Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (5η Μαΐου) δημιούργησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ελληνική κοινωνία, έντονη ευαισθητοποίηση αλλά και εύλογες απορίες για το μελάνωμα, μία από τις μεγάλες μάστιγες της εποχής μας.

Αν είστε μητέρα, είναι πολύ πιθανό ότι μία από αυτές τις απορίες αφορά το μελάνωμα και το παιδί. Διαβάστε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το μελάνωμα σε σχέση με το παιδί, τι λέει η επιστήμη, και πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί από το μελάνωμα, όχι μόνο τώρα, αλλά και για την υπόλοιπη ζωή του.

 

Αναπτύσσουν τα παιδιά μελάνωμα;

Πολύ σπάνια, ναι, αλλά αναπτύσσουν. Σύμφωνα με στατιστικές, η εμφάνιση του μελανώματος στην παιδική ηλικία αποτελεί μόλις 1% όλων των παιδικών καρκίνων από τη γέννηση μέχρι και την ηλικία των 14 ετών (και 4% των καρκίνων που αναπτύσσονται στους εφήβους από 15 έως 19 ετών).

Σίγουρα, αυτά τα ποσοστά δεν ακούγονται υπερβολικά μεγάλα, υπάρχει ωστόσο ένα καμπανάκι: Η συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος στα παιδιά είναι πλέον στις μέρες μας η διπλάσια από αυτή που ήταν πριν 20 χρόνια. Αυτό καθιστά το μελάνωμα έναν από τους καρκίνους της παιδικής ηλικίας με τη μεγαλύτερη αύξηση.

Ακόμη, η σπανιότητα του μελανώματος στα παιδιά, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης που είναι, πρώτο και πάνω από όλα, ο περιορισμός της έκθεσης του παιδιού στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι βλάβες του δέρματος στην παιδική ηλικία εγγράφονται στο DNA των κυττάρων και είναι πολύ δυσκολότερο να επιδιορθωθούν στο μέλλον. Προστατεύοντας το παιδί μας τώρα, το προστατεύουμε και για την ενήλικη ζωή του!

 

Πότε πρέπει να πάμε στον δερματολόγο;

Οι αλλαγές που συνοδεύουν ένα μελάνωμα, μπορεί να είναι λιγότερο εμφανείς στα παιδιά, ενώ εξαιτίας της σπανιότητας της ασθένειας, υπάρχει και ο κίνδυνος μη έγκαιρης διάγνωσης. Σημάδια σε έναν δερματικό σπίλο (ελιά) που πρέπει να μας οδηγήσουν στην πόρτα του δερματολόγου, περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγή στο σχήμα του σπίλου
  • Ασύμμετρος σπίλος
  • Ανώμαλο σχήμα των ορίων του
  • Ανώμαλη επιφάνεια με προεξοχές
  • Αλλαγή στο χρώμα
  • Μικτό χρώμα, μαύρο και καφέ
  • Αύξηση του μεγέθους του σπίλου και της διαμέτρου του σε περισσότερα από 6 χιλιοστά
  • Εμφάνιση λευκών κηλίδων, ερυθρότητας ή οιδήματος στο περιβάλλον δέρμα ενός σπίλου
  • Αιμορραγία από τον σπίλο, πόνος και κνησμός

Ένας τρόπος απομνημόνευσης των συμπτωμάτων, για όσους μιλάνε αγγλικά (αν και οι περισσότερες από τις λέξεις που ακολουθούν έχουν ελληνική καταγωγή) είναι το ABCD. Ας το δούμε:

Α – Asymmetry: Τα περισσότερα μελανώματα είναι ασύμμετρα.

B Border: Τα μελανώματα έχουν συνήθως ανώμαλα όρια (borders).

CColor: Τα μελανώματα παρουσιάζουν δυσχρωμίες.

DDiameter: Η διάμετρος του μελανώματος ξεπερνά συχνά τα 6 χιλιοστά.

 

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος σε κάποιον συγγενή πρώτου βαθμού καθώς και τα παιδιά με κόκκινα μαλλάκια και με ανοιχτόχρωμα δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο. Ακόμη, να σημειώσουμε ότι σε ποσοστό 1%, τα νήπια έχουν στο δέρμα τους συγγενείς σπίλους που εμφανίζονται είτε κατά τη γέννηση είτε στους πρώτους μήνες της ζωής τους. Αυτοί οι σπίλοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στο μελάνωμα.

 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Η πρόληψη για το μελάνωμα, είναι απλή και απαιτεί από εμάς τον περιορισμό της έκθεσης του παιδιού στον ήλιο. Τι πρέπει να κάνουμε:

  • Καμία έκθεση στον ήλιο για μωράκια κάτω των 6 μηνών.
  • Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παίζουν στη σκιά, ή κάτω από την ομπρέλα.
  • Ποτέ στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες.
  • Αντηλιακό στον αυχένα και τους ώμους του παιδιού, περιοχές που είναι οι πιο “ύποπτες” για εγκαύματα.
  • Χαλαρά, και εάν είναι δυνατόν, βαμβακερά ρούχα.
  • Το καπέλο απαραίτητο, και μάλιστα πλατύγυρο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!