2020.Όμως, ακόμα ένα ποτηράκι, ακόμα ένα σουτζουκάκι, ακόμα ένα γλυκάκι συσσώρευσαν στον οργανισμό σας ουσίες που πρέπει να αποβληθούν. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να κάνετε την πρώτη σας ανακοίνωση για το 2020 σε γνωστούς και φίλους. Πείτε τους ότι ξεκινάτε αποτοξίνωση. Με ποιον τρόπο; Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι είναι η αποτοξίνωση;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τι είναι οι τοξίνες και τι η αποτοξίνωση; Οι τοξίνες είναι δηλητηριώδεις ουσίες υπό τη μορφή μικρών μορίων, πεπτιδίων ή πρωτεϊνών που παράγονται σε ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς. Εισέρχονται στον οργανισμό μέσω αρκετών παραγόντων. Οι πιο συνηθισμένες πηγές τοξινών:

  • Επεξεργασμένες τροφές (κυρίως προϊόντα με λευκό αλεύρι και ζάχαρη)
  • Φάρμακα
  • Κάπνισμα
  • Αλκοόλ
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες (φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα).

Η αποτοξίνωση είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία οι τοξίνες τροποποιούνται μέσω συγκεκριμένων ενζύμων, στη συνέχεια εξουδετερώνονται και τελικά αποβάλλονται από τον οργανισμό μας μέσω του δέρματος, των πνευμόνων, των νεφρών και της πεπτικής οδού.

 

Αποτοξίνωση μέσω των τροφών

Ό,τι φάγατε, φάγατε! Είναι πλέον η στιγμή να μπείτε σε ένα νέο πρόγραμμα και να το τηρήσετε, όσο πιο πιστά μπορείτε. Ένας ακόμη “ψυχολογικός” σύμμαχός σας; Το ότι το 2020 σημαίνει και την αρχή μιας νέας δεκαετίας. Αν μπορείτε να το πετύχετε για τη χρονιά που μας έρχεται, μπορείτε να το πετύχετε για όλη τη δεκαετία!

Τα ένζυμα που βοηθούν την αποτοξίνωση μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω τροφές:

  • Λαχανικά. Ιδιαίτερα πράσο, κρεμμύδι και σκόρδο. Μην παραλείψετε όμως και πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, κάρδαμο, σέλινο και σπανάκι.
  • Όσπρια. Φασόλια, φακές και ρεβίθια αποτοξινώνουν και συνάμα σας κρατούν ζεστούς όταν το κρύο περονιάζει!
  • Σούπες. Δοκιμάστε σούπα με τριμμένο, πολύ λεπτό κολοκυθάκι, σούπα με πατάτες και σπανάκι ή σούπα με τζίντζερ και καρότο. Θα τις ερωτευθείτε και παράλληλα θα αποτοξινωθείτε.
  • Αφεψήματα. Η ελληνική γη έχει θαυματουργά βότανα των οποίων οι θεραπευτικές ιδιότητες έχουν καταγραφεί από την εποχή του Ιπποκράτη. Τσάι του βουνού, φασκόμηλο, δίκταμο, χαμομήλι είναι κάποιες μόνο από τις πολλές προτάσεις.
  • Φρούτα. Μήλα, αχλάδια, αβοκάντο, πορτοκάλια στην καθημερινή σας πλέον διατροφή.
  • Ελαιόλαδο. Έχουν γραφτεί τόμοι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Καταναλώστε το ωμό σε σαλάτες ή με ψωμί ολικής.
  • Θαλασσινά. Σολομός, κατά προτίμηση βιολογικός, αλλά και τσιπούρες και λαβράκια στη σχάρα. Προσοχή στο αλάτι.
  • Κρέατα. Για όσους δεν μπορούν να το περιορίσουν, ας είναι τουλάχιστον βιολογικό κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης. Αποτοξινώστε το έντερό σας με κριθάρι, καλαμπόκι, κινόα, βρώμη και άγριο ρύζι.

 

Αποτοξίνωση μέσω του νερού

Είναι λογικό να μην έχετε τόση επιθυμία για νερό τον Ιανουάριο, αλλά είναι βασικό συστατικό της διαδικασίας αποτοξίνωσης. Μην το αμελείτε. Τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα θα βοηθήσουν στην αποβολή πολλών τοξινών από τα νεφρά σας. Ο συνδυασμός του με βότανα και αφεψήματα, όπως το πράσινο τσάι, συνιστάται.

 

Αποτοξίνωση μέσω της κίνησης

Είναι πιο απλό από όσο νομίζετε. Δεν χρειάζεται να περάσετε τις πύλες των γυμναστηρίων και να κάνετε ετήσιες συνδρομές που θα σας αγχώσουν (και θα σας επιβαρύνουν οικονομικά). Βρείτε το δικό σας είδος σωματικής άσκησης που σας ταιριάζει και ακολουθήστε το (και ναι, το γρήγορο περπάτημα είναι σωματική άσκηση και μάλιστα από τις καλύτερες).

 

Αποτοξίνωση μέσω του ύπνου.

Αφήσαμε για το τέλος αυτό που κάνουμε στο τέλος κάθε μέρας. Ο ύπνος μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Μέσα από 8 γεμάτες ώρες ύπνου, η διαδικασία της αποτοξίνωσης θα ολοκληρωθεί καθώς ο οργανισμός σας θα ανανεωθεί και θα διορθώσει τις πιθανές βλάβες. Ακόμη, εάν η φύση της ασχολίας σας είναι τέτοια που σας επιτρέπει και ένα μικρό μεσημεριανό ύπνο (όχι πάνω από μία ώρα) εντάξτε τον στο πρόγραμμα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Bρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!