Τα μάτια. Έχουν τραγουδιστεί. Έχουν υμνηθεί. Έχουν γίνει παροιμίες και ποιήματα. Όταν δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται ενώ διαφέρουν ανάλογα με το εάν ανήκουν σε λαγό ή κουκουβάγια. Στον ενικό, το μάτι μπορεί να αστράφτει ή να είναι το λεγόμενο “κακό μάτι”. Και μπορούν να είναι και τρία! Μην ξεχνάτε το “τρίτο σου μάτι που κατασκοπεύει”.

Όμως, στις γιορτές που έρχονται, όπως και σε κάθε γιορτές, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα μάτια σας – κάποιοι προφανείς και κάποιοι όχι και τόσο. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα μέχρι τις τριάντα μία του μηνός!

 

Προσοχή στο χριστουγεννιάτικο δένδρο

Ένα όμορφο δένδρο είναι χάρμα οφθαλμών. Κάποιες φορές όμως, είναι και κίνδυνος οφθαλμών! Προμηθευθείτε και φορέστε γυαλιά προστασίας όταν κάνετε unboxing τεχνητό δένδρο ή όταν τοποθετείτε φυσικό. Οι βελόνες του φυσικού δένδρου είναι κοφτερές και επικίνδυνες, ενώ η γύρη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια. Τέλος, προσέξτε ιδιαίτερα κατά την τοποθέτηση των στολιδιών. Εάν σπάσουν, τα μάτια σας είναι στην “πρώτη γραμμή” του κινδύνου.

 

Τα μάτια της κουζίνας – επικίνδυνα για τα μάτια σας

Όχι από μόνα τους! Όταν όμως “φιλοξενούν”, δύο τηγάνια και μία κατσαρόλα, ενώ ασχολείστε παράλληλα με ένα multi και έχετε το κινητό στον ώμο μιλώντας με την καλύτερή σας φίλη (αυτό κακώς!), τα πράγματα μπορεί να πάρουν ανεπιθύμητη τροπή. Λάδια και λίπη που πετάγονται από τηγάνια αποτελούν συχνή αιτία τραυματισμών στα μάτια.

Θυμηθείτε: ποτέ τρόφιμο βρεγμένο από νερό στο καυτό λάδι.

 

Η αφυδάτωση βλάπτει τα μάτια

Για αρκετούς από εμάς, οι γιορτές σημαίνουν ότι πίνουμε ένα ή ίσως περισσότερα ποτά παραπάνω. Σίγουρα ξέρετε ότι το αλκοόλ αφυδατώνει. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε; Ότι επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας και, επίσης, μας κάνει να κοιμόμαστε με τα μάτια μας ελάχιστα ανοιχτά. Και στις δύο περιπτώσεις τα μάτια μας ξεραίνονται και πρήζονται.

Να θυμάστε τον χρυσό κανόνα των γιορτών: ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό.

 

Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Και ιδιαίτερα όταν μαγειρεύετε. Τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και κάποιες πιπεριές είναι πραγματικά “δακρυγόνα” για τα μάτια σας. Αφηρημένα, νιώθετε αίσθημα καύσου και δακρύρροια και τρίβετε τα μάτια σας με τα χέρια σας. Διπλό το κακό, καθώς αμέσως επιδεινώνονται όλα τα συμπτώματα.

Πλένετε (με σαπούνι!) τα χέρια σας μετά τη χρήση οποιουδήποτε τροφίμου.

 

Προσοχή στα παιδικά παιχνίδια

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδικά παιχνίδια προκαλούν τους περισσότερους σχετικούς με τα μάτια τραυματισμούς. Είναι λογικό! Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα ανίψια μας είναι τόσο ενθουσιασμένα να ανοίξουν το δώρο τους και να αρχίσουν να παίζουν, που η ασφάλεια είναι το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό τους. Όχι όμως από το δικό μας. Σαν γονείς, θείοι, παππούδες και γιαγιάδες πρέπει να προσέχουμε τα παιδιά σαν τα μάτια μας.

 

Επικίνδυνα για τα μάτια παιδικά παιχνίδια:

  • Σφεντόνες
  • Τόξα
  • Νεροπίστολα
  • Μαγικά ραβδιά
  • Ξίφη
  • Σπαθιά
  • Παιχνίδια με δέσμες φωτός
  • Κάθε παιχνίδι που εκτοξεύει οποιασδήποτε μορφής βλήματα, ακόμη και αν αυτά είναι θεωρητικά ακίνδυνα.

 

Ο φελλός της σαμπάνιας

Από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα των εορτών. Μέσα στο γενικό, πανηγυρικό κλίμα, κουνάμε το μπουκάλι της σαμπάνιας, όπως κάνουν οι οδηγοί της Formula 1 στο βάθρο και κατόπιν το ανοίγουμε με (έτσι νομίζουμε) στιλ. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που ο φελλός τραυματίζει το μάτι κάποιου στην παρέα ή στην οικογένεια. Προσέξτε γιατί από τη σαμπάνια μέχρι τα επείγοντα είναι ένας φελλός δρόμος.

 

Μάτια και κορωνοϊός

Αφήσαμε για το τέλος τη μάστιγα της εποχής μας. Έρευνες δείχνουν ότι όταν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό, απελευθερώνει στον αέρα τα περιβόητα μικροσταγονίδια που μπορεί να επικαθίσουν στα μάτια και να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Από εκεί και πέρα, η είσοδος στον οργανισμό δεν είναι μακριά. Εάν τις γιορτές που μας έρχονται, εσείς ή κάποιο δικό σας πρόσωπο, παρουσιάσει συμπτώματα ταυτόχρονης επιπεφυκίτιδας και λοίμωξης του αναπνευστικού, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!