Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου
Ψυχολόγος CPsychol AFBPsS
Διευθύντρια Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης, Έρευνας και Εποπτείας

 

Αναμφισβήτητα, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους γονείς και ιδιαίτερα τις μαμάδες, είναι το θέμα της  εμμήνου ρύσης ή αλλιώς της περιόδου και πως μπορούν να μιλήσουν στην μικρή τους κόρη για αυτό και να την προετοιμάσουν. Δυστυχώς και εδώ, τα δικά μας βιώματα, πολλές φορές μας κάνουν ένα τόσο απλό θέμα να το κάνουμε πολύπλοκο. Φοβόμαστε, τρομάζουμε, διστάζουμε, αποφεύγουμε και όταν έρθει η στιγμή μπλοκάρουμε. Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Θα μπορούσαμε να  πούμε πως κάθε κορίτσι θα δει για πρώτη φορά περίοδο γύρω στα 12 έτη, χωρίς αυτό να αποκλύει περιπτώσεις πολύ νωρίτερα (ακόμα και από τα 8 ή 9) ή αργότερα (14,15). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν νωρίς να μιλάμε για αυτό, και οι αφορμές υπάρχουν. Είμαστε το ζωντανό παράδειγμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εαυτό σας και να πείτε πως σήμερα πονάω γιατί έχω περίοδο, ή δεν θα κάνω μπάνιο στην θάλασσα εξαιτίας της περιόδου μου, ή όταν αγοράζεται προϊόντα υγιεινής να εξηγήσετε τι είναι αυτό και γιατί το χρειάζεστε. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει στα 6 ή 7 χρόνια, του παιδιού σας. Αντίστοιχα μπορείτε να το συζητήσετε όταν θα σας ρωτήσει «πως γεννιούνται τα παιδιά» ή με την εγκυμοσύνη ή γεννηση ενός κοντινού προσώπου. Οι αφορμές για συζήτηση είναι δίπλα μας.  Δεν χρειάζεται να βγεί μια κραυγή από το μπάνιο, όπου ένα τρομαγμένο παιδί θα αντικρίσει αίμα στο εσώρουχό του… Αυτό πρέπει να αποφύγετε.

Με απλά λόγια, αρκετά νωρίς, θα της εξηγήσετε για την φυσιολογική ανάπτυξη που θα έρθει στην ζωή της και ότι η έμμηνος ρύση είναι μία φυσιολογική και τακτική αιμορραγία, που εμφανίζεται κάθε μήνα σε όλες τις γυναίκες. Εξηγήστε ότι είναι μια προετοιμασία του σώματος της γυναίκας για την εγκυμοσύνη που θα έρθει αργότερα στην ζωή της. Πείτε πως η μήτρα ετοιμάζεται κάθε μήνα για αυτό και το αίμα που εμφανίζεται είναι τα τοιχόματα της μήτρας, το ενδομήτριο, που αφου δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, αποβάλλεται με αυτό τον τρόπο.  Μπορείτε να μπείτε σε λεπτομέρειες, ότι διαρκεί συνήθως πέντε ημέρες, ότι συνδυάζεται με κάποια δυσάρεστα συμπτώματα (όπως πόνους από τις συσπάσεις στη μήτρα, πόνους στο στομάχι, έξαρση της  ακμής κ.α.). Καλό είναι να την ενημερώσετε για το τι σημαίνει αυτή η αλλαγή στο σώμα της. Είναι μια πολύ καλή αφορμή να μιλήσετε για την αναπαραγωγή και την εγκυμοσύνη. Έτσι θα καταλάβει καλύτερα, για ποιό λόγο γίνονται όλα αυτά και θα αποκτήσουν όλα νόημα.

Σε μερικές περιπτώσεις θεωρούμε ότι τα παιδιά μας είναι εντελώς ανώριμα, να ακούσουν αυτά που έχουμε να τους πούμε. Σε άλλες περιπτώσεις δεν ξέρουμε τον τρόπο και δεν έχουμε την άνεση να το κάνουμε. Τι γίνεται τότε; Θα λέγαμε πώς αυτές οι συζητήσεις πρέπει  να γίνονται από νωρίς. Άλλωστε όπως ήδη αναφέρθηκε, ευκαιρίες υπάρχουν. Αν δεν μπούμε να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, ας αγοράσουμε ένα βιβλίο που θα μπορέσει να δώσει στο παιδί μας τις απαντήσεις που εμείς δεν μπορούμε. Δεν θα έπρεπε να είναι όμως ένα θέμα ταμπού γιατί είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, που θα προκύψει και είναι πολύτιμο η κόρη μας να μπορεί να μιλήσει σε εμάς για τις αγωνίες της και να μην απευθυνθεί αλλού (γνωστούς, φίλους, internet), χωρίς να ξέρουμε ποια πληροφορία θα φτάσει στα αυτιά της. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία για την οποία δε θα πρέπει ούτε να φοβάται, αλλά ούτε και να ντρέπεται.

Έχοντας εξηγήσει την διαδικασία, προετοιμάζετε το παιδί και για την πρώτη φορά. Της λέτε πως θα πρέπει να έχει μαζί της ένα εσώρουχο και μια σερβίετα, σε περίπτωση που αυτό συμβεί ενώ είναι στο σχολείο, και δείξτε της πως χρησιμοποιείται. Έτσι ακόμα και αν δεν είστε δίπλα της όταν θα συμβεί, δεν θα σοκαριστεί και θα τρομάξει. Μην ξεχνάτε ότι κάποιες συμμαθήτριες της μπορεί ήδη να έχουν περίοδο και να το περιμένει.

Δείξτε το ενδιαφέρον σας, πείτε της να κρατάει ημερολόγιο με τις ημερομηνίες που εμφανίζεται η περίοδος της και η διάρκεια. Έτσι θα ξέρει και εκείνη, αλλά και εσείς την συχνότητα και την ένταση. Στην αρχή μπορεί να είναι πιο αραιά τα διαστήματα, μετά από ένα χρόνο, θα σταθεροποιηθεί. Δείξτε κατανοήση για τον εκνευρισμό που μπορεί να δείχνει, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που μπορεί να στερείται  τα μπάνια της. Είναι σημαντικό να είστε εκεί και να ακούσετε τις αγωνίες της.

Το πιό σημαντικό στην όλη διαδικασία, είναι το παιδί να είναι προετοιμασμένο, έτσι ώστε να μην φοβηθεί και τρομάξει αλλά να ξέρει τι συμβαίνει και γιατί. Αυτό θα κάνει την προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα πολύ πιο ομαλή.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!