χρόνια μακριά”, με το όνειρο της πλήρους ίασης να αποδεικνύεται, δυστυχώς, πάντοτε φευγαλέο.

Όμως, φαίνεται ότι όσον αφορά το μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα μορφή του καρκίνου του δέρματος, αλλά και πιθανώς άλλους τύπους καρκίνου, τα νέα που έρχονται από τους ερευνητές παγκοσμίως είναι πραγματικά ενθαρρυντικά. Στο άρθρο μας που ακολουθεί, διαβάστε για τον συνδυασμό του mRNA εμβολίου και της κλασικής ανοσοθεραπείας στη μάχη κατά του μελανώματος.

 

Το εμβόλιο mRNA

Το εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος στηρίζεται στην τεχνολογία εμβολίων mRNA που αναπτύχθηκε από τη διακεκριμένη Ουγγροαμερικανή  βιοχημικό Katalin Karikó και τον Αμερικανό ιατρό και ανοσολόγο Drew Weissman, οι οποίοι έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2023, για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο αποτελεί μια καινοτόμα θεραπευτική πρακτική που έχει ως στόχο την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, με τρόπο που θα πυροδοτήσει επίθεση στα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα και θα μειώσει την ανοσολογική διαφυγή (δηλαδή την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αποφεύγουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού).

Η δράση του εν λόγω εμβολίου εναντίον του δερματικού μελανώματος είναι ήδη υπό μελέτη, ενώ σύντομα αναμένεται να δοκιμαστεί και σε άλλους τύπους καρκίνου που πλήττουν την ανθρωπότητα: καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, του παγκρέατος, κλπ.

 

Η ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί ήδη ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια, η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που αφορούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει φέρει τεράστια ανάπτυξη στον τομέα της ανοσο-ογκολογίας και έχει θέσει στη διάθεση των ιατρών ιδιαίτερα ελπιδοφόρες θεραπείες.

Ειδικά όσον αφορά το μελάνωμα, η πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab) είναι ένα εξανθρωπισμένο αντίσωμα (τύπος πρωτεΐνης) που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανοσοθεραπείας, έχοντας πάρει έγκριση τόσο από τον αμερικανικό FDA όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο συνδυασμός εμβολίου και ανοσοθεραπείας

Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με mRNA εμβόλιο και της ανοσοθεραπείας με πεμπρολιζουμάμπη καταφέρνει ένα “διπλό χτύπημα” στο μελάνωμα, ενισχύοντας και εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και να περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες υποτροπών.

 

Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα

Πριν από λίγους μήνες, τον Δεκέμβριο του 2023, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών για τον συνδυασμό εμβολίου mRNA και ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα, και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά. Σε τριετή παρακολούθηση ασθενών με μελάνωμα, βρέθηκε ότι ο συνδυασμός εμβολίου και ανοσοθεραπείας είχε 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν μόνο ανοσοθεραπεία.

Επιπλέον, η συνδυασμένη θεραπεία μείωσε τον κίνδυνο απομακρυσμένης μετάστασης κατά 62%. Όσον αφορά τις παρενέργειες, το 25% περίπου των συμμετεχόντων στη δοκιμή που έλαβαν ανοσοθεραπεία συν το εμβόλιο ανέφεραν παρενέργειες, σε σύγκριση με περίπου 20% για εκείνους που έλαβαν μόνο ανοσοθεραπεία. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αποδίδονταν στο εμβόλιο ήταν κόπωση, πόνος στο σημείο της ένεσης και ρίγη.

 

Η συνέχεια των ερευνών στον κόσμο και στη χώρα μας

Φυσικά, οι έρευνες δεν σταματούν εδώ. Ήδη έχει αρχίσει η επόμενη φάση έρευνας εμβολιασμού με mRNA εμβόλιο και κλασικής ανοσοθεραπείας σε περίπου 1000 ασθενείς με δερματικό μελάνωμα σε όλο τον κόσμο. Τέσσερα ειδικά κέντρα αναφοράς (δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη) περιλαμβάνονται στις ιατρικές μονάδες όπου διεξάγεται η παγκόσμιας εμβέλειας κλινική μελέτη.

Το εμβόλιο γίνεται ενδομυϊκά σε 9 δόσεις, κάθε 3 εβδομάδες, σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία που γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση, επίσης σε 9 δόσεις, αλλά κάθε 6 εβδομάδες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!