Για πολλοστή φορά μέσα στην ημέρα φταρνίζεσαι! Η συνάδελφος στο διπλανό γραφείο λέει έναν ακόμη τριψήφιο αριθμό και εσύ κάνεις τους υπολογισμούς σου (μα ποιος μπορεί να σε σκέφτεται που αρχίζει από “Ξ”;), απλώνοντας ταυτόχρονα το χέρι προς το κουτί (που θα ήθελες να είναι κούτα) με τα χαρτομάντιλα.

Αφού φέρεις στο μυαλό σου τον συμμαθητή σου τον Ξενοφώντα, που έχεις να δεις από την τρίτη δημοτικού (και ο οποίος το πιθανότερο είναι τελικά να μη σε σκέπτεται) αντιλαμβάνεσαι ότι, εκτός από το φτάρνισμα, ο λαιμός σου πονάει και τα μάτια σου είναι υγρά. Άραγε, έχεις κρυολόγημα η αλλεργία;

Το κρυολόγημα και η αλλεργία είναι το ίδιο ενοχλητικά. Όμως δεν είναι το ίδιο. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι είναι το κρυολόγημα, τι είναι οι αλλεργίες, ποιες είναι οι ομοιότητές τους και ποιες οι διαφορές. Είναι σίγουρο ότι στο τέλος του θα νιώσετε καλύτερα!

 

Τι είναι το κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα, γνωστό ακόμη και με τις “εξωτικές” ονομασίες ρινοφαρυγγίτιδα ή οξεία ρινοφαρυγγίτιδα είναι μια νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία προσβάλλει κυρίως τη μύτη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, βήχα, ρινική καταρροή και πυρετό.

Το κρυολόγημα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από περισσότερους από 200 ιούς, αρχίζει συνήθως με πονόλαιμο, ο οποίος σταματά μετά από μία ή δύο μέρες. Στη συνέχεια, και μέχρι την πέμπτη περίπου ημέρα, ακολουθεί συμφόρηση και ρινική καταρροή. Όσον αφορά τον πυρετό, είναι ασυνήθιστος στους ενήλικες, αν και μπορούν να εμφανιστούν δέκατα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ανεβάσουν πυρετό.

 

Τι είναι η αλλεργία

Με τον όρο “αλλεργία”, εννοείται η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αθώες περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα και φτάνουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, της επαφής με το δέρμα ή ακόμα και με την τροφή.

Για να γίνει πιο κατανοητό, αρκεί να δούμε την ετυμολογία της λέξης την οποία επινόησε ο Αυστριακός παιδίατρος Clemens von Pirquet (1874 – 1929) με σκοπό να περιγράψει αυτή την κατάσταση υπερευαισθησίας του οργανισμού. Η λέξη χωρίζεται σε δυο μέρη: “άλλο” + “έργον”. Αυτό ακριβώς το “άλλο έργο”, εννοεί τη λάθος δράση του οργανισμού μας.

 

Ομοιότητες

Το κοινό κρυολόγημα και οι αλλεργίες μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα, καθώς και οι δύο καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν το αναπνευστικό σύστημα. Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν και στις δύο περιπτώσεις είναι τα εξής:

  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική καταρροή
  • Ρινική συμφόρηση
  • Υγρά μάτια
  • Φτάρνισμα

 

Διαφορές

Κάνοντας τις παρακάτω ερωτήσεις, είναι δυνατόν, με αρκετή ακρίβεια, να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργία ή κρυολόγημα:

 

Πόσο γρήγορα εμφανίστηκαν τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται σταδιακά, μέσα σε μία ή δύο μέρες, όταν η αιτία είναι το κρυολόγημα. Όταν τα συμπτώματα έρχονται ξαφνικά από το πουθενά, είναι πιο πιθανό να προκαλούνται από αλλεργία.

 

Πόσο καιρό υπάρχουν τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος τείνουν να υποχωρούν μετά από μια εβδομάδα ή δύο. Τα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να διαρκέσουν, όσο το αλλεργιογόνο που τα προκαλεί είναι ακόμα στον αέρα.

 

Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα;

Εάν τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται ταυτόχρονα κάθε χρόνο, είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε εποχιακές αλλεργίες.

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα ή έκζεμα;

Τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίζονται στις αλλεργίες.

 

Τελικά, τι έχω;

Όπως σε οποιαδήποτε πάθηση, ο μόνος που μπορεί να σας πει με βεβαιότητα την ακριβή αιτία της κατάστασής σας είναι ο γιατρός σας. Είναι αυτός που θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, και ανάλογα με την περίπτωση, θα σας παραπέμψει σε κάποιες εξετάσεις για πιθανές επιπλοκές κρυολογήματος ή σε έναν αλλεργιολόγο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!