Οι αναμνήσεις μας σπάνια φτάνουν μέχρι την πρώιμη παιδική μας ηλικία και ποτέ μέχρι τη βρεφική. Ωστόσο, υπάρχει μία ανάμνηση που αρκετοί από εμάς έχουμε: το γοερό μας κλάμα επειδή το αφρόλουτρο μπήκε στα παιδικά μας μάτια! Είναι σίγουρο ότι σαν γονείς θα θέλαμε να προστατεύσουμε τα δικά μας μωράκια και παιδιά από μία τέτοια ανάμνηση.

Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι θέλουμε να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε το δερματάκι του μωρού μας, όσο καλύτερα μπορούμε. Για αυτό, το μπάνιο και το αφρόλουτρο για το μωράκι μας δεν πρέπει μόνο να το διασκεδάζουν– πρέπει και να το προστατεύουν. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Κριτήρια επιλογής αφρόλουτρου

Πριν προχωρήσετε στην αγορά του αφρόλουτρου/αφρόλουτρων δείτε κάποια κριτήρια που είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

 

Ελέγξτε το pH

To… διάσημο pH (Potential of Hydrogen) αφορά τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου ενός διαλύματος. Μετριέται με κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 14 με ένα δείκτη 0-7 να θεωρείται όξινος και έναν 7-14 αλκαλικός. Για το αφρόλουτρο του μωρού σας το pH του προϊόντος πρέπει να κυμαίνεται από 5,5 έως 7.

Σε περίπτωση που δεν θυμάστε τις τιμές του pH με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου, δείτε και την ετικέτα! Εάν αναγράφονται οι όροι “pH balanced” ή “pH neutral”, το προϊόν έχει το σωστό pH για το δερματάκι του μωρού.

 

Δερματολογικά ελεγμένο

Το αφρόλουτρο του μωρού σας πρέπει να είναι δερματολογικά ελεγμένο. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “δερματολογικά ελεγμένο”, η απάντηση είναι ότι ένας ιατρός, δερματολόγος έχει ελέγξει το πώς αντιδρά το δέρμα στα συστατικά του συγκεκριμένου προϊόντος. Το αφρόλουτρο δεν πρέπει να προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια ή το δέρμα.

 

Χωρίς βλαβερές ουσίες

Το δέρμα του μωρού σας έχει μεγάλο βαθμό ευαισθησίας. Για αυτό το αφρόλουτρό του ιδανικά πρέπει να περιέχει έναν ελάχιστο αριθμό συστατικών. Βεβαιωθείτε ότι από το προϊόν απουσιάζουν parabens, φθαλικές ενώσεις και φορμαλδεΰδη. Επιπλέον, αναζητήστε αφρόλουτρα χωρίς άρωμα ή χρωστικές. Στην περίπτωση που περιέχονται αρώματα ή χρωστικές στο προϊόν, πρέπει να είναι ελεγμένα και ασφαλή για το δέρμα του μωρού.

 

Πιθανά συστατικά που θα συναντήσετε σε αφρόλουτρα

Οι κατασκευαστές των παιδικών αφρόλουτρων προσφέρουν δεκάδες επιλογές με φυσικά συστατικά που ενυδατώνουν και καταπραΰνουν το δέρμα. Αν και η επιλογή είναι φυσικά δική σας, αναφέρουμε κάποια συστατικά που μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για το δέρμα του μωρού.

 • Εκχύλισμα χαμομηλιού
 • Καλέντουλα η φαρμακευτική (φαρμακευτικό βότανο από την αρχαιότητα έως σήμερα)
 • Αβοκάντο
 • Αμυγδαλέλαιο
 • Σησαμέλαιο
 • Αλόε βέρα
 • Βρώμη
 • Έλαιο νυχτολούλουδου

 

Γιατί να μη φτιάξετε το δικό σας;

Εάν θέλετε ό,τι καλύτερο και αγνότερο για το μωράκι σας, γιατί να μη φτιάξετε το δικό σας αφρόλουτρο με αγνά υλικά στο σπίτι; Τα υλικά ποικίλουν (ένα αφρόλουτρο μπορεί να περιλαμβάνει γάλα καρύδας, βούτυρο μάνγκο, μέλι, λάδι jojoba, καταπραϋντικό έλαιο λεβάντας κλπ) και οι συνταγές, διαδικτυακές και μη, είναι άφθονες. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και… επιείκεια για τα πρώτα πιθανά άτυχα αποτελέσματα.

 

Επιπλέον συμβουλές για το μπάνιο του μωρού

Πέρα από το αφρόλουτρο, δείτε και κάποιες ακόμη συμβουλές για το μπάνιο του μωρού.

 • Στηρίζετε πάντα το κεφαλάκι και την πλατούλα του με το ένα χέρι και καθαρίζετε το σωματάκι του με το άλλο.
 • Πλένετε το μωράκι σας με φορά από το κεφαλάκι του προς τα κάτω άκρα.
 • Ρυθμίζετε και δοκιμάζετε πάντα τη θερμοκρασία του νερού. Η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από τους 32 έως τους 37 βαθμούς Κελσίου. Αφού γεμίσετε το λεκανάκι του, ανακατέψτε το νερό με το χέρι για να μοιραστεί ομοιόμορφα η θερμότητα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!