Τα συμπτώματα σας είναι ξεκάθαρα και γνωστά, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Εδώ και μία – δύο μέρες, η μύτη σας τρέχει, έχετε ένα ελαφρύ μπούκωμα και πονόλαιμο. Τα κακά νέα πρώτα: υποπτεύεστε, και κατά πάσα πιθανότητα έχετε δίκιο, ότι πρόκειται για ένα ακόμη κρυολόγημα.

Τα καλά νέα; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει, να σας καθοδηγήσει, να σας ηρεμήσει και να σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές και φαρμακευτική αγωγή. Και όχι, δεν είναι η γιαγιά Σωτηρία με την πατροπαράδοτη συνταγή της για κοτόσουπα που έχει καταγραφεί στα οικογενειακά χρονικά ως η σωτηρία από το κρυολόγημα.

Μιλάμε για τον φαρμακοποιό σας. Τον επιστήμονα υγείας που τις περισσότερες φορές βρίσκεται κυριολεκτικά, μόλις μια πόρτα μακριά σας. Διαβάστε στο άρθρο μας που ακολουθεί τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί ο φαρμακοποιός και τους τρόπους με τους οποίους είναι πάντα ο σύμμαχός σας στη μάχη κατά του κρυολογήματος!

 

Το επιστημονικό υπόβαθρο

Ο φαρμακοποιός σας δεν… “τοποθετήθηκε” πίσω από τον πάγκο ενός φαρμακείου. Ως επιστήμονας, με πολλά χρόνια σπουδών, είναι ο ειδικός που γνωρίζει τον μηχανισμό δράσης όλων των φαρμάκων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται ώστε να επιτυγχάνεται μέγιστη ωφέλεια, ελάχιστη ανεπιθύμητη δράση και να αποφεύγονται αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

 

Φαρμακοποιός και κρυολόγημα

Παρά την τεράστια πρόοδο της επιστήμης, το φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα δεν έχει ακόμη βρεθεί. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι να εστιάσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, πάντα ανάλογα με τη συμπτωματολογία του εκάστοτε ασθενούς.

 

Τι μπορεί να σας δώσει ο φαρμακοποιός σας

Στην γκάμα των αγωγών που είναι πιθανόν να σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας, μπορεί να περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Αποσυμφορητικά
  • Σκευάσματα για τον βήχα
  • Αντιισταμινικά
  • Αναλγητικά
  • Συμπληρώματα διατροφής.

Ας τα δούμε ένα προς ένα.

 

Αποσυμφορητικά

Η ρινική συμφόρηση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αλλά ταυτόχρονα και πιο ενοχλητικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει αποσυμφορητικά φάρμακα τα οποία στενεύουν τα διευρυμένα (“πρησμένα”) αγγεία του ρινικού βλεννογόνου υμένα και σας ανακουφίζουν.

Η χορήγηση μπορεί ένα γίνει είτε από το στόμα είτε με τοπική χρήση και εφαρμογή (σπρέι ή σταγόνες). Εφεδρίνη και ψευδοεφεδρίνη είναι οι συνηθέστερες επιλογές.

 

Σκευάσματα για τον βήχα

Ο φαρμακοποιός σας θα σας ρωτήσει τι είδους βήχα έχετε (παραγωγικό, δηλαδή βήχα που παράγει φλέμα ή μη παραγωγικό, δηλαδή “ξερό” βήχα). Ανάλογα με την απάντησή σας, θα σας χορηγήσει είτε κατασταλτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του μη παραγωγικού βήχα είτε αποχρεμπτικό (για τον παραγωγικό).

 

Αντιισταμινικά

Εάν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν συνεχές και ενοχλητικό φτάρνισμα, είναι πιθανόν ο φαρμακοποιός σας να σας προτείνει αντιισταμινικά. Τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά στη μείωση τόσο του φτερνίσματός όσο και της ρινόρροιας (εκροής διαυγούς υγρού από τη μύτη που μοιάζει με νερό) και μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικά ή από το στόμα.

 

Αναλγητικά

Στις περιπτώσεις όπου συνυπάρχει πόνος, ιδιαίτερα πονοκέφαλος, ο φαρμακοποιός μπορεί να σας προτείνει φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο, με την παρακεταμόλη να αποτελεί τη βασική θεραπεία πρώτης γραμμής. Εναλλακτικά, μπορεί να σας χορηγήσει ιβουπροφένη.

 

Συμπληρώματα διατροφής

Όταν είστε κρυολογημένοι, το “κακό” έχει ήδη γίνει. Ωστόσο, ο φαρμακοποιός σας ενδέχεται να σας συστήσει σκευάσματα που περιέχουν εχινάκεια ή βιταμίνη C τα οποία μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά στη θωράκιση του οργανισμού σας για το μέλλον. Μην ξεχνάτε ότι ο χειμώνας είναι μακρύς και τα πιθανά κρυολογήματα πολλά!

 

Συμπέρασμα

Ο φαρμακοποιός, όπως και σε κάθε περίπτωση που θα τον χρειαστείτε (εάν για παράδειγμα σας πιάσει άσθμα στις 2 το πρωί και δεν έχετε το inhaler, ή όταν χρειαστείτε φαρμακείο στις διακοπές στο νησί και πολλά ακόμη) είναι δίπλα σας και για το κρυολόγημα. Απευθυνθείτε σε αυτόν, ακολουθήστε τις οδηγίες του και βγείτε από το φαρμακείο πολύ πιο ανακουφισμένοι από όσο ήσασταν όταν μπήκατε!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!