Βρεφικό VS ενήλικο δέρμα. Δείτε που διαφέρουν.
Το δερματάκι του μωρού σας είναι ό,τι πιο απαλό υπάρχει στον κόσμο! Καθώς κρατάτε το αγγελούδι σας στην αγκαλιά σας, ίσως σας φαίνεται περίεργο, σχεδόν αδιανόητο, ότι κάποια μέρα αυτή η λεία, ροδαλή επιδερμίδα θα γίνει με τη σειρά της το δέρμα ενός ενηλίκου ατόμου (με όλες τις ατέλειές του)!
Ποιες είναι όμως οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο βρεφικό δέρμα και αυτό του ενήλικα και τι πρέπει να προσέξετε για το δέρμα του μωρού σας; Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.
Βασικές λειτουργίες του δέρματος
Το δέρμα, τόσο στα βρέφη όσο και στους ενήλικες, είναι πολλά περισσότερα από μία εξωτερική επιφάνεια που απλά καλύπτει το σώμα. Αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και περίπου το 15% του συνολικού βάρους του (ενήλικου) ανθρώπου. Οι πιο βασικές λειτουργίες του δέρματος είναι οι εξής:
- Ρυθμιστική. Ρυθμίζει μέσω της εφίδρωσης και των τριχών τη θερμοκρασία του σώματος.
- Προστατευτική. Το δέρμα είναι η ασπίδα που προστατεύει τον οργανισμό από μικρόβια, αλλά και τραυματισμούς, ακτινοβολίες και χημικές ουσίες.
- Συνθετική. Λειτουργεί ως πηγή σύνθεσης της βιταμίνης D.
- Αισθητικότητα. Με το εκτεταμένο δίκτυο νευρικών κυττάρων, το δέρμα μεταφέρει την αίσθηση ψύχους και θερμότητας, του αγγίγματος, του πόνου κλπ.
- Λειτουργία αποβολής. Χάρη στους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος, γίνεται απέκκριση νερού και άλλων περιττών ουσιών.
Βρεφικό δέρμα. Λιγότερο “αδιάβροχο”
Ένα υγιές μωράκι έχει σχετικά καλά αναπτυγμένο δέρμα. Ωστόσο, στους πρώτους μήνες της ζωής, η κεράτινη στιβάδα (το πιο επιφανειακό τμήμα της επιφάνειας), που επιτελεί σημαντική λειτουργία φραγμού, είναι πιο λεπτή από εκείνη ενός ενήλικα και παρουσιάζει τις εξής διαφορές:
- Μικρότερα και ταχύτερα διαιρούμενα κύτταρα του δέρματος
- Οι σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως
- Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι χαμηλότερη.
Αυτές οι διαφορές που θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το παιδί να κλείσει το πρώτο έτος ζωής αυξάνουν τη διαπερατότητα της βρεφικής επιδερμίδας. Το δερματάκι του βρέφους δηλαδή είναι λιγότερο “αδιάβροχο”. Το βρεφικό δέρμα λοιπόν απορροφά την υγρασία πιο γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα αφυδατώνεται και πιο γρήγορα.
Βάρος του δέρματος
Το δερματάκι του δείχνει τόσο απαλό, αλλά και “τόσο δα”, όπως τα πάντα στο μωράκι σας! Όμως, θα εκπλαγείτε εάν μάθετε το πόσο βαρύ είναι στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, το δέρμα ενός μωρού είναι τρεις έως πέντε φορές βαρύτερο, κατ’ αναλογία, από το δέρμα ενός ενηλίκου.
Παραγωγή μελανίνης
Μέχρι την ηλικία των 2 περίπου ετών, τα μελανοκύτταρα (κύτταρα με σκούρο πυρήνα που παράγουν τη χρωστική μελανίνη) δεν είναι πλήρως αναπτυγμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη παραγωγή μελανίνης και πολύ μικρότερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να διεισδύσουν σε μεγαλύτερο βάθος και να καταστρέψουν το γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματος.
pH δέρματος
Τη στιγμή της γέννησης το pH του δέρματος του μωρού είναι κοντά στο ουδέτερο επίπεδο. Στη συνέχεια, θα εξελιχθεί για να γίνει πιο όξινο, όπως των ενηλίκων. Αυτό θα καταστήσει το δέρμα του βρέφους πιο ευαίσθητο στους ερεθισμούς και στις λοιμώξεις.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη μαμά
Το δερματάκι του μωρού είναι λοιπόν, πραγματικά διαφορετικό. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για τη μαμά; Δείτε τις συμβουλές μας που ακολουθούν.
- Προτιμήστε προϊόντα βρεφικής φροντίδας με απόλυτα ασφαλή συστατικά και περιοριστείτε στα απολύτως απαραίτητα
- Αποφύγετε τα παραδοσιακά σαπούνια που προσβάλλουν τα λίπη του δέρματος
- Χρησιμοποιήστε ήπια υγρά βρεφικά σαπούνια
- Μην ξεπερνάτε τα δέκα λεπτά σε κάθε μπάνιο
- Αποφύγετε την έκθεση του βρέφους στον ήλιο κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής
- Μην εμπιστεύεστε τα αντηλιακά προϊόντα στη βρεφική ηλικία. Το μωράκι σας πάντα στη σκιά, πάντα με καπέλο, πάντα με γυαλιά.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!