Λίγα γεγονότα έχουν αλλάξει τη ζωή μας με την ταχύτητα και την επίδραση στην καθημερινότητά μας που έχει ο κορωνοϊός. Ίσως, οι πολύ παλαιότεροι από εμάς, παππούδες και γιαγιάδες μας, να θυμούνται και να μπορούν να συγκρίνουν αυτό που συμβαίνει σήμερα με τον πόλεμο του 1940.

Η αναλογία δεν είναι λανθασμένη. Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας, αλλά και σχεδόν όλος  ο πλανήτης βρίσκεται σε πόλεμο. Όμως, ενώ καθημερινά τα νέα που ακούμε είναι ως επί το πλείστον δυσάρεστα, πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε κάτι σημαντικό: ότι και σε αυτό τον πόλεμο, όπως συνέβη και με άλλες πανδημίες στο παρελθόν, η ανθρωπότητα θα βγει νικήτρια.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί 7 λόγους που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι για τον κορωνοϊό.

 

  1. Γνωρίζουμε τι είναι.

Είναι πολύ σημαντικό ότι γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ο ιός. Είναι φυσικός, σχετίζεται με έναν ιό που βρίσκεται στις νυχτερίδες, μπορεί να μεταλλαχθεί, αλλά δεν φαίνεται να το κάνει συχνά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το παρελθόν. Σκεφθείτε ότι ο ιός HIV χρειάστηκε 2 χρόνια για να ταυτοποιηθεί, ενώ στον μεσαίωνα, ποτέ δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί από πού προήλθε η πανδημία πανώλης.

 

  1. Ξέρουμε ότι μπορεί να περιοριστεί.

Ναι, τα μέτρα καραντίνας που πήρε αρχικά η Κίνα, και στη συνέχεια όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος φαίνονται και είναι δρακόντεια. Όμως αποδίδουν. Στη Γουχάν (θυμίζουμε μία πόλη 10.000.000 κατοίκων, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Ελλάδα) όπου ξεκίνησε το πρόβλημα, αναφέρονται πλέον τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων μετά από 6 εβδομάδες.

 

  1. Υπάρχουν τεστ για τον ιό.

Ελάχιστες ημέρες μετά τα πρώτα κρούσματα, αξιόπιστα τεστ δημιουργήθηκαν από τους επιστήμονες στο τμήμα ιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Βερολίνου. Με κάθε ημέρα που περνά, τα τεστ που διατίθενται σε όλο τον κόσμο γίνονται και ακόμη πιο αξιόπιστα.

 

  1. Δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα αν είμαστε προσεκτικοί.

Το συχνό, προσεκτικό πλύσιμο των χεριών όπως γνωρίζουμε τώρα, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού, ενώ ένα διάλυμα αιθανόλης απολυμαίνει τις επιφάνειες. Για να κολλήσετε πρέπει να ζείτε ή να έχετε άμεση φυσική επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, να βήξει ή να φτερνιστεί επάνω σας ή να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτομάντιλό του.

 

  1. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια και τα παιδιά δεν κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με μελέτη 45.000 επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στην Κίνα, το 81% των περιπτώσεων αποτελούσαν ήπιες μορφές ασθένειας, το 14% των ασθενών είχαν συμπτώματα που χαρακτηρίστηκαν σοβαρά και μόλις 5% θεωρήθηκαν κρίσιμα (με περίπου το μισό από αυτά να οδηγούν σε θάνατο).

Τέλος, μόνο το 3% των περιπτώσεων αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών. Τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται ελάχιστα από τον ιό και το ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα κάτω των 40 ετών είναι περίπου 0,2%.

 

  1. Οι ασθενείς αναρρώνουν.

Οι ασθενείς δεν θεραπεύονται, καθώς δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, ωστόσο πάρα πολλοί από αυτούς αναρρώνουν. Ήδη, οι δύο πρώτοι ασθενείς που νόσησαν στην Ελλάδα, μία μητέρα και το παιδάκι της, πήραν εξιτήριο γεμίζοντας όλους εμάς χαρά και αισιοδοξία.

 

  1. Το εμβόλιο είναι καθ’ οδόν.

Σίγουρα όχι αυτή την εβδομάδα ή αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, πρωτότυπα εμβόλια έχουν ήδη κατασκευαστεί σε πολλά ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Αντλώντας τεχνογνωσία από την αντιμετώπιση άλλων κορωνοϊών στο παρελθόν και με τη συντονισμένη προσπάθεια των λαμπρότερων μυαλών της ανθρωπότητας, είναι πολύ πιθανό μέσα στους επόμενους 18 μήνες το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να είναι πραγματικότητα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!