Πριν λίγες ημέρες νιώσατε τα πρώτα συμπτώματα. Να τα θυμίσουμε: Ρίγη, κρυάδες, υψηλότατος πυρετός, πόνοι στις αρθρώσεις. Επισκεφθήκατε τον γιατρό σας και η διάγνωσή του ήταν γρίπη. Η δε σύστασή του να μείνετε στο κρεβάτι μέχρι να γίνετε εντελώς καλά.

Όμως, πότε αλήθεια η γρίπη θα έχει κάνει τον κύκλο της; Πότε θα μπορέσετε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς να ανησυχείτε ότι θα μεταδώσετε τον ιό στους συγγενείς σας, στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή στους συναδέλφους σας στη δουλειά; Λύνουμε όλες αυτές τις απορίες στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Για πόσες ημέρες είναι μεταδοτική η γρίπη;

Η μεταδοτικότητα της γρίπης δεν μπορεί να υπολογιστεί χρονικά με την ακρίβεια του επόμενου δρομολογίου ενός συρμού του μετρό ή μίας πτήσης. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας (CDC), η γρίπη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μεταδοτική για περίπου μία εβδομάδα.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτός ο χρόνος περιλαμβάνει και τις πρώτες 24 ώρες, όπου μπορείτε να μεταδώσετε τη γρίπη, ενώ δεν έχετε παρουσιάσει ακόμη τα συμπτώματά της. Σχηματικά, εάν υποθέσουμε ότι η “εβδομάδα γρίπης” αρχίζει τη Δευτέρα, το σενάριο είναι περίπου το ακόλουθο:

  • Δευτέρα. Δεν έχετε ακόμη παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης, μπορείτε όμως να τη μεταδώσετε.
  • Τρίτη. Παρουσιάζετε συμπτώματα γρίπης. Μπορείτε να τη μεταδώσετε.
  • Τετάρτη έως Κυριακή. Είστε άρρωστος. Μπορείτε να μεταδώσετε τη γρίπη.

 

Ιδιαίτερες περιπτώσεις

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι αυτός ο χρόνος μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 15 μέρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών μεταδίδουν τη γρίπη για περισσότερο χρόνο από όλους.

 

Δεν έχω πια πυρετό. Μπορώ να επιστρέψω στο γραφείο;

Θα σας συστήναμε να περιμένετε 24 ώρες. Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια, την οποία τα σταγονίδια του βήχα σας μπορούν να μεταδώσουν άνετα σε απόσταση 2 μέτρων – και φυσικά, όσο υπάρχει ο ιός στον οργανισμό σας μπορεί να “κατασκηνώσει” σε πληκτρολόγια, ποντίκια, πόμολα πορτών κλπ.

Είναι καλύτερο για το γραφείο να στερηθεί των υπηρεσιών σας για μία μέρα ακόμη, παρά να πέσει όλη η ομάδα άρρωστη με γρίπη!

 

Πώς μπορώ να προστατευθώ από την “εβδομάδα γρίπης”;

Όχι μόνο να προστατευθείτε, αλλά και να προστατέψετε τους άλλους! Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο πιο σίγουρος τρόπος πρόληψης της γρίπης, ιδιαίτερα εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες είναι το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Στην πραγματικότητα, εάν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα και ΔΕΝ έχετε κάνει το εμβόλιο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνετε “ιδανικός αυτόχειρας”. Μην το παραλείψετε, ακόμη και τώρα!

Από κει και πέρα, υπάρχουν κάποιες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε ένα firewall ανάμεσα σε εσάς και τον ιό της γρίπης:

  • Πλένετε τα χέρια σας. Όσο πιο συχνά μπορείτε, και σε κάθε ευκαιρία.
  • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και ιδίως τα μάτια και τη μύτη.
  • Αποφύγετε τις χειραψίες.
  • Κρατήστε αποστάσεις από το άτομο που ασθενεί, αλλά και από κάποιον που βήχει ή φτερνίζεται, ιδίως αν το κάνει χωρίς προφυλάξεις.
  • Σε περιόδους έξαρσης της ασθένειας, χρησιμοποιήστε μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδαίτερα εάν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Bρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!