Καλώς ήρθες φθινόπωρο. Καλώς ήρθες εμβόλιο!
Ο Οκτώβριος, για εμάς τους Έλληνες, είναι ο μήνας του “OXI”. Φέτος όμως, ας πούμε ένα επιπλέον δυνατό “όχι”, αυτή τη φορά στη γρίπη και τις επιπλοκές της. Το αντιγριπικό εμβόλιο για την περίοδο 2019 – 2020 είναι ήδη εδώ. Ας το γνωρίσουμε από κοντά και, το κυριότερο, ας το χορηγήσουμε στους εαυτούς μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα, ειδικά εάν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες.
Παγκόσμια στατιστικά για τη γρίπη
Δυστυχώς, η γρίπη θεωρείται, ακόμη και σήμερα, μία απλή ασθένεια, που μπορούμε να την περάσουμε “στο πόδι”. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές χρησιμοποιούμε ακόμη και υποκοριστικά για τη νόσο, όπως “μία γριπούλα” κλπ. Τίποτα όμως δεν είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα.
Η γρίπη παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας στον κόσμο, με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να είναι αποκαλυπτικά. Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο κρουσμάτων γρίπης, εκ των οποίων 3 έως 5 εκατομμύρια είναι σοβαρές περιπτώσεις που καταλήγουν σε 290 000 έως 650 000 θανάτους σχετιζόμενους με τη νόσο.
Η σύσταση του εμβολίου
Μπορεί το αντιγριπικό εμβόλιο να είναι διαθέσιμο τώρα, ωστόσο η σύστασή του έχει αποφασιστεί ήδη από τον Μάρτιο του 2019, με βάση επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που συλλέγονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έτσι, το τριδύναμο εμβόλιο θα περιλαμβάνει, φέτος, τα εξής στελέχη του ιού της γρίπης:
- Α(H1N1)pdm09 (πρόκειται για πανδημικό στέλεχος που επικράτησε κυριάρχησε στην Ευρώπη και στη χώρα μας)
- A(H3N2)
- B(Victoria/2/87).
Στο τετραδύναμο εμβόλιο θα προστεθεί και ένα ακόμη στέλεχος της γρίπης Β:
- B(Phuket3073/2013).
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε μια μικρή χρονική παράταση όσον αφορούσε την οριστικοποίηση των συστατικών του νέου εμβολίου ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο ή πρωτοφανές, καθώς ανάλογη παράταση είχε δοθεί και το 2003.
Νέο εμβόλιο κάθε χρόνο. Γιατί;
Ο βασικός λόγος που χρειαζόμαστε νέο αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο, είναι γιατί η ίδια η γρίπη αλλάζει κάθε χρόνο. Τα στελέχη του ιού της γρίπης μεταλλάσσονται και αντικαθιστούν τα παλαιότερα στελέχη. Για να το πούμε με άλλα λόγια, θα ήταν πιο εύκολο να σκεφτόμαστε τη γρίπη ως μία σειρά από ασθένειες με χρονολογική περιγραφή: γρίπη 2018, γρίπη 2019, γρίπη 2020 κλπ.
Επιπλέον, η ανοσία του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στη γρίπη δεν υπερβαίνει σε διάρκεια τους 6 μήνες και τα αντισώματα που παράγονται δεν μας καλύπτουν από τις μεταλλάξεις. Αυτοί είναι ο λόγοι για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η ετήσια αναθεώρηση της σύνθεσης του αντιγριπικού εμβολίου, ώστε να μην επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά του.
Πόσο σημαντικό είναι να κάνω το φετινό εμβόλιο;
Όσο σημαντικό είναι κάθε χρονιά, και για τις περιπτώσεις ευπαθών ομάδων και κυρίως ηλικιωμένων, είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου. Ετήσια στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα άτομα που προσβάλλονται από γρίπη, χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, και μάλιστα αρκετά από αυτά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Δυστυχώς, το ένα τρίτο των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας γρίπης καταλήγουν έχοντας σχεδόν όλοι ένα κοινό: είναι όλοι ανεμβολίαστοι.
Είστε επαγγελματίας υγείας; Το εμβόλιο είναι και για εσάς
Ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι επαγγελματίες υγείας, πρώτοι από όλους, θα πρέπει να προβαίνουν σε εμβολιασμό. Το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται στη χώρα μας είναι χαμηλό, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Εάν είστε επαγγελματίας υγείας λοιπόν, μην το καθυστερείτε. Εμβόλιο, τώρα!
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!