Τα Χριστούγεννα του 2020 θα είναι διαφορετικά. Θα είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που θα ζήσουμε με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και, δυστυχώς, να ορίζει πλέον τον τρόπο ζωής μας. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία.

Αν και σίγουρα τα Χριστούγεννα αυτά δεν θα είναι και τα τελευταία με κορωνοϊό, ευελπιστούμε ότι σύντομα, η ανθρωπότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα καταφέρει να αφήσει τα χειρότερα πίσω της, με τα εμβόλια που είναι καθ’ οδόν.

Όμως, αυτή τη στιγμή οι γιορτές που έρχονται, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να είναι όπως τις ξέρουμε. Δεν μπορούμε, όσο και να θέλουμε, να πούμε “πάμε σαν άλλοτε!”, να γλεντήσουμε και να το “κάψουμε”. Όχι φέτος. Ίσως τα Χριστούγεννα του 2021, αν όλα πάνε καλά.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι γνωρίζουμε και τι περιμένουμε για το θέμα του κορωνοϊού και πώς θα κινηθεί η κοινωνία μας τα Χριστούγεννα.

 

Δεύτερο κύμα

Αυτή την περίοδο, τόσο η χώρα μας, όσο και σχεδόν όλος ο πλανήτης βρίσκεται στο μέσο του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Επιδημιολόγοι, επιστήμονες και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας παντού στον κόσμο προειδοποιούν ότι δεν έχουμε ακόμη δει τις πιο δύσκολες μέρες της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο δόκτωρ Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του επερχόμενου νέου Προέδρου των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό, είχε προβλέψει, σωστά, ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν αστρονομικά μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος λέει τώρα ότι αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά και ότι οι επόμενοι τρεις με τέσσερις μήνες θα είναι, μακράν, οι πιο σκοτεινοί της πανδημίας.

 

Το μάθημα της ισπανικής γρίπης

Γιατί όμως δεύτερο κύμα; Δεν πήραμε όλοι προφυλάξεις τον Απρίλιο; Δεν θα έπρεπε να είμαστε τώρα απαλλαγμένοι από τον ιό και έτοιμοι να προγραμματίσουμε τις χειμερινές μας αποδράσεις; Δυστυχώς, οι πανδημίες δεν λειτουργούν σύμφωνα με τη δική μας βούληση και το δικό μας πρόγραμμα.

Η περιβόητη, και γνωστή πλέον σε όλους μας, ισπανική γρίπη του 1918, τα θύματα της οποίας υπολογίζονται ανάμεσα σε 17 και 50 εκατομμύρια, δεν είχε μόνο ένα ή δύο κύματα, αλλά συνολικά τέσσερα. Το τέταρτο κύμα συνέβη το 1920, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και είχε μάλιστα τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τι να ΜΗΝ κάνετε αυτές τις γιορτές

  • Μην κάνετε σχέδια για ταξίδια. Εκτός του ρίσκου που παίρνετε για να κολλήσετε την ασθένεια, οι πιθανότητες να αναβληθεί το ταξίδι σας λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών είναι ιδιαίτερα πιθανή.
  • Μην οργανώνετε ρεβεγιόν. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, και ίσως σε κάποιους από εμάς αδιανόητο, να αλλάξουμε τον χρόνο μόνοι μας ή με ελάχιστα μέλη της οικογένειάς μας, αυτή τη στιγμή είναι η σωστή στάση που πρέπει να τηρήσουμε.
  • Μην στείλετε τα παιδιά να πουν τα κάλαντα. Ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους γείτονες που μένουν απέναντι. Ας είμαστε καλά και θα τα πούμε του χρόνου.

 

Τι να κάνετε αυτές τις γιορτές

  • Φοράτε τη μάσκα σας – όχι για να αποφύγετε το πρόστιμο. Η μάσκα θα σας προστατεύσει επίσης από τη γρίπη.
  • Ανοίγετε και αερίζετε τα παράθυρα στο σπίτι.
  • Προσπαθήστε να παραλάβετε τα ψώνια των εορτών με delivery. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, προσπαθήστε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής σε σουπερμάρκετ και κρεοπωλεία.

 

Και όμως μπορούμε ακόμη να γιορτάσουμε

Αφήσαμε για το τέλος το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα. Ξέρετε κάτι; Ακόμα και με τους περιορισμούς, ακόμη και με τα lockdown, ακόμη και με τις μάσκες, μπορούμε ακόμη να γιορτάσουμε. Γιατί, ό,τι και να συμβεί, το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου για αγάπη, αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση θα είναι πάντα επίκαιρο και θα φωτίζει για πάντα τις ζωές μας.

Αυτό δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς κορωνοϊός. Ας το γιορτάσουμε!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!