Ο κορωνοϊός άρχισε να μπαίνει στη ζωή και το λεξιλόγιό μας περίπου πριν ένα χρόνο, τέτοια εποχή. Στην αρχή, ο Covid-19 αποτελούσε κάτι εξωτικό, μακρινό και παντελώς άγνωστο– ακόμα και στον τρόπο γραφής του. Κορωνοϊός, κοροναϊός ή κορονοϊός;

Η συνέχεια όμως αποδείχθηκε, δυστυχώς, κακή. Ο κορωνοϊός όχι μόνο μπήκε στη ζωή μας, αλλά σχεδόν όλο το 2020 την όρισε με τον πιο απόλυτο τρόπο. Παράλληλα όμως, οι επιστήμονες άρχισαν να μετατρέπουν το άγνωστο σε γνωστό και να μας ενημερώνουν για τα μέτρα προφύλαξης και τα βασικά συμπτώματα της νόσου.

Σαν ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού, ο κορωνοϊός μοιράζεται αρκετά συμπτώματα με το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν μία σημαντική διαφορά που είναι αρκετή για να σας βάλει σε σκέψεις. Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας για ποιο σύμπτωμα μιλάμε.

 

Τι είναι η ανοσμία;

Υποτιμημένη ίσως σε σχέση με την όραση ή την ακοή, η όσφρησή μας δεν παύει να είναι μία πολύ σημαντική αίσθηση. Όχι μόνο μας βοηθά να απολαύσουμε μία όμορφη μυρωδιά, όπως για παράδειγμα ενός λουλουδιού ή της θάλασσας, αλλά μας προστατεύει, ανιχνεύοντας τις επικίνδυνες ή δυσάρεστες οσμές ενώ αναδεικνύει ιδιαίτερα τη γευστική μας απόλαυση.

Υπάρχει ένα 1-2% του πληθυσμού που μονίμως υποφέρει από μειωμένη όσφρηση (υποσμία) ή και πλήρη απουσία της (ανοσμία). Όμως, στις περιπτώσεις προσωρινής ανοσμίας, ο συνηθέστερος ένοχος είναι το γνωστό μας κρυολόγημα ή κάποια μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού. Εξαιτίας τους χάνουμε την όσφρησή μας και παράλληλα έχουμε και απώλεια γεύσης. Δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε το φαγητό μας.

 

Η ειδοποιός διαφορά κρυολογήματος και κορωνοϊού

Η ανοσμία είναι σύμπτωμα που το κοινό κρυολόγημα “μοιράζεται” με τον κορωνοϊό. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η βασική διαφορά του Covid είναι ότι οι ασθενείς, αν και έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης, συνεχίζουν να αναπνέουν με ευκολία.

Δεν παρουσιάζουν δηλαδή, ιδιαίτερα στην έναρξη της νόσου, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, τα γνωστά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, οι πάσχοντες από Covid δεν μπορούν να διακρίνουν τις γλυκές ή πικρές γεύσεις (ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς παρουσιάζουν και μικρότερη απώλεια όσφρησης και γεύσης).

 

Τι λένε οι αριθμοί

Οι έρευνες σε όλο τον κόσμο “τρέχουν” κυριολεκτικά τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Ωστόσο, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η πλειοψηφία των ασθενών με Covid θα αναπτύξει κάποιο επίπεδο ανοσμίας.

Περαιτέρω αναλύσεις δείχνουν ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό έχουν 27 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανοσμία σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς κορωνοϊό, αλλά μόλις 2,5 φορές περίπου περισσότερες πιθανότητες να έχουν πυρετό, βήχα ή αναπνευστικές δυσκολίες.

 

Τεστ οσμής και γεύσης;

Εάν τα παραπάνω ευσταθούν, μήπως είναι η ώρα για διαγνωστικά τεστ οσμής και γεύσης; Οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι τα επίσημα διαγνωστικά εργαλεία, όπως ο έλεγχος φαρυγγικού επιχρίσματος δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τεστ οσμής και γεύσης.

Παρ’ όλα αυτά, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα, όπως στα αεροδρόμια ή σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, τέτοιας φύσης διαγνωστικά τεστ μπορεί να φανούν χρήσιμα.

 

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω απώλεια όσφρησης και γεύσης;

  • Όσφρηση. Βρείτε κάτι που έχει έντονη, χαρακτηριστική μυρωδιά. Τρόφιμα, όπως οι κόκκοι καφέ, η κανέλα ή το φρέσκο σκόρδο μπορεί να είναι πολύ καλές επιλογές. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε και αντικείμενα εκτός τροφών, όπως για παράδειγμα ένα αρωματικό κερί.
  • Γεύση. Απομονώστε και δοκιμάστε τρόφιμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά γεύσης. Μερικά καλά παραδείγματα περιλαμβάνουν τροφές όπως σοκολάτα (γλυκό), εσπεριδοειδή (ξινό), καφές (πικρό) και πρέτσελ (αλμυρό).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!