Πιστεύετε στην ανακύκλωση. Θέλετε να αφήσετε στα παιδιά σας και στα δικά τους παιδιά έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που βρήκατε. Ξεχωρίζετε τα απορρίμματά σας, χαρτί, γυαλί, πλαστικό και τα πετάτε στον αντίστοιχο κάδο, ανακυκλώνοντας υπεύθυνα και με ενθουσιασμό.

Μήπως όμως, τα αντανακλαστικά ανακύκλωσής σας έχουν χαλαρώσει λίγο μετά τις γιορτές; Ή μήπως απλά αναρωτιέστε πώς μπορείτε να ανακυκλώσετε όλα αυτά τα ετερόκλητα αντικείμενα που μαζεύτηκαν μετά την εορταστική περίοδο; Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα πιο σημαντικά tips ανακύκλωσης μετά τις γιορτές και ξεκινήστε τώρα!

 

Το τεχνητό δέντρο

Εάν έχετε τεχνητό χριστουγεννιάτικο δένδρο, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το περιβάλλον είναι να το κρατήσετε για πολλά, πολλά χρόνια. Το τεχνητό δένδρο είναι φτιαγμένο από πλαστικό PVC που αποσυντίθεται πάρα πολύ δύσκολα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες περιβαλλοντικών οργανισμών, όπως ο Carbon Trust, χρειάζεται να περάσουν 10 Χριστούγεννα για να έχει το τεχνητό δένδρο χαμηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από ό,τι το φυσικό.

 

Το φυσικό δένδρο

Στην Ελλάδα κόβονται κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 χριστουγεννιάτικα δένδρα. Αν και έχουμε αργήσει ως χώρα, πολλοί Δήμοι προσφέρουν πλέον στους δημότες τους τη δυνατότητα ανακύκλωσης του χριστουγεννιάτικου δένδρου. Ενημερωθείτε!

Εναλλακτικά, μπορείτε να τεμαχίσετε το δένδρο και να το πετάξετε στον καφέ κάδο κομποστοποίησης ή να προχωρήσετε σε κομποστοποίηση εσείς οι ίδιοι εάν έχετε οικιακό κάδο.

 

Μπαταρίες

Τα παιχνίδια των παιδιών, τα δώρα, τα ρολόγια και δεκάδες ακόμη αντικείμενα λειτουργούν με μπαταρίες. Θα ανακαλύψετε αμέσως μετά τις γιορτές ότι πολλές από αυτές τις μπαταρίες έχουν πλέον “παραδώσει το πνεύμα”.

Μην τις πετάξετε, καθώς οι μπαταρίες μπορεί να περιέχουν υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, χρώμιο κλπ, ουσίες που δεν πρέπει να μεταφερθούν μέσω του εδάφους μιας χωματερής στον υδροφόρο ορίζοντα. Συλλέξτε τις μπαταρίες και βάλτε τις στους κάδους περισυλλογής που θα βρείτε σε πάρα πολλά καταστήματα.

Για να μη λέμε μόνο τα αρνητικά, να σημειώσουμε εδώ ότι η Ελλάδα (σε αντίθεση με το χριστουγεννιάτικο δένδρο) είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση μπαταριών, καθώς έχει υπερδιπλάσιους κάδους περισυλλογής από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Γυαλί

Κατά τη διάρκεια των εορτών, η κατανάλωση φαγητού και ποτού αυξάνεται, και σε κάποιες φορές περισσότερο από όσο πρέπει. Είναι πολύ συνηθισμένο να βρεθείτε με δεκάδες άδειες φιάλες μπίρας ή ποτών αλλά και πολλά γυάλινα βάζα και βαζάκια. Μαζέψτε τα και ανακυκλώστε τα!

Ακόμη, εάν είστε επαγγελματίας, μην ξεχνάτε τους μπλε κώδωνες που έχουν τοποθετηθεί ειδικά για να  εξυπηρετήσουν επαγγελματικές δραστηριότητες όπως κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κλπ, όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία.

 

Χαρτί περιτυλίγματος

Δεν είναι κρίμα όλο αυτό το χαρτί περιτυλίγματος δώρων να πηγαίνει χαμένο; Πολλές φορές, ο λόγος που δεν το ανακυκλώνουμε είναι γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι ανακυκλώσιμο. Κάντε ένα απλό τεστ: πιάστε το χαρτί περιτυλίγματος και σφίξτε σε μία μπάλα. Αν παραμείνει ως έχει, είναι ανακυκλώσιμο. Αν διογκωθεί, επιστρέφοντας στο αρχικό του μέγεθος, δεν είναι. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε το σελοτέιπ πριν το ανακυκλώσετε.

 

Ανεπιθύμητα δώρα

Αρκετές φορές, ανάμεσα στα δώρα που λατρέψαμε τα Χριστούγεννα είναι και κάποια που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν υπάρχει περίπτωση να φορέσετε ποτέ το καρό πουλόβερ που σας έφερε η θεία σας, μην το καταχωνιάσετε σε κάποιο μπαούλο. “Ανακυκλώστε” το δίνοντας το σε κάποιον οργανισμό ή σωματείο. Εσείς θα έχετε κάνει μία υπέροχη πράξη και αυτό θα κρατήσει ζεστό κάποιον συνάνθρωπό μας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Bρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!