Παιδιά είναι, θα παίξουν! Και κατά τη διάρκεια των γιορτών όχι μόνο έπαιξαν, αλλά του έδωσαν και κατάλαβε. Έπαιξαν, χόρεψαν, τραγούδησαν, γλέντησαν, απόλαυσαν “απαγορευμένες” τροφές και, για τα δικά τους δεδομένα, ξενύχτησαν, πηγαίνοντας για ύπνο σχεδόν τα μεσάνυχτα.

Όμως, όλα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν. Οι γιορτές πέρασαν και τα παιδιά πρέπει πλέον να κάνουν τη μετάβαση, πνευματικά και σωματικά από το κουδούνι του Αι Βασίλη στο κουδούνι του σχολείου. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς θα επανεντάξετε τους μικρούς σας ήρωες και ηρωίδες στην καθημερινότητα και στη σχολική τους ρουτίνα μετά τις γιορτές, εύκολα και γρήγορα.

 

Επιστροφή στη σωστή διατροφή

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και όλα τα υπόλοιπα γλυκά τέλος. Οι πιατέλες σηκώνονται από το τραπέζι και τοποθετούνται στο πιο ψηλό ντουλάπι. Το διάλειμμα κράτησε 15 μέρες και πλέον πρέπει να περάσουμε στη σωστή διατροφή. Το μυστικό μας αλλά και ο μεγάλος μας σύμμαχος στην προσπάθειά μας; Το

Πρόκειται για το γεύμα το οποίο, ιδιαίτερα μετά τις ατασθαλίες των χριστουγεννιάτικων διακοπών, είναι απαραίτητο για τα παιδιά (αλλά και για τους ενήλικες). Γιατί αυτό; Μετά τον ύπνο και τη βραδινή νηστεία, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας είναι μειωμένα. Καθώς η γλυκόζη είναι η κύρια τροφή του εγκεφάλου, παραλείποντας το πρωινό, το παιδί ξεκινά με μειονέκτημα.

 

Άλλα tips διατροφής μετά τις γιορτές

  • Επαναφέρουμε στο μενού του παιδιού φρούτα και λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα)
  • Ενθαρρύνουμε την κατανάλωση από όλες τις ομάδες τροφών
  • Δεν αφήνουμε τα παιδιά να τρώνε αργά το βράδυ
  • Περιορίζουμε τα “παραστρατήματα” σε ένα το πολύ την εβδομάδα
  • Βάζουμε απαγορευτικό σε κέικ, πάστες, μαγιονέζες, κρέμα γάλακτος
  • Δεν αφήνουμε τα παιδιά πολλές ώρες νηστικά.

 

Επιστροφή στις σωστές συνήθειες ύπνου

Τα πάντα στη σωστή επιστροφή του παιδιού μετά τις διακοπές είναι αλληλένδετα. Εάν δεν σηκωθεί το πρωί την ώρα που πρέπει, είναι πιθανό να μην προλάβει να πάρει και το πρωινό του, άρα το κακό διπλό. Έχετε υπόψη ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί που συνήθισε να κοιμάται σχεδόν τα μεσάνυχτα, να ξυπνήσει “μία ωραία πρωία” στις 7!

Η σωστή επαναφορά πρέπει να ξεκινήσει μία εβδομάδα πριν το κουδούνι. Με τρυφερό, αλλά αποφασιστικό τρόπο, βάζουμε το παιδί να κοιμηθεί το πολύ μέχρι τις 9 το βράδυ και δεν το αφήνουμε στο κρεβάτι μετά τις 8 το πρωί. Ειδικά δε, το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν το σχολείο, κάνουμε την “πρόβα τζενεράλε”, ξυπνώντας το καμάρι μας σαν να πήγαινε σχολείο.

 

Επιστροφή στο διάβασμα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει το παιδί στο διάβασμα μετά τις γιορτές; Να μην το διακόψει καθόλου! Εάν νομίζετε ότι η σάκα του παιδιού πρέπει να μείνει παρατημένη σε κάποια γωνία και να “σκονίζεται” για 15 ημέρες μέχρι να ξανανοίξουν τα σχολεία, σκεφτείτε το ξανά.

Μισή με μία ώρα διάβασμα την ημέρα κατά τη διάρκεια των διακοπών κάνει θαύματα. Όχι μόνο θα βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει χωρίς παρενέργειες την επιστροφή του στη σχολική ρουτίνα, αλλά θα εμφυσήσετε μέσα του και κάτι πολύ σημαντικό, που θα το βοηθήσει και στην ενήλικη ζωή του: την αξία τις αυτοπειθαρχίας και της αφοσίωσης στον στόχο.

Ακολουθήστε λοιπόν τις παραπάνω συμβουλές μας και βοηθήστε το παιδί σας να ενταχθεί σωστά, εύκολα και γρήγορα στη ρουτίνα της καθημερινότητας και της νέας σχολικής χρονιάς. Καλό 2020 σε μικρούς και μεγάλους!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Bρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!