Θυμάστε το κουμπί του ασανσέρ που πατήσατε το πρωί για να ανέβετε στο γραφείο; Το στυλό με το οποίο υπογράψατε στην τράπεζα που πεταχτήκατε; Το καρότσι στο σουπερμάρκετ, το απόγευμα που κάνατε τα ψώνια σας; Σας έχουμε νέα που δεν θα σας αρέσουν και τόσο πολύ.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη αντικείμενα της καθημερινότητας μπορεί να είναι μολυσμένα με τον ιό της γρίπης. Πριν όμως αποφασίσετε να… ανεβαίνετε από τις σκάλες και να κουβαλάτε τα ψώνια στην αγκαλιά σας, σας προτείνουμε κάποιες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την προστασία από τη γρίπη, που είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές.

 

Πλύσιμο χεριών

Μετά το εμβόλιο της γρίπης, το πλύσιμο των χεριών είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός τρόπος για να προστατευτείτε από τη γρίπη. Δείτε παρακάτω κάποιες σημαντικές πληροφορίες για το πού, το πόσο συχνά και ιδίως το πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας.

 

Πόσο συχνά;

Η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας. Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας που δουλεύετε από το σπίτι, είναι πιθανό να χρειάζεστε λιγότερες φορές. Όμως, όπως είπαμε παραπάνω, ακόμα και εσείς θα πατήσετε το κουμπί του ασανσέρ για να κατεβείτε να πάρετε τον καφέ σας!

Εάν ο τρόπος ζωής σας και οι δραστηριότητές σας σημαίνουν καθημερινή και πολλαπλή επαφή με πολλά πιθανώς μολυσμένα αντικείμενα, όπως χειρολαβές λεωφορείων και μετρό, πόμολα πόρτας και αρκετά ακόμα, πλένετε τα χέρια σας σχεδόν σε κάθε ευκαιρία. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα νερού και σαπουνιού, έχετε πάντα μαζί σας κάποιο τζελ ή αφρό καθαρισμού χεριών.

 

Πώς;

Εδώ είναι που οι περισσότεροι “τα χαλάμε”. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος όρος διάρκειας πλυσίματος των χεριών ενός ανθρώπου είναι περί τα 6 δευτερόλεπτα. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό “ράντισμα”. Για να απομακρυνθεί ο ιός της γρίπης, χρειάζεται πλύσιμο τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων.

Θυμίζουμε τα 11 βήματα που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να περιλαμβάνει το σωστό πλύσιμο των χεριών:

 1. Βρέχουμε τα χέρια μας με ζεστό ή κρύο νερό.
 2. Απλώνουμε αρκετό σαπούνι.
 3. Τρίβουμε παλάμη με παλάμη.
 4. Τρίβουμε το πίσω μέρος του αριστερού χεριού με τη δεξιά παλάμη με τα δάχτυλα πλεγμένα. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο χέρι.
 5. Τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ τους με τα δάχτυλα πλεγμένα.
 6. Τρίβουμε τις αρθρώσεις των δακτύλων του ενός χεριού στην παλάμη του άλλου. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο χέρι.
 7. Σφίγγουμε τον αριστερό αντίχειρα με το δεξί μας χέρι και τρίβουμε κυκλικά. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο χέρι.
 8. Τρίβουμε τα άκρα των δακτύλων του ενός χεριού στην παλάμη του άλλου, με κυκλικές κινήσεις. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο χέρι.
 9. Ξεπλένουμε με ζεστό ή κρύο νερό.
 10. Στεγνώνουμε καλά (ιδανικά με μια πετσέτα μίας χρήσης).
 11. Χρησιμοποιούμε την πετσέτα για να κλείσουμε τη βρύση.

 

Η μάσκα

Οι χειρουργικές μάσκες είναι ένας ακόμη τρόπος για να προστατευτείτε από την γρίπη. Αν και δεν είναι πανάκεια, καθώς δεν είναι αεροστεγείς, τοποθετούν όμως σίγουρα ένα ακόμη φράγμα μεταξύ του ιού της γρίπης και του οργανισμού σας.

Οι μάσκες χρησιμοποιούνται ευρέως από ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς με γρίπη, καθώς δεν επιτρέπουν στα μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού των ασθενών να φτάσουν στις βλεννογόνους μεμβράνες τους.

Για να  υπάρχει βέλτιστη αποτελεσματικότητα, πρέπει να τηρούνται δύο προϋποθέσεις για τη χρήση μασκών:

 • Δεν πρέπει να βρέχονται.
 • Πρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν από το πρόσωπο με καθαρά χέρια.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Bρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!