Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου
Ψυχολόγος CPsychol AFBPsS
Διευθύντρια Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης, Έρευνας και Εποπτείας

 

Μία από τις κοινές ανησυχίες που ακούω πολύ συχνά, κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες από τους ανθρώπους γύρω μου, είναι οι επικείμενες οικογενειακές συγκεντρώσεις που σχεδιάζονται για την προσεχή περίοδο των διακοπών.

Αν και ευτυχώς πολλές οικογένειες αγαπούν να περνούν χρόνο μαζί και να απολαμβάνουν το χρόνο τους παρέα, σε πολλές περιπτώσεις, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις προκαλούν φοβερό στρες την εορταστική περίοδο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι οικογένειες καταλήγουν να έχουν άσχημες σχέσεις καθώς τα παιδιά φθάνουν στην ενηλικίωση. Από τα δύσκολα παιδικά περιβάλλοντα, τις καταστροφικές πρακτικές γονικής μέριμνας, τις αμφιλεγόμενες αδελφικές αντιπαλότητες, τις ψυχικές ασθένειες των οικογενειών, τις γενικές αντιξοότητες της ζωής ή τις αναντιστοιχίες των προσωπικοτήτων, οι πιθανότητες είναι ότι κάποια εχθρότητα θα υπάρξει μεταξύ των διαφόρων μελών της οικογένειας ή της οικογένειας στο σύνολό της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι περίεργο ότι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών συχνά μεταβιβάζονται σε ιδιαίτερα αμφισβητούμενα γεγονότα.

Ορισμένες οικογένειες είναι σε θέση να διατηρήσουν την ένταση σε χαμηλά επίπεδα.  Οι ιστορίες, οι εχθροί και οι κακές ερμηνείες, μπορούν να προσπερνόνται καθώς τα μέλη της οικογένειας επικεντρώνονται σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών. Ωστόσο, τα αληθινά συναισθήματα για τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βγουν τα βράδια, όταν τα αδέλφια ξαναθυμούνται τα γεγονότα της ημέρας με έναν σύζυγο στην άνεση και την ασφάλεια των δωματίων τους. Συχνά αυτές οι ανακεφαλαιωτικές συζητήσεις αρχίζουν κάπως έτσι: “Μπορείς να το πιστέψετε όταν είπε …” ή “Πώς έχει το θράσος να πει …”

Ωστόσο, ακόμα και με τα κακά αισθήματα, τα μέλη των οικογενειών αυτών συνεχίζουν να συγκεντρώνονται λόγω “οικογενειακής υποχρέωσης”. Παρόλο που οι γονείς γνωρίζουν τις εχθροπραξίες, τα αδέλφια φοβούνται την επανένωση και οι γαμπροί/νύφες βρίσκονται εντελώς υπό πίεση, όλα τα μέλη αυτής της δυσλειτουργίας συνεχίζουν να εμφανίζονται θρησκευτικά στο σπίτι του γονέα και να προσπαθούν να επιβιώσουν τις γιορτές!

Αν τα παιδιά σας αισθάνονται ότι η συγκέντρωση είναι μια “υποχρέωση” κάτι έχει πάει λάθος. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις πρέπει να είναι για ωραίες αναμνήσεις, στιγμές διασκέδασης, ζεστές συζητήσεις, καλό φαγητό και οικογενειακή υπερηφάνεια. Δεν πρέπει να οδηγείται από ένα αίσθημα “υποχρέωσης”.

Εάν ο στόχος σας, είναι να φαίνεστε μια ωραία οικογένεια στα μάτια των ξένων, τότε θα συνεχίσετε να κάνετε τα παιδιά σας να αισθάνονται ένοχοι για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Ωστόσο, αν ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε οικογενειακή αρμονία, πιέζοντας τα μέλη να αποδεχτούν τους άλλους, μπορεί και αυτή να μην είναι η σωστή προσέγγιση. Στην πραγματικότητα, συχνά, η συνέπεια αυτών των καταναγκαστικών συγκεντρώσεων είναι απλώς μια περαιτέρω εχθρότητα μεταξύ των γονέων, των αδελφών και των παιδιών. Αναγκάζοντας την οικογένειά σας να είναι όλοι μαζί, θα προκαλέσει μόνο την εχθρότητα που θα εξαπλωθεί. Αν τα παιδιά σας δεν έχουν αναπτύξει μια ζεστή και υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση – μην προσπαθήσετε άλλο! Δεν εναπόκειται σε σας να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε χρόνια εχθρότητας.

Κάποιες φορές, η απενεργοποίηση αυτών των “υποχρεώσεων” της οικογένειας και η δυνατότητα των παιδιών σας να καταλάβουν τις αλληλοσυγκρουόμενες συγγενείς σχέσεις τους μπορεί να δώσει στα παιδιά σας το χρόνο που χρειάζονται για να διαχειριστούν τα παρελθόντα παράπονά τους. Αν εσείς επιμένετε και προσπαθείτε και να χειραγωγήσετε τις σχέσεις τους με την επιμονή ότι όλοι μαζευόμαστε μαζί τα Χριστούγεννα, δεν θα κάνουν τα υποκείμενα προβλήματα να εξαφανιστούν.

Κάντε ένα βήμα πίσω. αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν και να δουλέψουν τις καταστάσεις με τους όρους τους. Ας ελπίσουμε ότι οι “οικογενειακές υποχρεώσεις” τελικά θα γίνουν συγκεντρώσεις που τα μέλη της οικογένειας πραγματικά επιλέγουν να έρθουν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!