“Εγώ στύβω την πέτρα, δεν χρειάζομαι εμβόλιο!”

“Το εμβόλιο της γρίπης είναι για τους μεγάλους.”

“Γρίπη; Την περνάω στο πόδι.”

“Έκανα εμβόλιο πέρσι. Πάλι τα ίδια;”

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ακούσει δηλώσεις σαν τις παραπάνω από συγγενείς, γνωστούς και φίλους. Ίσως μάλιστα, κάποια από αυτές να την έχουμε πιθανόν πει εμείς οι ίδιοι. Όμως, η πραγματικότητα της γρίπης είναι εντελώς διαφορετική και δεν πρέπει ούτε να τη διαστρεβλώνουμε, ούτε να την αγνοούμε.

Μία λοίμωξη από τις επιπλοκές της οποίας χάνονται  κατά μέσο όρο μισό εκατομμύριο ζωές παγκοσμίως τον χρόνο (δηλαδή μέσα σε 20 μόλις χρόνια, ο πληθυσμός της πατρίδας μας) δεν είναι κάτι που μπορούμε να “περάσουμε στο πόδι” ούτε μία νόσος που μπορούμε να “σνομπάρουμε” επειδή είμαστε ή νιώθουμε υγιείς.

Δείτε στο κείμενο που ακολουθεί γιατί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το αντιγριπικό εμβόλιο είναι απαραίτητο. Στο τέλος του άρθρου, είμαστε σίγουροι ότι θα είστε σοφότεροι και (εάν δεν το έχετε ήδη κάνει) έτοιμοι για το εμβόλιο!

 

Τι είναι η γρίπη

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα αυτόν τον μεγάλο εχθρό της υγείας μας. Η γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα της ασθένειας υποχωρούν συνήθως χωρίς θεραπεία, μέσα σε 4-5 μέρες.

Δυστυχώς όμως, μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές, και αρκετές φορές σοβαρές ή και θανατηφόρες, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ.

 

Θεραπεύεται η γρίπη;

Παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, αποτελεσματική θεραπεία για τη γρίπη δεν υπάρχει. Τα υπάρχοντα αντιιικά φάρμακα, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων και τον κίνδυνο επιπλοκών μόνο σε περίπτωση έγκαιρης λήψης, δηλαδή μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία από τη γρίπη και τις επιπλοκές της είναι ο ετήσιος εμβολιασμός.

 

Εμβόλιο γιατί… όλοι  κινδυνεύουν

Όταν πρόκειται για τη γρίπη, όλοι βρίσκονται σε κίνδυνο. Ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα που πάσχουν από χρόνια ασθένεια ή ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο, όλοι, περιλαμβανομένου του υγιούς πληθυσμού, θα επωφεληθούν. Οι ειδικοί  συνιστούν τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης για όλους όσοι είναι άνω των 6 μηνών, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών.

 

Εμβόλιο γιατί… μπορείτε να μεταδώσετε και εσείς τη γρίπη

20 έως 30% των φορέων γρίπης δεν έχουν συμπτώματα. Έτσι, ακόμη και αν εσείς προσωπικά δεν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό σε όσους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλες ασθένειες.

 

Εμβόλιο γιατί… θα φέρετε στον κόσμο παιδί

Η γρίπη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα, η καρδιά και οι πνεύμονες υφίστανται αλλαγές που τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες στον ιό. Δυστυχώς, παρά τις έρευνες που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, πολλές έγκυοι εξακολουθούν να φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο.

 

Εμβόλιο γιατί… δεν υπάρχει κίνδυνος από αυτό

Τα εμβόλια της γρίπης που χρησιμοποιούνται σήμερα περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς με το περίβλημά τους κατεστραμμένο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιοί που εισάγονται εντός του οργανισμού με το εμβόλιο είναι ικανοί να διεγείρουν τον οργανισμό στην παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού της γρίπης, αλλά ΟΧΙ να προκαλέσουν νόσο. Κανείς δεν θα κολλήσει γρίπη από το εμβόλιο της γρίπης.

 

Εμβόλιο γιατί… ο ιός μεταλλάσσεται κάθε χρόνο

Τέλος, για όσους “δυσανασχετούν” με την προοπτική του ετήσιου εμβολιασμού, να τονίσουμε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο. Νέα στελέχη εμφανίζονται και αντικαθιστούν τα παλιά. Το περσινό εμβόλιο (που έτσι κι αλλιώς δεν προστατεύει πέρα ενός διαστήματος 6 μηνών) δεν μας διασφαλίζει για φέτος.

Για όλα τα παραπάνω, αντιγριπικός εμβολιασμός τώρα!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!