Όταν γεννήθηκε, ήταν βαθύ κόκκινο έως μοβ. Τα χεράκια και τα ποδαράκια του ήταν μπλε λόγω της ανωριμότητας του κυκλοφορικού του συστήματος. Στις επόμενες ημέρες, απέκτησε το ροδαλό του χρώμα που έχουμε συνηθίσει να συνδυάζουμε με την υγεία.

Τι είναι όμως αυτή η κιτρινωπή κρούστα που εμφανίστηκε στο κεφαλάκι του (ή, στις πιο ελαφριές περιπτώσεις, λευκές νιφάδες που μοιάζουν με πιτυρίδα); Πρέπει να ανησυχήσετε;

Είναι σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή, στην καθομιλουμένη, νινίδα – και δεν πρέπει να ανησυχήσετε. Δείτε περισσότερα για τη νινίδα καθώς και το τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γενικά για τη νινίδα

Η νινίδα είναι πολύ συχνή στα βρέφη και εμφανίζεται συνήθως 2 περίπου εβδομάδες μετά τη γέννα, με έξαρση των περιπτώσεων περί τις 4 με 6 εβδομάδες. Εκδηλώνεται με την εμφάνιση κίτρινων φολίδων γύρω από τα αυτιά και το κεφάλι που έχουν πηχτή και λιπαρή υφή. Μπορεί να παρουσιαστεί επίσης κοκκινίλα και απολέπιση. Μερικές φορές, η νινίδα συνοδεύεται από μία χαρακτηριστική μυρωδιά.

 

Πού εμφανίζεται

Η νινίδα εμφανίζεται σε περιοχές, πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες:

 • Μέτωπο
 • Φρύδια
 • Βλέφαρα
 • Γύρω και πίσω από τα αυτιά
 • Μπροστά από τα αυτιά
 • Μάγουλα
 • Τριχωτό κεφαλής
 • Πτυχές λαιμού

 

Συμπτώματα

Η νινίδα δείχνει πιο σοβαρή από ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Σε αντίθεση με την ατοπική δερματίτιδα το μωράκι συνήθως δεν ενοχλείται από τις βλάβες και δεν υπάρχει επιθυμία για κνησμό. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγονται αμυχές ή ανησυχία στον ύπνο του βρέφους.

Οι επιπλοκές επίσης είναι σπάνιες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει σε περιοχές του τριχωτού απώλεια τριχών, αλλά αυτή είναι παροδική και δεν έχει καμία επίπτωση στα μαλλιά του μωρού σε βάθος χρόνου. Επίσης, μετά το τέλος της νινίδας, μπορεί να παρατηρηθεί υπομελάνωση – οι περιοχές δηλαδή που εμφανίστηκαν οι βλάβες να φαίνονται υποχρωματισμένες και πιο άσπρες. Και αυτό θα εξαφανιστεί μετά τη βρεφική ηλικία.

 

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Η νινίδα είναι ένα αυτοπεριοριζόμενο φαινόμενο. Σε μερικές εβδομάδες ή μήνες θα υποχωρήσει από μόνη της (με κάποιες ήπιες εξάρσεις σε ορισμένες περιπτώσεις στη συνέχεια της ζωής, κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής). Σας συμβουλεύουμε να κάνετε (αλλά και να μην κάνετε) τα εξής:

 • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τις φολίδες της νινίδας με τα νύχια σας. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε τη νινίδα είναι να κάνετε στο μωρό σας μασάζ με κάποιο βρεφικό λαδάκι. Αφήστε το για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσει η περιοχή και κατόπιν αφαιρέστε τη νινίδα με πολύ μαλακό σφουγγαράκι.
 • Επιπλέον της εφαρμογής ελαίων, μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού.
 • Μία ή και περισσότερες φορές την ημέρα, απαλό πλύσιμο με βρεφικό σαμπουάν βοηθά. Να γίνεται καλό ξέπλυμα και να ακολουθεί απαλό σκούπισμα με πετσέτα.
 • Χρησιμοποιήστε, εάν επιθυμείτε, σαμπουάν ειδικά για τη νινίδα.
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί για λίγες ημέρες εφαρμογή αντιμυκητιασικού ή ήπιας κορτιζονούχας λοσιόν.

 

Οι διαφορές της νινίδας από το έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)

Η νινίδα είναι κυρίως ένα αντιαισθητικό πρόβλημα που θα υποχωρήσει σύντομα, σε αντίθεση με την ατοπική δερματίτιδα που αποτελεί μία χρόνια, φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος. Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τις κυριότερες διαφορές τους.

ΝΙΝΙΔΑ ΕΚΖΕΜΑ
Παρουσιάζεται 2 – 6 εβδομάδες Συνήθως μετά τους 3 μήνες
Κληρονομικότητα Όχι Ναι
Συμπτώματα Πηχτές, κίτρινες φολίδες Κοκκινίλα και ξηροδερμία
Κνησμός Ελάχιστος ή καθόλου Ιδιαίτερα έντονος
Εντοπίζεται Μέτωπο, φρύδια, τριχωτό Μάγουλα, χέρια, πόδια
Διατροφή Δεν υπάρχει σχέση Σε κάποιες περιπτώσεις αλλεργία σε αυγά, γαλακτοκομικά
Εξέλιξη Αυτοπεριοριζόμενη Διαρκεί περισσότερο, μπορεί να εξελιχθεί σε έκζεμα παιδικής ηλικίας

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!