Οι γιορτές δεν κρατάνε για πάντα! Με την έλευσή τους και ίσως και λόγω της μικρής χρονικής περιόδου που κρατάνε, οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε τόσο αυστηροί, όσον αφορά τις διαιτητικές μας συνήθειες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την παραδοχή ότι, ναι, τρώμε και πίνουμε λίγο περισσότερο. Αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το “λίγο περισσότερο” αρκετές φορές σημαίνει “πολύ περισσότερο” και οδηγεί στο διαιτητικό ναυάγιο του Ιανουαρίου με εμάς στο ρόλο του ναυαγού! Για να μην μας συμβεί λοιπόν και αυτή τη χρονιά, συγκεντρώσαμε, στο άρθρο που ακολουθεί, τα πιο σημαντικά tips για να μην… εξοκείλουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Λιγότερα ορεκτικά

Μεγάλη ζημιά κατά τη διάρκεια των εορτών γίνεται από τα μεζεδάκια. Τα ορεκτικά, πάσης φύσεως, έχουν δύο, πολύ συγκεκριμένα προβλήματα: πρώτον είναι θερμιδικές “βόμβες” παρά το μικρό τους μέγεθος και, δεύτερον, κανείς ποτέ στον πλανήτη Γη δεν χόρτασε με τα ορεκτικά (υπάρχει άλλωστε  κάποιος λόγος που λέγονται ορεκτικά)!

Λιγότερο αλκοόλ

Αδειάσατε το ποτήρι σας; Γεμίσατε θερμίδες! Η γενική χαλάρωση των εορτών και μία από τις μεγαλύτερες αιτίες του διαιτητικού μας ναυαγίου είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Θα μας δώσει θερμίδες και ταυτόχρονα θα αμβλύνει τις αναστολές μας, ώστε να φάμε περισσότερο από ό,τι συνηθίζουμε. Αντικαταστήστε το αλκοόλ με κάποια σόδα και πείτε όχι στα λικέρ.

Περισσότερη κίνηση

Λιγότερα ορεκτικά και λιγότερο αλκοόλ είναι δύο μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάμε τώρα να τα συνδυάσουμε με περισσότερη κίνηση; Δεν έχει σημασία αν η επόμενη μέρα είναι η ημέρα μετά τα Χριστούγεννα ή μετά την Πρωτοχρονιά και “ποιος τρελός να βγει να τρέξει”. Αυτός ο τρελός είστε εσείς!

Φάτε με πλάνο

Τα ρεβεγιόν έχουν μπουφέ και ο μπουφές έχει δεκάδες πιάτα. Μη φτιάξετε ένα λοφάκι στο πιάτο σας, ειδικά με κόκκινα κρέατα. Πέραν του αισθητικού προβλήματος, θα υποφέρει και το στομάχι και η σιλουέτα σας. Φάτε με πλάνο, και κοιτάξτε το βασικό χρώμα στο πιάτο σας να είναι το πράσινο.

Διάλειμμα πριν το δεύτερο πιάτο

Το στομάχι μας χρειάζεται λίγο χρόνο μέχρι να στείλει μήνυμα στον εγκέφαλο “στοπ, χόρτασα!”. Όταν τελειώσετε το πιάτο σας, αντί να πάτε αμέσως για refill, κάνετε ένα διάλειμμα 10 λεπτών. Συζητήστε, πιείτε λίγο νερό και τσεκάρετέ την όρεξή σας ξανά. Θα εκπλαγείτε από το πόσο λιγότερη θα είναι.

Όχι ρεβεγιόν με άδειο στομάχι

Καλά τα λέει η μαμά και η γιαγιά “που θα πας νηστική”! Εάν φτάσετε στο ρεβεγιόν ή στο πάρτι λιμοκτονώντας, το πιθανότερο είναι να εξοκείλετε για τα καλά, αρχίζοντας με τα ορεκτικά και συνεχίζοντας με τα κυρίως, τα γλυκά, κλπ – εάν αρχίσει να σε παίρνει η κατηφόρα, δεν υπάρχει τέλος.

Χορέψτε τις θερμίδες

Εάν υπάρχει η δυνατότητα, μη χάσετε την ευκαιρία να “χορέψετε” τις θερμίδες. Σε κάθε σχεδόν ρεβεγιόν, μετά το φαγητό, υπάρχει χώρος για χορό. Προετοιμαστείτε με το κατάλληλο παπούτσι ή απλά πετάξτε τις γόβες και δώστε του να καταλάβει!

Μπουφές. Μακριά κι αγαπημένοι

Είστε στο πάρτι και είσαστε αποφασισμένοι να μην εξοκείλετε. Ένα από τα πιο σημαντικά tips; Μείνετε μακριά από το τραπέζι με τα φαγητά. Εάν είστε συνεχώς δίπλα στον μπουφέ, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μην τσιμπολογάτε συνεχώς. Όσο πιο μακριά από τα φαγητά, τόσο καλύτερα.

Μην πάτε για ψώνια πεινασμένοι

Πολύ κακή ιδέα. Θα κουραστείτε από το περπάτημα και τα ψώνια και δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στις χιλιάδες εκείνες θερμίδες έτοιμου φαγητού που σας περιμένουν σε κάθε mall. Πάντα σνακ πριν από τα ψώνια.

Μαγειρέψτε από την καρδιά σας και για την καρδιά σας

Τέλος, δείξτε στον εαυτό σας, στην οικογένειά σας και στους φίλους σας πως ξέρετε να μαγειρεύετε από την καρδιά, αλλά και για την καρδιά. Φτιάξτε μοναδικές συνταγές χρησιμοποιώντας λιγότερο βούτυρο, κρέμα και άλλα συστατικά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Προτιμήστε γαλοπούλα ή ψάρι αντί για κόκκινο κρέας. Είναι το ίδιο νόστιμα και πολύ πιο αθώα!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!