Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου
Ψυχολόγος CPsychol AFBPsS
Διευθύντρια Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης, Έρευνας και Εποπτείας

Το άγχος και οι διακοπές φαίνεται να συμβαδίζουν για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα όταν το πολυάσχολο χρονοδιάγραμμά τους γίνεται πιο φορτωμένο με προετοιμασίες και εορτασμούς τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Η περίοδος όμως αυτή μπορεί να αποτελέσει την κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσετε να επαναπροσδιορίσετε τη σκέψη σας για τις διακοπές. Αντί να φοβάστε το πιθανό άγχος  μπορείτε να δείτε τις διακοπές ως μια ευκαιρία για να βελτιώσετε την ψυχολογική σας ευεξία. Υπάρχουν διάφορα χρήσιμα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος των διακοπών και να αισθανθείτε πιο αισιόδοξοι για την γιορτινή περίοδο.

Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές για τις γιορτές:

  1. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας – Μπορεί να αισθάνεστε πιεσμένοι, παντού και για όλους. Αλλά θυμηθείτε ότι είστε μόνο ένα άτομο και μπορεί να ολοκληρώσει μόνο ορισμένα πράγματα. Μερικές φορές η αυτο-φροντίδα είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε – μιας και οι άλλοι θα ωφεληθούν όταν αισθάνεστε λιγότερο άγχος. Αντικατοπτρίστε σε πτυχές της ζωής σας που σας χαρίζουν χαρά. πηγαίνετε για μια μεγάλη βόλτα, κάντε ένα μασάζ, ή να αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική ή να διαβάσετε ένα νέο βιβλίο. Όλοι μας χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Να είστε προσεκτικοί και να επικεντρωθείτε στο παρόν και όχι στο παρελθόν ή να ανησυχείτε για το μέλλον.
  2. Εθελοντής – Βρείτε μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση, ή ένα καταφύγιο που χρειάζεται εθελοντές και προσφέρετε για βοήθεια. Εναλλακτικά, μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια κοινότητα που παρέχει φύτεμα δέντρων. Βοηθώντας τους άλλους μπορεί να άρει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να βάλετε τους δικούς σας αγώνες σε προοπτική.
  3. Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες – Καμία Πρωτοχρονιά, καμία παραμονή Χριστουγέννων ή γενικότερα εορταστική περίοδος δεν είναι τέλεια. Αντιμετωπίστε τις αναπόφευκτες δυσκολίες ή τα προβλήματα ως ευκαιρίες για να ασκήσετε την ευελιξία και την αντοχή σας. Ένα δέντρο που δεν στολίστηκε όμορφα, μια ακύρωση ξενοδοχείου, ή ένα καμένο φαγητό δεν θα καταστρέψει τις διακοπές σας – θα δημιουργήσει μια οικογενειακή ανάμνηση. Αρκεί να αποδεχτείς ότι δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο όλων των καταστάσεων.
  4. Θυμηθείτε τι είναι σημαντικό – Οι πολλές διαφημίσεις μπορεί να σας κάνουν να ξεχάσετε τι είναι η περίοδος των διακοπών. Εάν το σύνολο των εξόδων που προγραμματίζεται, ξεπερνά τον μηνιαίο προϋπολογισμό σας, μειώστε την κλίμακα και θυμηθείτε ότι τα πιο σημαντικό είναι να περάσετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα από τα δώρα που θα αγοράσετε! Δημιουργήστε κάτι πιο προσωπικό και οικονομικό!
  5. Υγιείς συζητήσεις/επαφές: Δείξτε ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και ευχαριστίες για όσα έχετε. Μάθετε και τους άλλους να το κάνουν. Αν υπάρχει άγχος για συγκρούσεις ή αρνητικές συζητήσεις,αποφύγετέ το, εστιάζοντας σε αυτό που έχετε κοινό με την οικογένειά σας. Ιδανικότερα, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να προγραμματίσουν δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μαζί, ώστε να ευνοούν την καλή διασκέδαση και το γέλιο, όπως το να παίξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ή κοιτάζοντας παλιά άλμπουμ φωτογραφιών.
  6. Αναζήτηση βοήθειας: Μιλήστε για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας για τους στενούς φίλους και την οικογένειά σας. Το να μάθετε να διαχειρίζεστε τα πράγματα και τις καταστάσεις μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας και να βρείτε λύσεις.
  7. Μην ξεχνάτε να ζητάτε αυτό που θέλετε! Δεν οφείλουν οι άλλοι να ξέρουν τι χρειάζεστε εσείς οπότε απλά πείτε το. Επιπλέον πείτε «όχι» χωρίς ενοχές! Πείτε «ναι» επειδή το θέλετε και όχι από υποχρέωση. Μόνο τότε θα περάσετε όμορφα και χωρίς άγχος. ‘Εχετε την ανάγκη να αφιερώσετε χρόνο και στον εαυτό σας, αυτό είναι προτεραιότητα.
  8. Μην προσπαθήσετε να ελέγξετε τι πίνει, τρώει, φοράει, λέει ή κάνει ο άλλος! Δεν είναι δική σας ευθύνη. Αυτό θα σας χαλαρώσει πολύ στις συναναστροφές σας. Μην νοιώθετε την ανάγκη να απολογηθείτε εσείς για συμπεριφορές άλλων. Εσείς να δράτε με τις δικές σας αξίες και τα δικά σας πιστεύω και ο καθένας ας κριθεί για όσα λέει ή κάνει.

Πώς ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει:

Εάν οι παραπάνω συμβουλές δεν σας καλύπτουν και νοιώθετε έντονο άγχος για αυτές τις μέρες και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε κάθε χρόνο, συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο ή άλλο εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις συνθήκες αυτές και στη συνέχεια να αναπτύξετε ένα σχέδιο δράσης για την αλλαγή τους. Μπορούν να σας προσφέρουν στρατηγικές για το πώς να προσαρμόσετε τους στόχους σας έτσι ώστε να είναι εφικτοί, καθώς και να σας βοηθήσουν να αλλάξετε ανθυγιεινές συμπεριφορές και να αντιμετωπίσετε τα συναισθηματικά ζητήματα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!