Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σημαίνει ότι δουλεύετε πολύ. Κοιμάστε λίγο. Ξεκουράζεστε ακόμα πιο λίγο. Εάν λοιπόν κάποια στιγμή παρατηρήσετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας στον καθρέπτη, ξέρετε που οφείλονται και γνωρίζετε πώς μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε.

(το αν τα καταφέρνετε, είναι μια άλλη ιστορία!)

Τι συμβαίνει όμως όταν βλέπετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του παιδιού; Μήπως το παιδί έχει αναιμία; Υποβιταμίνωση; Μήπως πρέπει να κάνετε εργαστηριακά τεστ; Ηρεμήστε. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια των παιδιών, οφείλονται, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε μη επικίνδυνους λόγους.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γιατί εμφανίζονται

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια εμφανίζονται γιατί το δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα λεπτό. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από αυτό το σημείο δίνουν στα μάτια αυτή τη “σκοτεινή” όψη. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μαύροι κύκλοι είναι μόνιμοι, στα παιδιά είναι συνήθως προσωρινοί. Δείτε στη συνέχεια τις πιο συνηθισμένες αιτίες που τους προκαλούν.

 

Ρινική συμφόρηση

Τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη συνδέονται με εκείνα γύρω από τα μάτια. Όταν η μύτη βουλώνει, μπορεί να μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα μάτια του παιδιού, με αποτέλεσμα αυτά να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν μαύρους κύκλους. Αλλεργίες (σε πολύ μεγάλο βαθμό) αλλά και κρυολογήματα, γρίπη, μολύνσεις αυτιού και βλεννογόνων, καθώς και κρεατάκια μπορούν να ευθύνονται.

 

Έλλειψη ύπνου

Μήπως το παιδί αντί να κοιμάται τα βράδια, διαβάζει ασταμάτητα τα νέα του κόμικ με το φως του φακού κάτω από το σκέπασμα; Ή μήπως, όπως και πολλοί ενήλικες, είναι “νυχτοπούλι” και δεν μπορεί να κοιμηθεί σε μία φυσιολογική ώρα; Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του παιδιού.

 

Κληρονομικότητα

Στη ζωή, μπορούμε να τα βάλουμε με πολλά πράγματα, αλλά πολύ σπάνια, μπορούμε να τα βάλουμε με τα γονίδια. Εάν έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας (επειδή έχετε γενετικά λεπτότερο δέρμα στην περιοχή), οι πιθανότητες είναι ότι θα τους αποκτήσουν και τα παιδιά σας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι μαύροι κύκλοι λόγω κληρονομικότητας δεν συνδέονται συνήθως με κάποια πάθηση υγείας.

 

Αφυδάτωση

Η κατανάλωση άφθονου νερού αποτρέπει το δέρμα από το να γίνει πολύ στεγνό. Εάν το παιδί σας δεν πίνει αρκετό νερό, είναι πιθανό να εμφανίσει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα κάτω από τα μάτια (αλλά και σε όλο το σώμα) φαίνεται πιο λεπτό όταν το παιδί δεν είναι ενυδατωμένο.

 

Τραυματισμός

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορούν να προκληθούν και από τραυματισμό του παιδιού στο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στην παιδική χαρά ή αλλού, ειδικά εάν το παιδί έχει την περιπέτεια “στο αίμα του”. Ένα χτύπημα στη μύτη ή μία ρινορραγία μπορεί να παρεμποδίσει τη ροή του αίματος και να οδηγήσει σε μαύρους κύκλους κάτω από το ένα ή και τα δύο μάτια του παιδιού.

 

Αντιμετώπιση

Ο παιδίατρός σας με βάση το ιστορικό που θα πάρει, αλλά και την κλινική εξέταση που θα κάνει, θα οδηγηθεί στην πιθανή αιτία των μαύρων κύκλων. Καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων η συχνότερη αιτία είναι η ρινική συμφόρηση λόγω αλλεργιών, συχνές ρινικές πλύσεις και απομάκρυνση αλλεργιογόνων από το σπίτι μπορούν να βοηθήσουν.

 

Πότε οι μαύροι κύκλοι είναι πραγματικά ανησυχητικοί

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι πραγματικά ανησυχητικοί. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις πολύ σπάνιων τύπων καρκίνου, όπως τα νευροβλαστώματα (9,5 περιπτώσεις / 1.000.000 παιδιά), οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πολύ μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, στην πραγματικότητα ακόμη και γύρω από τα μάτια.

Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται σχεδόν σαν να το παιδί να έχει δεχθεί μπουνιές στα μάτια. Ωστόσο, στις περιπτώσεις όπου η αιτία των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια είναι κάτι πραγματικά σοβαρό, το παιδί θα παρουσιάζει και άλλα, πιο ανησυχητικά συμπτώματα που θα βοηθήσουν τον παιδίατρο να καθορίσει εάν χρειάζεται περαιτέρω εξέταση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!