Η ζωή κάνει κύκλους! Ίσως, κάποιες από εσάς, τις σημερινές μαμάδες να θυμάστε τις δικές σας μαμάδες, να βοηθάνε στο διάβασμα και να ξενυχτούν μαζί σας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο (που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά με το σύστημα των “δεσμών” στη χώρα μας το 1980). Φυσικά, υπάρχουν και διαφορές!

Τότε, η μαμά, για να μείνετε ξύπνια, σας έφτιαχνε είτε ελληνικό καφέ, είτε σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, φραπέ. Σήμερα, η κόρη μπορεί να αδυνατεί να διαβάσει έστω και μία σελίδα χωρίς την πρώτη της γουλιά από τον αγαπημένο της Caramel Macchiato με καραμέλα butterscotch, γάλα αμυγδάλου και κανέλα.

Ανεξάρτητα πάντως, από το αν φτιάχνετε ή όχι στην κόρη ή τον γιο σας, τον αγαπημένο τους καφέ, δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά στη δύσκολη περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων, τι να κάνετε και κυρίως, τι να αποφύγετε!

 

Η σημασία των εξετάσεων

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των εισαγωγικών εξετάσεων στο πανεπιστήμιο, η κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι είναι, πολλές φορές, τεταμένη, με τα παιδιά να βγάζουν ένα επιθετικό πρόσωπο που αφήνει τους γονείς άφωνους. Μα πού την έκρυβαν τόση γλώσσα!

Η εξήγηση είναι ότι η αξία των εξετάσεων έχει υπερεκτιμηθεί, τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. Οι εξετάσεις έχουν μετατραπεί στο ιερό δισκοπότηρο, στη στιγμή της ζωής των εφήβων που θα καθορίσει όλη τη μετέπειτα ζωή τους. Αυτό φυσικά δημιουργεί φόβο στα παιδιά, ο οποίος πυροδοτεί το άγχος τους, το οποίο πυροδοτεί τις εκρήξεις τους.

 

Συμπτώματα άγχους

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα άγχους στην περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων είναι τα εξής:

  • Αλλαγές στην όρεξη. Το παιδί τρώει πολύ περισσότερο ή ελάχιστα.
  • Δυσκολίες στον ύπνο
  • Εφιάλτες
  • Αίσθημα ζάλης
  • Τάση λιποθυμίας
  • Ταχυκαρδίες
  • Γαστρεντερικά προβλήματα.

 

Τι να ΜΗΝ κάνετε

Αν έχετε περάσει κι εσείς από τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, ίσως θυμάστε τι σας ενοχλούσε τότε και πώς πρέπει να το αποφύγετε. Επειδή όμως, καθώς τα χρόνια περνούν, πολλές φορές ξεχνάμε τα λάθη των γονέων και υποπίπτουμε και εμείς στα ίδια, ας δούμε κάποιους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε τις μέρες των πανελληνίων.

 

Δέκα λεπτά κήρυγμα; Ούτε ένα!

Μην τους… πρήζετε το συκώτι! Για να έχουν φτάσει στο σημείο να δώσουν πανελλήνιες, τα παιδιά ξέρουν πολύ καλύτερα από εσάς τι πρέπει να διαβάσουν και πότε χρειάζεται να διαβάσουν.

 

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα

Είμαστε όμως αληθινά; Ή μήπως η μισή οικογένεια παρακολουθεί Survivor στη διαπασών, ενώ το παιδί προσπαθεί να διαβάσει; Δημιουργήστε μία σωστή ατμόσφαιρα στο σπίτι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, χωρίς φασαρία και ενοχλήσεις.

 

Το παιδί είναι στο γραφείο του. Δεν είναι στο νοσοκομείο!

Αυτό ίσως είναι από τα πιο δύσκολα. Όσο και να αγαπάτε το παιδί σας, προσπαθήστε να μην δείχνετε υπερπροστατευτικότητα. Μην το φροντίζετε σαν να είναι άρρωστο. Όχι μόνο δεν του αρέσει, αλλά το αγχώνει και περισσότερο.

 

Βάλτε τέλος στις συγκρίσεις

Είναι σχεδόν θανάσιμο αμάρτημα. Όχι, μην του θυμίζετε τη δεύτερη ξαδέρφη του (την οποία και αντιπαθεί βαθιά) που πέρασε στην Ιατρική Αθηνών, στους 40 πρώτους. Μην αρχίζετε κάθε δεύτερη φράση σας με τις λέξεις “εγώ στην ηλικία σου…” ‘η “εμένα οι γονείς μου δεν μου πρόσφεραν όσα σου προσφέρουμε εμείς”. Θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε.

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

  • Φροντίστε τη διατροφή του παιδιού με τακτικά και μικρά γεύματα, πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο και λαχανικά.
  • Ενδεχομένως, δώστε του συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια (Ε, C, φυλλικό οξύ).
  • Τα πρωινά των εξετάσεων, φτιάξτε του ένα καλό, αλλά όχι βαρύ πρωινό, με δημητριακά και φρούτα.
  • Φροντίστε ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που πάσχουν από κάποιο λοιμώδες νόσημα.
  • Να μην εκτίθεται σε καπνό.
  • Δημιουργήστε ένα περιβάλλον χαμηλών συναισθηματικών εντάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων.
  • Προσπαθήστε ώστε να αποφεύγει το παιδί τα κρύα ρεύματα.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του χώρου μελέτης, χωρίς ακρότητες.
  • Το πιο σημαντικό από όλα: Ενθαρρύνετε το παιδί με τα λόγια σας, δείξτε του πόσο το αγαπάτε, είτε περάσει είτε όχι στις εξετάσεις!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!