Γνωστό από την αρχαιότητα, από τα γραπτά του Ιπποκράτη, το μελάνωμα μαστίζει τους ανθρώπους επί χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για την πιο απειλητική και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος με ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, τόσο στον κόσμο όσο και στη χώρα μας, όπου καταγράφονται πλέον 1500 περιστατικά ετησίως.

Το 1838, ο διακεκριμένος Σκωτσέζος παθολόγος Sir Robert Carswell επινόησε για πρώτη φορά τον όρο “μελάνωμα”, έδωσε την παθολογική του περιγραφή και απεικόνισε τη βλάβη. Όπως λέει και η ετυμολογία της λέξης, το μελάνωμα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένας σκούρος, μαύρος ή καφέ όγκος.

Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις όπου η μελανίνη απουσιάζει από το μελάνωμα; Τότε έχουμε το λεγόμενο αμελανωτικό (ή αμελαγχρωματικό) μελάνωμα. Δείτε περισσότερα για αυτή τη σπάνια μορφή μελανώματος  στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γενικά

Το αμελανωτικό μελάνωμα είναι μια σχετικά ασυνήθιστη μορφή καρκίνου του δέρματος, που παρουσιάζεται περίπου στο 4% των συνολικών περιπτώσεων. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου του δέρματος που δεν παράγει τη χρωστική ουσία μελανίνη, η οποία δίνει στα περισσότερα μελανώματα την τυπική σκουρόχρωμή τους εμφάνιση. Ως αποτέλεσμα, το χρώμα του αμελανωτικού μελανώματος μπορεί να φαίνεται ροζ ή κοκκινωπό, με γκρίζες ή καφέ άκρες.

 

Πόσο επικίνδυνο είναι το αμελανωτικό μελάνωμα;

Από μόνο του, ένα αμελανωτικό μελάνωμα δεν είναι πιο επικίνδυνο από οποιαδήποτε άλλη μορφή μελανώματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται και λαμβάνουν θεραπεία σε πρώιμο στάδιο, έχουν εξαιρετικό προσδόκιμο επιβίωσης.

Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας για το αμελανωτικό μελάνωμα τείνουν να είναι υψηλότερα από ό,τι για άλλους τύπους μελανώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το εν λόγω μελάνωμα συχνά μένει απαρατήρητο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που του δίνει χρόνο να εξαπλωθεί.

Μελέτη επιβεβαιώνει τα παραπάνω, διαπιστώνοντας ότι το 88% των ατόμων με αμελανωτικό μελάνωμα επιβίωσαν για 5 χρόνια μετά τη διάγνωση, σε σύγκριση με το 95% των ατόμων με μελάνωμα.

 

Τι προκαλεί το αμελανωτικό μελάνωμα;

Οι αιτίες των αμελανωτικών μελανωμάτων είναι ίδιες με αυτές των πιο αναγνωρίσιμων τυπικών μελανωμάτων. Τις περισσότερες φορές, γενετικές αλλαγές στα κύτταρα των σπίλων προκαλούν τη μετατροπή τους σε καρκινικά κύτταρα. Η πιο κοινή αιτία αυτών των κυτταρικών αλλαγών είναι η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες UV του ήλιου ή το σολάριουμ. Σπάνιες, κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην πρόκληση μελανώματος.

 

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα του αμελανωτικού μελανώματος είναι τα εξής:

  • Ένας σπίλος που έχει αλλάξει σε μέγεθος και φαίνεται ασυνήθιστος, χρώματος ροζ ή κόκκινου με γκρίζες ή καφέ άκρες.
  • Ένας σπίλος ή κηλίδα στο δέρμα που αλλάζει πάχος, υφή ή χρώμα ή μεγαλώνει σε μέγεθος (οτιδήποτε μεγαλύτερο από μια γόμα μολυβιού πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία).
  • Ένας σπίλος ή πληγή που γίνεται επώδυνη ή αρχίζει να αιμορραγεί, να στάζει ή να σχηματίζει κρούστα.
  • Το αμελανωτικό μελάνωμα μπορεί να είναι επώδυνο, με εύθραυστο δέρμα που δίνει την αίσθηση ότι εύκολα μπορεί να καταστραφεί.
  • Μια ανοιχτή πληγή που παίρνει περισσότερο από τρεις εβδομάδες για να επουλωθεί θα πρέπει να ελεγχθεί.

 

Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται το αμελανωτικό μελάνωμα;

Το αμελανωτικό μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί εξαιρετικά γρήγορα, με τις βλάβες να αναπτύσσονται μέσα σε μήνες ή και εβδομάδες. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε γιατί τα μελανώματα αντιμετωπίζονται πιο εύκολα όταν ανιχνεύονται έγκαιρα. Για αυτό, μην καθυστερείτε ποτέ την επίσκεψη στον δερματολόγο, εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα σας.

 

Διάγνωση και θεραπεία

Για τη διάγνωση του αμελανωτικού μελανώματος, πρέπει να διεξαχθεί βιοψία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα. Με εφαρμογή τοπικού αναισθητικού, ο ασυνήθιστος σπίλος ή αλλοίωση αφαιρείται προσεκτικά για να αξιολογηθεί από παθολογοανατόμο, ειδικό στη διάγνωση καρκίνου του δέρματος. Ο ειδικός συμπληρώνει μια αναφορά παθολογίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες λεπτομέρειες:

  • Πάχος του μελανώματος. Τα λεπτά μελανώματα έχουν τον μικρότερο κίνδυνο μετάστασης.
  • Παρουσία ή απουσία εξέλκωσης (πληγής).
  • Μιτωτικός δείκτης. Ο ρυθμός με τον οποίο τα κύτταρα διαιρούνται.
  • Παρουσία λεμφοκυττάρων (ανοσολογικών κυττάρων που διεισδύουν στον όγκο).

Η θεραπεία για το αμελανωτικό μελάνωμα, όπως και για όλα τα μελανώματα, εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και προσαρμόζεται στα συμπτώματα του κάθε ασθενούς. Μπορεί να περιλαμβάνει κάποια θεραπεία από τις παρακάτω ή ένα συνδυασμό τους:

  • Χειρουργική επέμβαση
  • Ακτινοθεραπεία
  • Ανοσοθεραπεία
  • Χημειοθεραπεία (πιο σπάνια).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!