Για τους περισσότερους από εμάς ίσως να μην υπάρχουν γλυκά περισσότερα περιβεβλημένα με παιδικές αναμνήσεις και μύθους από το μελομακάρονο και τον κουραμπιέ. Η άχνη του κουραμπιέ, συνδεδεμένη με το χιόνι των Χριστουγέννων. Τα νόστιμα μελομακάρονα που μας φέρνουν στο νου τα κάλαντα.

Και φυσικά και τα δύο γλυκά δίπλα – δίπλα, στις μεγάλες πιατέλες στο σαλόνι, πολλές φορές καλυμμένες έτσι ώστε να μην “βουτάμε” στα κρυφά (έτσι τουλάχιστον νόμιζε η μαμά). Όμως, ένα δίλημμα που μας απασχολούσε τότε, ίσως συνεχίζει να απασχολεί πολλούς από εμάς και σήμερα.

Μελομακάρονο ή κουραμπιές;

Δύσκολος ο “αγώνας”! Ωστόσο, τα βάλαμε κάτω, τα αναλύσαμε, τα δοκιμάσαμε (αυτό ήταν το καλύτερο σημείο) και φτάσαμε στα συμπεράσματά μας. Δείτε τον νικητή στο συγκριτικό τεστ που ακολουθεί!

 

Θερμίδες

Αν και υπάρχουν διαφορές που οφείλονται στον τρόπο παραγωγής (μικρά, μεσαία, μεγάλα) και την εκάστοτε συνταγή που ακολουθείται, δεν υπάρχει σαφής νικητής. Κάποιες πηγές δίνουν τον μεσαίο κουραμπιέ στις 240 θερμίδες και το μεσαίο μελομακάρονο στις 220.

Άλλοι υπολογίζουν το μικρό μελομακάρονο και τον μικρό κουραμπιέ στις περίπου 150 θερμίδες έκαστο. Όταν όμως, για παράδειγμα, στον κουραμπιέ υπάρχουν μεγάλα κομμάτια αμυγδάλου, οι θερμίδες ανεβαίνουν, κάτι που φυσικά ισχύει και όταν το μελομακάρονο έχει επικάλυψη σοκολάτας.

Νικητής: Ισοπαλία

 

Θρεπτική αξία

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Η κλασική ζύμη του κουραμπιέ παρασκευάζεται με βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη. Αυτό σημαίνει αρκετά κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο και περισσότερη χοληστερόλη. Από την άλλη μεριά, στα “συν” του κουραμπιέ έχουμε τα αμύγδαλα που είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες.

Η παραδοσιακή συνταγή για τα μελομακάρονα περιέχει λάδι, ζάχαρη, αλεύρι, μέλι, χυμό πορτοκαλιού, καρύδια και τέλος κανέλα για το μέλωμα. Το ελαιόλαδο στο μελομακάρονο κάνει τη διαφορά, καθώς αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη του βουτύρου στον κουραμπιέ.

Νικητής: Μελομακάρονο

 

Νοστιμιά

Ξέρουμε, φυσικά πόσο υποκειμενική είναι η έννοια της “νοστιμιάς” στο φαγητό και γενικά στη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι η γευστική ικανοποίηση στο φαγητό προέρχεται από την περιεκτικότητα των τροφών σε λιπαρά. Καθώς μελομακάρονο και κουραμπιές έχουν περίπου τα ίδια λιπαρά, είναι σαφές ότι ούτε εδώ μπορεί να υπάρξει νικητής!

Νικητής: Ισοπαλία

 

Ελληνικότητα

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία, αλλά ο κουραμπιές μας ήρθε από την Περσία. Εκεί εμφανίστηκε για πρώτη φορά, περί τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Η ίδια η λέξη “κουραμπιές” προέρχεται από την αραβική λέξη “qurabiya” (και “kurabiye” στα τουρκικά).

Το μελομακάρονο από την άλλη πλευρά έχει αρχαιοελληνική προέλευση ετυμολογικά. Η λέξη “μακαρία” που περιέγραφε στην αρχαιότητα ένα κομμάτι ψωμιού στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, μετετράπη στη μεσαιωνική ελληνική λέξη “μακαρωνία”. Αργότερα, όταν η μακαρωνία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε μελομακάρονο.

Νικητής: Μελομακάρονο

 

Συμπέρασμα

Με δύο ισοπαλίες και δύο νίκες, το μελομακάρονο ανακηρύσσεται νικητής! Ωστόσο, καθώς στο μεγάλο θέμα της νοστιμιάς, οι 2 μονομάχοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι, είμαστε σίγουροι ότι οι κουραμπιέδες θα συνεχίσουν να είναι στο μενού κάθε ελληνικού σπιτιού (ειδικά εάν φτιάχνονται με την παραδοσιακή μικρασιάτικη συνταγή που έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας).

 

Μην ξεχνάτε το μέτρο

Εάν πάλι είστε λάτρης του μελομακάρονου και χαρήκατε για την υπεροχή του γλυκίσματος όσον αφορά την θρεπτική του αξία, μην ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό: το μέτρο! Γιατί μπορεί ένα μικρό μελομακάρονο να έχει 150 θερμίδες, αλλά 5 μελομακάρονα έχουν 750 θερμίδες.

Όπως λοιπόν, κάθε απόλαυση στη ζωή, απολαύστε τα πεντανόστιμα μελομακάρονα με μέτρο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!