Δεν υπάρχει κάτι πιο υγιές αλλά και ευχάριστο στην όψη από τα ροδοκόκκινα μαγουλάκια του μωρού στην κούνια ή του παιδιού στην παιδική χαρά. Αλήθεια, είναι ποτέ δυνατόν αυτό το υπέροχο δερματάκι να αντιμετωπίσει πρόβλημα ακμής; Δεν είναι η ακμή ένα από τα άχαρα “προνόμια” της εφηβείας;

Η απάντηση είναι ότι ναι, υπάρχει ακμή και πριν την εφηβεία – και μάλιστα, όταν μιλάμε για νεογέννητο μωρό, είναι και πολύ πιο συχνή από ό,τι νομίζουμε. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Νεογνική ακμή

Η νεογνική ακμή παρουσιάζεται σε ένα ποσοστό περίπου 20% των νεογέννητων και εκδηλώνεται συνήθως 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση και το πολύ μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής (αν και έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου το μωρό έχει ήδη γεννηθεί με ακμή). Εμφανίζεται επειδή το νεογέννητο έχει ενδοκρινική συμπεριφορά που μοιάζει με αυτή της εφηβικής ηλικίας.

Τα σημεία που παρουσιάζεται η νεογνική ακμή:

  • Μάγουλα
  • Μύτη
  • Πηγούνι
  • Μέτωπο
  • Κεφάλι
  • Λαιμός
  • Πλάτη
  • Στήθος

Σε γενικές γραμμές, η νεογνική ακμή δεν είναι ανησυχητική, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων θα φύγει από μόνη της μετά από λίγες εβδομάδες, χωρίς αγωγή και χωρίς κίνδυνο σχηματισμού ουλών. Να σημειωθεί ότι η νεογνική ακμή, όπως και στην εφηβεία, πλήττει περισσότερο τα αγόρια.

Συνιστάται ήπιος καθαρισμός με βαμβακερό ύφασμα, εμποτισμένο σε νερό (χλιαρό), χωρίς σαπούνι.

 

Βρεφική ακμή

Η βρεφική ακμή παρουσιάζεται μετά τον τρίτο μήνα της ζωής έως την ηλικία περίπου του ενάμιση έτους. Έχει ίδια εικόνα με αυτή της νεογνικής ακμής, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση και πιο έντονη μορφή. Η βρεφική ακμή δεν είναι συχνή. Εάν όμως εμφανιστεί, μπορεί να επιμείνει έως την ηλικία των πέντε ετών ή και περισσότερο. Η περιοχή που πλήττεται είναι κυρίως τα μάγουλα.

Οι παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση της βρεφικής ακμής είναι γενετικοί, αυξημένη σμηγματόρροια, φλεγμονή και αυξημένα ανδρογόνα. Ειδικά τα τελευταία που παράγονται από τα εμβρυϊκά επινεφρίδια σε κορίτσια και αγόρια (και επιπρόσθετα από τους όρχεις στα αγόρια) παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Η βρεφική ακμή, σε αντίθεση με τη νεογνική, μπορεί να επιμείνει και να αποκτήσει χρόνιο χαρακτήρα, έως και την εφηβεία. Καθώς οι βλάβες που παρουσιάζονται είναι σοβαρές και υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού ουλών, συνιστάται άμεση αλλά και συστηματική θεραπεία για να διακοπεί η εξέλιξη της πάθησης.

Λόγω της μικρής ηλικίας του βρέφους, υπάρχουν περιορισμοί στις προτεινόμενες θεραπείες, για τους οποίους οι γονείς θα ενημερωθούν από τον παιδοδερματολόγο.

 

Παιδική ακμή

Η παιδική ακμή εμφανίζεται  στη μέση παιδική ηλικία (ένα έως επτά έτη) και συνήθως μετά το δεύτερο έτος της ηλικίας. Η παιδική ακμή είναι σπάνια, καθώς σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης του ανθρώπου, δεν υπάρχουν εκκρίσεις ανδρογόνων από τα επινεφρίδια και σχεδόν καθόλου παραγωγή ανδρογόνων από τα αναπαραγωγικά όργανα.

Ως εκ τούτου, η εμφάνιση της παιδικής ακμής σημαίνει ότι το παιδί παρουσιάζει ιδιαίτερα πρόωρη ορμονική ωρίμανση και περίσσεια σε ανδρογόνα. Για αυτό τον λόγο, η ακμή αυτού του τύπου εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια. Η νόσος έχει συνήθως διάρκεια μερικών εβδομάδων, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε πάθηση που θα ταλαιπωρεί το παιδί για χρόνια.

Ένα παιδί που πάσχει από ακμή έχει επιπλέον κληρονομική προδιάθεση να νοσήσει με μέτρια ή σοβαρή ακμή στη μετέπειτα εφηβική και ενήλικη ζωή του.

 

Προεφηβική ακμή

Εμφανίζεται σε ηλικίες επτά έως δώδεκα ετών και σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (έως 70%) αφορά κορίτσια στην προεφηβική φάση της ζωής τους. Η προεφηβική ακμή εκδηλώνεται συνήθως με την παρουσία ανοικτών φαγεσώρων (τα γνωστά μαύρα στίγματα) στο πρόσωπο, το πηγούνι, τη μύτη, το μέτωπο και τον έξω ακουστικό πόρο.

Η νόσος συμπίπτει με τη λεγόμενη αδρεναρχή (αύξηση παραγωγής ανδρογόνων). Καθώς επανεκκρίνονται ανδρογόνα από τα επινεφρίδια, ενεργοποιούνται εκ νέου οι μέχρι τότε “κοιμώμενοι” σμηγματογόνοι αδένες. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη παραγωγή σμήγματος που οδηγεί σε ακμή. Η προεφηβική ακμή μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της ήβης.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!