Αλήθεια, θυμάστε την εισαγωγή του Αστερίξ; Στην πρώτη σελίδα ενός από τα κλασικότερα κόμικς όλων των εποχών, πάντοτε διαβάζαμε ότι όλη η Γαλατία έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων εκτός από ένα μικρό χωριό που χάρη στο μαγικό φίλτρο του δρυΐδη αντιστέκεται με επιτυχία.

Θα μπορούσε άραγε αυτή η αντίσταση να ισχύει και στο… κρυολόγημα; Θα μπορούσαμε να είμαστε οι μόνοι που αντιστεκόμαστε, όταν όλοι γύρω μας, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, κρυολογούν ο ένας μετά τον άλλον; Η αλήθεια είναι ότι στο κρυολόγημα δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο!

Υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι προφύλαξης, που αν τους ακολουθήσετε, θα είστε, πιθανόν, ο μόνος ή η μόνη που δεν θα κρυολογήσει και σίγουρα ένας από αυτούς με τα λιγότερα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι εννοούμε.

 

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα

Πριν δούμε τα μέτρα προστασίας, θα πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση ως έχει. Υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που το επάγγελμά μας, μας απομονώνει αντί να μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο και μας προστατεύει από μικρόβια και ιούς. Επειδή όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε ούτε φαροφύλακες ούτε αστροναύτες, πρέπει να αποδεχθούμε ότι τα κρυολογήματα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Όταν οι άνθρωποι φτερνίζονται, βήχουν ή μιλάνε σε ένα κλειστό χώρο, εκτοξεύουν μικροσκοπικά σταγονίδια που είναι πιθανόν να περιέχουν, μεταξύ άλλων, κάποιον από τους πάνω από 200 ιούς κρυολογήματος ή τον ιό της γρίπης. Αυτά τα σταγονίδια εγκαθίστανται σε επιφάνειες και, ανάλογα με το τι έχει ένα άτομο, δεν χρειάζεται καν αλληλεπίδραση για να κολλήσουμε! Ο ιός της γρίπης, για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει σε σκληρές επιφάνειες για τουλάχιστον μία ημέρα.

 

Οι 5 τρόποι για να μην κολλήσουμε

Ακολουθώντας πιστά και σχολαστικά τις 5 παρακάτω συμβουλές, θα περιορίσουμε δραστικά τις πιθανότητες κρυολογήματος.

 

Πλένουμε τα χέρια μας συχνότερα

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε και να μεταδώσουμε μικρόβια και ιούς σε άλλους. Ο στόχος μας είναι να σκοτώσουμε οποιοδήποτε παθογόνο πριν φτάσει στις  βλεννώδεις μεμβράνες σε μάτια, χείλη, στόμα και ρινικές διόδους όπου μπορεί να εγκατασταθεί και να προκαλέσει κρυολόγημα.

Εάν είναι δύσκολο ή αδύνατον να σηκωθούμε και να πλύνουμε τα χέρια μας, η χρήση ενός απολυμαντικού χεριών με βάση το αλκοόλ είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

 

Δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας

Και πιο συγκεκριμένα, τα μάτια και τη μύτη μας. Αγγίζοντας επιφάνειες με μικρόβια και ιούς και στη συνέχεια το πρόσωπό μας, απλά δρούμε σαν “κούριερ” του κρυολογήματος καθώς δίνουμε στον εχθρό εύκολη πρόσβαση στο σώμα μας. Όσο δύσκολο και αν είναι λοιπόν, προσπαθούμε να πούμε “όχι” όταν μας τρώει η μύτη μας και θέλουμε να την ξύσουμε ή όταν τα κουρασμένα μάτια μας χρειάζονται τρίψιμο,

 

Απολυμαίνουμε την επιφάνεια εργασίας μας

Αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή της συσσώρευσης μικροβίων. Καθαρίζουμε επιμελώς την επιφάνεια εργασίας μας, χωρίς να ξεχνάμε αντικείμενα: από το ποντίκι και το πληκτρολόγιο μέχρι την κάμερα του Skype. Όταν υπάρχει έξαρση κρυολογημάτων, καθαρίζουμε και 2 φορές την ημέρα.

 

Κοιμόμαστε περισσότερο

Είμαστε τόσο δυνατοί όσο είναι το ανοσοποιητικό μας. Και ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά το ανοσοποιητικό είναι ο πολύς και καλός ύπνος. Λιγότερος ύπνος κάνει τον οργανισμό μας επιρρεπή σε περισσότερα κρυολογήματα αλλά και σε παθήσεις πολύ λιγότερο “αθώες” από το απλό κρυολόγημα.

 

Ασκούμαστε 30 έως 60 λεπτά την ημέρα

Ανάμεσα στους τόσους πολλούς λόγους που έχουμε για να ασκούμαστε κάθε μέρα (30 έως 60 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως περπάτημα ή ποδηλασία) είναι ότι θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό μας.  Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση συνδέεται με λιγότερα κρυολογήματα – μία μελέτη μάλιστα ανέφερε μείωση κατά 43% σε όσους ασκούνται περισσότερο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!