Το είδατε στον υπέρηχο! Το μωράκι σας να πιπιλά αμέριμνο τον μικροσκοπικό του αντίχειρα. Και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο μωράκι που το έκανε. Όμως, τώρα, κάποιους μήνες μετά, βλέπετε ξανά το αγγελούδι σας να πιπιλά τον αντίχειρά του και αυτή τη φορά, περισσότερο από όσο θα θέλατε.

Τι θα κάνετε λοιπόν; Θα του δώσετε πιπίλα ή όχι; Πριν… συγκαλέσετε έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο τριών γενεών (κάτι θα ξέρει και η γιαγιά του μωρού!) δείτε στο άρθρο που ακολουθεί όλα τα υπέρ και τα κατά της πιπίλας που συγκεντρώσαμε για εσάς. Φυσικά, η τελική απόφαση για την πιπίλα επαφίεται σε εσάς και τον σύντροφό σας!

 

Γιατί πιπιλάμε;

Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι μία κίνηση που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικά για βρέφη και νήπια έως 4 ετών. Μάλιστα, ο άνθρωπος δεν είναι ο μόνος στο ζωικό βασίλειο με αυτή τη συνήθεια. Το πιπίλισμα του αντίχειρα απαντάται επίσης στους χιμπαντζήδες, αλλά και σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξήγηση είναι απλή. Το παιδί ξεκινά να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και να ανακαλύπτει τις ιδιότητες των διαφόρων αντικειμένων μέσα από τις αισθήσεις του, και ιδιαίτερα την αφή, τη γεύση και την όσφρηση. Όταν λοιπόν το βρέφος στρέφει την προσοχή του στο χεράκι του είναι φυσιολογικό να θέλει να το βάλει στο στόμα του.

Ακόμη, το πιπίλισμα του δαχτύλου έχει την ικανότητα να ηρεμεί τα μωρά και να τους δίνει τη σημαντικότερη αίσθηση που μπορούν να έχουν σε αυτή την ηλικία: αυτή της ασφάλειας. Τέλος το πιπίλισμα ανακουφίζει το μωράκι από τυχόν ενοχλήσεις στα ούλα.

 

Τα θετικά της πιπίλας

Πολλοί γονείς θεωρούν την πιπίλα, το ίδιο απαραίτητο αντικείμενο για το μωρό τους όσο είναι και η πάνα. Υπερβολή; Σίγουρα! Ας δούμε όμως τα πλεονεκτήματα που έχει για εσάς και το μωράκι σας η χρήση της πιπίλας.

 • Μειώνει την εμφάνιση του συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου SIDS. Το σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται περίπου μία φορά ανά χίλιες γεννήσεις, έχει μικρότερη συχνότητα όταν χρησιμοποιείται πιπίλα.
 • Ηρεμεί το ιδιότροπο μωρό. Δεν είναι όλα τα μωρά ήσυχα, μακάρια και διακριτικά. Μερικά μωρά ηρεμούν περισσότερο με την πιπίλα.
 • Αποσπά προσωρινά την προσοχή. Ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων, εμβολίων και λοιπά.
 • Βοηθά στον ύπνο. Ίσως το πιο γνωστό πλεονέκτημα της πιπίλας.
 • Βοηθά στο αεροπορικό ταξίδι. Τα μωρά δεν έχουν ακόμη τη γνώση ότι τα αυτιά τους μπορεί να “ξεβουλώσουν” κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με από ένα χασμουρητό. Η αλλαγή πίεσης του αέρα τα ενοχλεί και η χρήση πιπίλας τα βοηθά.
 • Μαζί με το παιδί ηρεμεί και τους γονείς. Ένα… παρεξηγημένο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα.

 

Τα αρνητικά της πιπίλας

Αν ήταν όλα τέλεια με τη χρήση της πιπίλας, είναι σίγουρο ότι πολλοί από εμάς θα τη χρησιμοποιούσαμε ακόμη και στην… ενήλικη ζωή μας. Όμως δεν είναι! Δείτε παρακάτω τα μειονεκτήματα της χρήσης πιπίλας.

 • Σύγχυση μεταξύ πιπίλας και μητρικού θηλασμού. Συνιστάται, εάν θηλάζετε, να περιμένετε κάποιες εβδομάδες πριν περάσετε το παιδί στην πιπίλα.
 • Προβλήματα ωτίτιδας. Τα παιδιά με πιπίλα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα ωτίτιδας και άλλες μολύνσεις του αυτιού.
 • Οδοντικά προβλήματα, με χρήση πιπίλας μετά την ηλικία των 2 ετών. Τα μπροστινά πάνω ή κάτω δόντια του παιδιού μπορεί να στραβώσουν.
 • Εξάρτηση από την πιπίλα. Εάν η πιπίλα χρησιμοποιείται στον ύπνο του μωρού, μπορούν να εμφανιστούν ξεσπάσματα κλάματος όταν του πέσει από το στόμα.

 

Πώς κόβεται η πιπίλα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά μεταξύ 2 και 4 ετών σταματούν μόνα τους την πιπίλα. Υπάρχουν ωστόσο παιδιά που χρειάζονται βοήθεια για να απογαλακτιστούν από την πιπίλα. Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις:

 • Δεν χρειάζεται να είστε απότομες. Δημιουργήστε μία ιστορία για την εξαφάνιση της πιπίλας! Η “νεράιδα της πιπίλας” είναι μια καλή αρχή.
 • Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην οικογένεια είστε στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν έχει νόημα εσείς να έχετε κόψει την πιπίλα στο μωρό και η γιαγιά να τη ξαναδίνει!
 • Αλλάξτε τη γεύση της. Βυθίζοντας μία πιπίλα σε λεμόνι ή ξίδι, θα δώσετε ένα σημαντικό λόγο στο μωρό σας να την κόψει.
 • Αντικαταστήστε την με κούνημα, τραγούδι ή απαλό μασάζ, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!