Χριστούγεννα. Μία από τις πιο όμορφες ημέρες του χρόνου. Μαγική όταν είμαστε παιδιά. Υπέροχη όταν είμαστε ενήλικες. Συγκινητική όταν είμαστε ηλικιωμένοι. Για όλους μαζί, αλλά και για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, η ημέρα των Χριστουγέννων έχει τη δική της μαγεία και τα δικά της μηνύματα.

Όμως, θυμηθείτε κάτι. Το καλοκαίρι κρατά 3 μήνες. Οι απόκριες αρκετές εβδομάδες. Όμως, τα Χριστούγεννα κρατάνε μόνο μία ημέρα. Για αυτό, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την ημέρα αυτή όσο πιο αξέχαστη γίνεται. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποια tips για να το πετύχετε!

 

Η διαφορά των φετινών Χριστουγέννων

Πριν από όλα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε καλά: ότι τα φετινά Χριστούγεννα είναι εντελώς διαφορετικά από όλα όσα έχουμε ζήσει. Για πρώτη φορά στις ζωές μας, η ανθρώπινη επαφή, ακόμη και μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας είναι περιορισμένη.

Για αυτό τον λόγο στο άρθρο μας που ακολουθεί δεν θα βρείτε αναφορές σε ταξίδια, επισκέψεις ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επιπλέον άτομα πέραν του στενού μας οικογενειακού κύκλου. Είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια των καλύτερων ανθρώπινων μυαλών του πλανήτη ενάντια στον κορωνοϊό θα φέρει σύντομα καλά αποτελέσματα. Και σε 12 μήνες, θα γράψουμε το ίδιο άρθρο, αλλά αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει όλους μας!

 

Φτιάξτε λίστες

Ίσως η πιο… υποτιμημένη δραστηριότητα, η οποία όμως είναι και η πλέον απαραίτητη. Επειδή έχετε ένα μυαλό χειμώνα – καλοκαίρι, μην βασίζεστε στη μνήμη σας για να τα έχετε όλα έτοιμα για τη μεγάλη ημέρα. Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι κάτι θα ξεχάσετε.

Από κάτι μικρό όπως η έλλειψη μουστάρδας στο τραπέζι μέχρι κάτι μεγάλο (φανταστείτε να ξεχάστε ένα δώρο!), τα πάντα μπορεί να συμβούν. Μην το αφήσετε. Πάρτε χαρτί και μολύβι (ή ανοίξτε excel file εάν σας βολεύει η τεχνολογία) και φτιάξτε όλες τις απαραίτητες λίστες.

 

Ετοιμαστείτε από την παραμονή

Λοιπόν, προσπαθήστε να φανταστείτε το εξής: την ημέρα των Χριστουγέννων, θα έχετε χρόνο μέσα σε όλα, να απολαύσετε ένα ποτήρι με το αγαπημένο σας κρασί. Αυτό όμως ΔΕΝ θα συμβεί αν κυκλοφορείτε ξεμαλλιασμένη στην κουζίνα, προσπαθώντας να ξεπαγώσετε τη γαλοπούλα, ενώ η ώρα περνά επικίνδυνα και κοντεύει μεσημέρι. Δουλέψτε αποβραδίς. Τα συνοδευτικά, όπως πατάτες και λαχανικά μπορεί να ετοιμαστούν τότε.

 

Ετοιμάστε playlist και ταινίες

Είναι μία ημέρα χαράς και αγάπης, μην την αφήσετε σιωπηλή! Έστω και αν φέτος, η ευρύτερη οικογένεια και οι φίλοι σας δεν θα είναι πιθανότατα μαζί σας στο τραπέζι λόγω κορωνοϊού, έχετε ακόμη αρκετά μέλη στην οικογένειά σας για να προσπαθήσετε να περάσετε όσο πιο καλά μπορείτε (αυτό ισχύει ακόμη και αν είστε μόνοι σας).

Ετοιμάστε το χριστουγεννιάτικο playlist. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε Χριστούγεννα χωρίς “Last Christmas”; Βάλτε το στην κορυφή! Προτιμάτε παιδικές χορωδίες με τον Μικρό Τυμπανιστή και το Τρίγωνα Κάλαντα; Ψάξτε στο YouTube και ετοιμάστε τα playlist σας. Και όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες ταινίες, είτε έχετε Netflix είτε ελεύθερη τηλεόραση, είναι σίγουρο ότι πολλά θα σας κάνουν κλικ!

 

Απαθανατίστε τις στιγμές

Θα κρατήσουν μόνο μία ημέρα. Όμως, οι αναμνήσεις θα σας συντροφεύουν για πάντα. Ετοιμάστε τα κινητά σας, ή ακόμα καλύτερα τις φωτογραφικές σας μηχανές και γίνετε ο “φωτογράφος” της ημέρας (εναλλακτικά, αναθέστε το σε ένα από τα παιδιά, θα το λατρέψουν).

 

ΜΗΝ βάζετε πρόγραμμα

Είναι μία όμορφη, ξεχωριστή ημέρα, η 25η Δεκεμβρίου. Μην αγχώνεστε με το αυστηρό πρόγραμμα μίας συνηθισμένης ημέρας. Δεν είναι απαραίτητο να είστε όλοι στο τραπέζι στις 13:30 και να τρώτε στις 13:35. Αφήστε την ημέρα να σας πάει όπου θέλει αυτή και δεν θα το μετανιώσετε.

 

Διακοσμήστε το σπίτι

Το παν την ημέρα των Χριστουγέννων (εκτός από το τραπέζι!) είναι αυτό το ζεστό συναίσθημα που σε κατακλύζει από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Μπείτε και εσείς στο πνεύμα των Χριστουγέννων με την προσωπική σας πινελιά στη διακόσμηση του σπιτιού; κεριά, ριχτάρια, μαξιλάρια, φωτισμός – εσείς είστε ο σκηνοθέτης.

 

Μοιραστείτε την ημέρα με αυτούς που δεν μπορείτε

Ναι, είναι περίεργα τα φετινά Χριστούγεννα. Δεν είστε όλοι όσοι θα θέλατε γύρω από το τραπέζι. Όμως, μην το αφήσετε να σας καταβάλλει. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, μοιραστείτε την ημέρα των Χριστουγέννων με αυτούς που είναι μακριά. Με τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους φίλους.

Τηλεφωνήστε, κάνετε βιντεοκλήσεις, καλέστε τους στο Skype, το Zoom, το Teams (έχετε γίνει πλέον ειδικοί σε κάποια από αυτές τις πλατφόρμες). Δείξτε τους την αγάπη σας και αφήστε τους να σας δείξουν τη δική τους. Και ίσως νιώσετε κάτι παράδοξο: ότι αυτά τα Χριστούγεννα… ίσως είναι τα καλύτερα από ποτέ!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!