Σαν μαμά, ξέρετε ότι πρέπει να είστε υγιής και δυνατή για εσάς και τα παιδιά σας. Για αυτό, φροντίζετε τον εαυτό σας, τη διατροφή σας και αποφεύγετε τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μπράβο σας! Σας δίνουμε τα εύσημα, όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά σας που θέλουν να βλέπουν τη μανούλα πάντα δυνατή και δραστήρια.

Υπάρχει όμως ένας ύπουλος εχθρός της υγείας, που μπορεί να αρχίσει από μία μικροσκοπική περιοχή στο δέρμα και, αν περάσει απαρατήρητος, να εξαπλωθεί στον οργανισμό μας, με πολλές φορές, μοιραίες συνέπειες. Μιλάμε φυσικά για το μελάνωμα (άλλες ονομασίες: κακοήθες μελάνωμα, δερματικό μελάνωμα).

Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί τις σημαντικότερες πληροφορίες που όλες οι μαμάδες πρέπει να ξέρουν για το μελάνωμα, που έχει εξελιχθεί σε μία από τις μάστιγες της εποχής μας.

 

Τι είναι το μελάνωμα

Μελάνωμα ονομάζεται ο καρκίνος του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, τα γνωστά κύτταρα που παράγουν μελανίνη. Το μελάνωμα έχει, δυστυχώς, την ικανότητα να δίνει εύκολα μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος μέσω του λεμφικού συστήματος (του δικτύου αγγείων που οδηγεί το επιπλέον υγρό από τους ιστούς προς την κυκλοφορία του αίματος).

 

Πώς εμφανίζεται το μελάνωμα

Τις περισσότερες φορές, η πρώτη ένδειξη για το μελάνωμα είναι αλλαγή στο μέγεθος, χρώμα ή σχήμα ενός σπίλου (δηλαδή μίας ελιάς). Φυσιολογικά, ένας σπίλος είναι ένα καφέ, σκούρο ή μαύρο σημάδι στο δέρμα, με μέγεθος συνήθως μικρότερο από μισό εκατοστό. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περίπου 10 με 30 σπίλους στο δέρμα μας με τη μεγάλη τους πλειοψηφία να είναι εντελώς ακίνδυνη.

Οποιαδήποτε αλλαγή σε σπίλο σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Ας μη ξεχνάμε βέβαια, ότι το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί και ως νέος σπίλος.

 

Το ABCD του μελανώματος

Μιλάτε αγγλικά; Η ιατρική επιστήμη έχει ορίσει τα κλινικά κριτήρια του μελανώματος με το ABCD: 

Α – Asymmetry: Τα περισσότερα μελανώματα είναι ασύμμετρα.

BBorder: Τα μελανώματα έχουν συνήθως ανώμαλα όρια (borders).

CColor: Τα μελανώματα παρουσιάζουν δυσχρωμίες.

DDiameter: Η διάμετρος του μελανώματος ξεπερνά συχνά τα 6 χιλιοστά.

Ωστόσο, τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι αυτοδιάγνωση στο μελάνωμα (όπως και σε οποιαδήποτε άλλη ασθένεια) ΔΕΝ υπάρχει. Ο μόνος ειδικός για να εξετάσει έναν σπίλο είναι ο δερματολόγος σας.

 

Πού εμφανίζεται συχνότερα το μελάνωμα

 • Κεφάλι
 • Λαιμός
 • Κορμός
 • Βραχίονες και κνήμες (στις γυναίκες)
 • Παλάμες και πέλματα (σε πολύ μελαχρινά άτομα)

 

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

 • Άτομα ξανθά
 • Με φακίδες στο πρόσωπο
 • Με πυρόξανθα ή κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια
 • Άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων
 • Άτομα με ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων
 • Άτομα με ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια

 

Συχνότητα εμφάνισης

Στις μέρες μας, η συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από οποιοδήποτε άλλο όγκο. Στις ΗΠΑ, το μελάνωμα του δέρματος αποτελεί σήμερα την έκτη συχνότερη κακοήθεια σε γυναίκες και άνδρες, και συνολικά, το 4% των κακοηθών νεοπλασιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μεγαλύτερα ποσοστά μελανώματος συναντώνται στην Αυστραλία.

Στη χώρα μας, η συχνότητα εμφάνισης είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν της βόρειας Ευρώπης και κυμαίνεται περίπου στα ίδια πλαίσια με όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα, κάθε χρόνο παρουσιάζονται περίπου 440 νέες περιπτώσεις μελανώματος (4 φορές ανά 100.000 κατοίκους).

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και Ευρωμελάνωμα

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας (EADV) διοργανώνει και φέτος, για 20η συνεχόμενη φορά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος. Η Ημέρα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου και έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Για αυτό τον σκοπό έχει δημιουργηθεί και η ιστοσελίδα “Ευρωμελάνωμα” (www.euromelanoma.org), όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για πρόληψη και αυτοεξέταση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!