Η εργασία γραφείου στην Ελλάδα ανέκαθεν είχε αίγλη και έναν ιδιαίτερο μύθο. Άλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει (και μάλλον περισσότερες από μία φορές) την αθάνατη “Μοντέρνα Σταχτοπούτα” του Αλέκου Σακελλάριου με τις φανταστικές επιδόσεις της γραμματέως Κατερίνας στη γραφομηχανή: “πιο γρήγορα κύριε διευθυντά!”

Όμως… υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στο γραφείο όπου το “πιο γρήγορα κύριε διευθυντά” αντικαθίσταται από το “πιο αργά κύριε διευθυντά” ή από ένα ραντεβού μας με τον φυσιοθεραπευτή. Μπορεί το γραφείο να μην είναι εργοστάσιο ή αγρός, μπορεί να μη δίνει “βαρέα και ανθυγιεινά” ένσημα, κάποιες φορές όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθυγιεινό. Δείτε λοιπόν στο σημερινό μας άρθρο τις πιο συνηθισμένες μυοσκελετικές παθήσεις του γραφείου και τι μπορείτε να κάνετε για αυτές.

 

Αυχενικό σύνδρομο

Πρόκειται για τη νούμερο 1 πάθηση του γραφείου και την πιο γνωστή ίσως σε όλους. Το “αυχενικό σύνδρομο” είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει αλλαγές στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (δηλαδή τους 7 πρώτους σπόνδυλους ακριβώς κάτω από το κρανίο), ανάπτυξη οστεοφύτων (μικρών στρογγυλών κομματιών οστών που αναπτύσσονται γύρω από τις αρθρώσεις) και συσσώρευση “αλάτων” στον αυχένα.

Τα κύρια συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι ευαισθησία στον αυχένα και πόνος, ενώ κάποιοι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν νευρολογικά προβλήματα και μυϊκές δυσλειτουργίες. Η καθιστική ζωή, η κακή στάση του σώματος και η πολύωρη παραμονή στον υπολογιστή έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση της πάθησης.

 

Οσφυαλγία

Η οσφυαλγία (πόνοι στη μέση) είναι ο… “ξάδερφος” του αυχενικού συνδρόμου καθώς τα αίτιά της είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια. Και εδώ, η κακή στάση του σώματος θεωρείται από τους βασικούς ενόχους για τον εκφυλισμό των αρθρικών επιφανειών μεταξύ των σπονδύλων και τον πόνο που ακολουθεί στη μέση και την περιοχή της πλάτης.

 

Τενοντίτιδα

Ο τένοντας είναι ο ινώδης ιστός που ενώνει τους μύες με τα οστά. Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή που παρατηρείται στον τένοντα είτε στο σημείο που ενώνεται με τον μυ είτε σε αυτό που ενώνεται με το οστό. Η αιτία της πάθησης είναι η μυϊκή υπερλειτουργία. Με την εισβολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κάθε επιχείρηση τα τελευταία 30 χρόνια η τενοντίτιδα έχει γίνει μόνιμος σύντροφος πολλών υπαλλήλων γραφείου.

Τα βασικά συμπτώματα της τενοντίτιδας είναι πόνος στην άρθρωση που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιορισμός της κίνησης και πρήξιμο. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μυϊκή αδυναμία που συνοδεύεται από μυϊκό σπασμό.

 

Πώς θα αποφύγετε τις μυοσκελετικές παθήσεις

Το άλφα και το ωμέγα στις μυοσκελετικές παθήσεις του γραφείου είναι η σωστή στάση εργασίας. Δείτε στη συνέχεια κάποιες καλές συνήθειες που πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσετε και κάποιες κακές που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξετε!

 

Τι πρέπει να κάνετε

  • Όταν κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή το σώμα σας πρέπει να είναι ακριβώς απέναντι από την οθόνη και το πληκτρολόγιό σας
  • Το σώμα σας ευθυτενές
  • Και τα δύο πόδια ν ακουμπάνε στο πάτωμα, χαλαρά
  • Εάν χρειαστεί, χρησιμοποιείστε υποπόδιο
  • Οι μηροί, ιδανικά, σε ορθή γωνία με τα γόνατα
  • Οι βραχίονές σας σε οριζόντια θέση, ή με ελαφριά προς τα πάνω κλίση
  • Όταν πληκτρολογείτε, οι καρποί σε οριζόντια και φυσική θέση

 

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

  • Μην σκύβετε πάνω από τον υπολογιστή. Αυτή η στάση ασκεί μεγάλη πίεση στη μέση σας, βλάπτει τους συνδέσμους, τις αρθρώσεις και τους μαλακούς ιστούς στην περιοχή και μπορεί να οδηγήσει σε καμπούρα.
  • Μην κάθεστε σταυροπόδι. Η στάση αυτή επιβαρύνει τη μέση σας και μπορεί να προκαλέσει πόνο και πιάσιμο.
  • Μην σηκώνετε ψηλά το πηγούνι (συνήθως στην προσπάθεια να απαλύνετε την πίεση στη μέση). Μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία γύρω από τον λαιμό.
  • Μην μιλάτε στο τηλέφωνο στηρίζοντάς το μεταξύ ώμου και αυτιού όταν πληκτρολογείτε. Θα επιβαρύνετε τον λαιμό σας.
  • Μην κάθεστε “κολλημένοι” στην καρέκλα σας για ώρες. Εξάπαντος διαλείμματα για περπάτημα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.