Δεν θα βγουν έξω μετά τα μεσάνυχτα για να γιορτάσουν τη νέα χρονιά. Δεν θα συνωστιστούν στο Σύνταγμα χορεύοντας ακατάπαυστα. Δεν θα κάνουν πάρτι μέχρι το πρωί. Δεν θα φάνε και δεν θα πιούνε σαν να μην υπάρχει αύριο. Όμως, οι ηλικιωμένοι μας συγγενείς, φίλοι και γείτονες έχουν κάθε δικαίωμα να περάσουν ευτυχισμένες γιορτές.

Και θα το κάνουν, αν είμαστε δίπλα τους. Αυτές τις γιορτές, ας φροντίσουμε να είμαστε κοντά σε κάθε μας συγγενή μεγαλύτερης ηλικίας (αλλά και φίλο ή μοναχικό ηλικιωμένο γείτονα της διπλανής πόρτας) με προβλήματα υγείας ή με ειδικές σωματικές ή συναισθηματικές ανάγκες. Βοηθώντας τους να ζήσουν χαρούμενες γιορτές, θα γίνουμε και εμείς διπλά χαρούμενοι!

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί μερικές από τις μικρές συμβουλές μας για αυτές τις γιορτές που μπορεί να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

 

Κρατήστε τις οικογενειακές παραδόσεις

Οι οικογενειακές παραδόσεις στις γιορτές μας φέρνουν κάθε χρόνο πιο κοντά. Τραπέζι, μουσική, φαγητό και διασκέδαση μας ενώνουν, στις σπάνιες στιγμές του χρόνου, όπου είμαστε όλοι μαζί. Και ποιος ξέρει καλύτερα αυτές τις οικογενειακές παραδόσεις και μπορεί να μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα τους και στις επόμενες γενιές από τον παππού και τη γιαγιά; Πάντα όλοι μαζί στο τραπέζι λοιπόν!

 

Μη φορτώνετε το πρόγραμμά τους

Για εσάς, είναι εύκολο, και ίσως ποθητό να κάνετε… “back to back” ρεβεγιόν Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς κλπ. Όμως σκεφτείτε ότι ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας μπορεί να κουράζεται εύκολα ή να έχει καταβεβλημένο ανοσοποιητικό. Μην του ζητάτε να δίνει το παρών σε οποιαδήποτε εορταστική ενέργεια και εξασφαλίστε του έναν ήσυχο χώρο για να κάνει, εάν θέλει, ένα διάλειμμα από τη φασαρία των ημερών.

 

Μην απορρυθμίζετε τη σκέψη τους

Πολλές φορές, οι άνθρωποί τρίτης ηλικίας πάσχουν από κάποιας μορφής γεροντική άνοια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν απαραίτητα Αλτσχάιμερ. Μην αλλάζετε τη θέση των επίπλων λόγω μιας επικείμενης εκδήλωσης που μπορεί να τους προκαλέσει άγχος ή σύγχυση.

 

Προστατέψτε τους από πτώσεις

Εάν ζείτε μαζί με ηλικιωμένα άτομα στο σπίτι, προσπαθήστε να τους προστατέψετε από πιθανές πτώσεις που οφείλονται στις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα. Μην τοποθετείτε χαλιά που γλιστράνε και ενημερώστε τους για τα καλώδια από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια.

 

Μην ξεχνάτε τα φάρμακά τους

Είναι άνθρωποι, και στις γιορτές μπορεί να ξεχαστούν. Εσείς όμως μην ξεχαστείτε! Βεβαιωθείτε ότι οι ηλικιωμένοι σας συγγενείς ακολουθούν σωστά το πρόγραμμα λήψης όλων τους των φαρμάκων.

 

Δώστε τους ρόλο

Εάν ο ηλικιωμένος δεν έχει κάποιο ρόλο στην προετοιμασία των γευμάτων, των μελομακάρονων, των κουραμπιέδων κλπ, μπορεί να νιώθει “άχρηστος”, ακόμη και εάν καθίσει μαζί σας στο τραπέζι. Μοιράστε ρόλους σε όλους για τις ετοιμασίες των Χριστουγέννων, περιλαμβανομένων παππούδων, γιαγιάδων και θείων.

 

Βάλτε τη μουσική που τους αρέσει

Όλα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που λατρεύουμε έχουν πάνω από μισό αιώνα ζωής. Και αν αρέσουν σε εσάς, φανταστείτε πόσο θα αρέσουν στους ηλικιωμένους που κυριολεκτικά τα ακούνε επί μια ζωή!

 

Στείλτε χριστουγεννιάτικες κάρτες

Το πιθανότερο είναι ο αγαπημένος σας παππούς και γιαγιά να μην έχουν Facebook, Twitter και Instagram. Αφήστε τις ευχές μέσω τεχνολογίας για τις νεότερες γενιές και στείλτε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη κάρτα σε ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογενείας που μένει μακριά. Θα έχει μέσα της την αγάπη σας και θα τους γεμίσει αγάπη!

 

Κάντε μια βιντεοκλήση

Εάν οι ηλικιωμένοι σας συγγενείς ζουν μακριά, κάντε τους μια όμορφη έκπληξη. Καλέστε τους, οικογενειακά με βιντεοκλήση μέσω κινητού, ταμπλέτας ή Skype. Η συγκίνηση στα πρόσωπά τους θα είναι απλά ανεκτίμητη!

 

Καλέστε τον μοναχικό γείτονα

Έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ότι πριν τις γιορτές, περίπου 300.000 άνθρωποι άνω των 65 ετών, περνάνε έως και έναν ολόκληρο μήνα χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα με ένα φίλο ή συγγενή. Βλέπετε τον μοναχικό ηλικιωμένο κύριο που ζει στο διπλανό διαμέρισμα; Καλέστε τον για λίγη κουβέντα και ένα γλυκό. Θα δώσετε την πιο όμορφη νότα στη ζωή του!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!