Υπάρχουν κάποια πράγματα που πάνε πακέτο. Καφές και κουλουράκια. Άνοιξη και αλλεργίες. Καλοκαίρι και θάλασσα. Και, δυστυχώς, εφηβεία και ακμή. Εάν ο γιος ή η κόρη σας βρίσκονται στην εφηβεία και ανήκουν στο μόλις 15% των ανθρώπων που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα ακμής, μπορείτε να προσπεράσετε, ανακουφισμένες, αυτό το άρθρο.

Αν όμως το παιδί ανήκει στο 85% των εφήβων που παρουσιάζουν πρόβλημα ακμής (με ένα 12% μάλιστα των γυναικών και 3% των ανδρών να συνεχίζουν να παρουσιάζουν κλινικά στοιχεία ακμής μέχρι τα 44 χρόνια τους) είμαστε σίγουροι ότι αυτό το άρθρο θα σας φανεί χρήσιμο. Διαβάστε λοιπόν όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη δερματοπάθεια – εφιάλτη των εφήβων, καθώς και όλα τα… “μη” για την ακμή.

 

Τα αίτια της ακμής

Παρά την πρόοδο της επιστήμης, η βασική αιτιολογία της ακμής είναι ακόμη άγνωστη. Έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς το κλίμα, φάρμακα και χημικές ουσίες. Στις μέρες μας, πιστεύεται ότι η ακμή είναι αποτέλεσμα 4 παραγόντων σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση:

 • Υπερέκκριση σμήγματος. Το σμήγμα, είναι ελαιώδες υγρό, που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος των θηλαστικών με σκοπό την ύγρανση της επιδερμίδας και των τριχών του σώματος.
 • Απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου.
 • Αποικισμός από μικροβιακούς παράγοντες.
 • Φλεγμονή.

 

Η κλινική εικόνα της ακμής

Υπάρχουν, ανάλογα με τη βαρύτητα και τον τύπο της νόσου, διαφορετικές μορφές της κλινικής εικόνας του εξανθήματος. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

 • Φαγέσωρες. Είναι τα γνωστά σε όλους μας, μαύρα στίγματα. Πρόκειται για μικρά, κεράτινα βύσματα μεγέθους από 1 έως 3 χιλιοστά, που φράσσουν τον τριχοσμηγματογόνο πόρο.
 • Βλατίδες. Μικρά, αλλά ιδιαίτερα επώδυνα κόκκινα σπυράκια.
 • Φλυκταινίδια. Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση “βγάζω φλύκταινες”. Τα φλυκταινίδια λοιπόν είναι τα μικρά σπυράκια με πύον.
 • Κύστες και οζίδια. Πρόκειται για μεγαλύτερα, επώδυνα επίσης σπυράκια, με ερυθρότητα και πύον.
 • Ουλές. Μετά την “επέλαση” της ακμής, το δέρμα θυμίζει κάποιες φορές βομβαρδισμένο τοπίο από τις ουλές.

 

Πώς αντιμετωπίζεται

Η μάχη εναντίον της ακμής είναι πρώτα από όλα, χρονοβόρα. Δυστυχώς, η ακμή, δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα που σε μία εβδομάδα θα κάνει τον κύκλο του. Η αντιμετώπισή της ποικίλλει, ανάλογα με την περίπτωση, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, επιμονή και συντονισμό τόσο του παιδιού, όσο και όλης της οικογένειας.

 

Ήπιας μορφής ακμή

Σε μικρές ηλικίες και για μια ήπια μορφή ακμής, η θεραπεία είναι συνήθως τοπική με κρέμες που ελέγχουν τη λιπαρότητα και καθαριστικά σαπούνια. Ίσως, εάν το παιδί σας είναι αγόρι, να μη συμμορφώνεται στη θεραπεία με κρέμες και να χρειαστεί να προτιμήσετε την από του στόματος θεραπεία.

 

Φαγεσωρική ακμή

Στις περιπτώσεις όπου το εγκλωβισμένο σμήγμα κάνει ανάγλυφο το δέρμα, αλλά χωρίς πύον ή ορατή φλεγμονή, ο καθαρισμός του δέρματος μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα. Η διαδικασία πρέπει να γίνει από δερματολόγο και να ακολουθηθεί θεραπεία με ειδικά προϊόντα (όπως ρετινοειδή ή καλλυντικά με οξέα φρούτων) που προλαμβάνουν την επανεμφάνιση φαγεσώρων.

 

Βαριά ή χρόνια ακμή

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, με εκτεταμένη ακμή, συνιστάται τοπική θεραπεία με συνδυασμό αντιβίωσης από το στόμα (συνήθως ρετινοειδή). Η θεραπεία είναι μακροχρόνια, απαιτεί αυστηρή συμμόρφωση του ασθενούς και πρέπει να παρακολουθείται με μηνιαίες εξετάσεις δέρματος. Απαγορεύει τη λήψη αλκοόλ και την κατάχρηση λιπαρών.

 

Ακμή και διατροφή

Αφήσαμε για το τέλος τον σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή στην ακμή. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών προς το χειρότερο συντελεί στην εμφάνιση ακμής.

Τροφές που είναι καλό να αποφεύγετε:

 • Γάλα (ιδιαίτερα αποβουτυρωμένο)
 • Ζαχαρούχα αναψυκτικά
 • Λευκό ρύζι
 • Λευκό ψωμί
 • Κέικ
 • Σοκολάτα
 • Τηγανισμένες (υπέρ του δέοντος) τροφές
 • Burgers, λουκάνικα

 

Τι να βάλει το παιδί στη διατροφή του

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά, πράσινο τσάι, κουρκουμάς, βιταμίνες Α, D και Ε μπορούν να βοηθήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή, μεταξύ όλων των άλλων θαυμάτων που κρύβει για την υγεία μας, μπορεί να βελτιώσει θεαματικά και την εικόνα της ακμής.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!