Όταν μένουμε έγκυες, ανεξάρτητα από το αν είναι η πρώτη, δεύτερη ή κάποια επόμενη φορά, ολόκληρός ο κόσμος μας αλλάζει! Η ψυχολογία, η διάθεση και τα συναισθήματα ακολουθούν και αυτά την αλλαγή του σώματος και μεταβάλλονται, πολλές φορές μάλιστα εντελώς απροσδόκητα και ιδιαίτερα έντονα.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που αλλάζει τους 9 αυτούς όμορφους μήνες: το ανοσοποιητικό μας σύστημα που προσαρμόζεται για να βοηθήσει και αυτό με τη σειρά του τον ερχομό στον κόσμο του πανέμορφου μωρού (ή μωρών!) μας. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας που μας στηρίζει!

 

Η κατάρριψη των μύθων

Για πολλά χρόνια, η δράση του ανοσοποιητικού συστήματος των εγκύων παραλληλιζόταν από τους επιστήμονες με την αντίδραση του σώματος στη μεταμόσχευση οργάνων: με μια δηλαδή, διαδικασία καταστολής και με αυξημένο κίνδυνος βακτηριακών και ιικών μολύνσεων.

Ωστόσο, νεότερες έρευνες και μελέτες της τελευταίας διετίας έχουν δείξει ότι σε αντίθεση με μια επιτυχημένη μεταμόσχευση οργάνου που απαιτεί συνεχή ανοσοκαταστολή, μια επιτυχής εγκυμοσύνη απαιτεί ένα ισχυρό, δυναμικό και πλήρως ανταποκρινόμενο ανοσοποιητικό σύστημα. Και είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε!

 

Επιπτώσεις ασθενούς ανοσοποιητικού κατά την εγκυμοσύνη

Ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι λόγος ανησυχίας σε κάθε περίσταση της ζωής μας. Είναι όμως ακόμη πιο ανησυχητικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να έχει κάποια από τις παρακάτω επιπτώσεις στον οργανισμό μας:

 

Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις

Ένα ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ιό πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Α, έρπητα και ελονοσία.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Εάν πάσχετε από αυτές τις αυτοάνοσες παθήσεις, μπορεί να δείτε επιδείνωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Φλεγμονές

Λόγω της πτώσης του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι αναμενόμενο το σώμα της εγκύου να παρουσιάσει φλεγμονές.

 

Υπέρταση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αλλαγμένο προς το χειρότερο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα και γρίπη

Με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι δύσκολο για το σώμα να καταπολεμήσει κοινές ασθένειες όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάρα πολλές έγκυες γυναίκες υποφέρουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

 

6 τρόποι για να στηρίξετε το ανοσοποιητικό σας

Στη μάχη για δυνατό ανοσοποιητικό, δεν είστε μόνες. Δείτε παρακάτω 6 τρόπους που, αποδεδειγμένα, μπορούν να σας βοηθήσουν για ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό και μια καλύτερη εγκυμοσύνη.

 1. Διατροφή με φίλους του ανοσοποιητικού
  Βάλτε στη διατροφή σας πράσινα λαχανικά, εσπεριδοειδή και, ναι, σκόρδο! Χρειάζεστε επίσης κρέας, κοτόπουλο, αυγά και καρύδια. Όλα αυτά τα τρόφιμα παρέχουν στο σώμα λιπαρά οξέα, βιταμίνες A, B6, B12, C και D, καθώς και άλλα μεταλλικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
 2. Όχι junk food
  Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ήδη αδύναμο, το junk food είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε.
 3. Πίνετε περισσότερο νερό
  Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό. Το νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινωθεί το σώμα σας και εκτός όλων των άλλων, θα σας βοηθήσει να δείξετε ακόμη πιο όμορφη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας!
 4. Συμπληρώματα διατροφής
  Το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία είναι πιθανόν να μην είστε σε θέση να προσλάβετε από το φαγητό σας. Εξετάστε τη χρήση προγεννητικών συμπληρωμάτων διατροφής.
 5. Άσκηση
  Γιατί πρέπει να ασκείστε ενώ είστε έγκυος; Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, η άσκηση σας βοηθά επίσης να προετοιμαστείτε για τον τοκετό!
 6. Διώξτε το άγχος
  Ειδικά, στην αρχή της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ισχυρό. Έτσι, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους για να κρατήσετε το άγχος μακριά. Δοκιμάστε το διαλογισμό, τη γιόγκα, ένα καλό μασάζ, ένα βιβλίο ή την αγαπημένη σας μουσική και πάνω από όλα κρατήστε θετική στάση για τη ζωή και το θαύμα που έρχεται σε λίγους μήνες ή εβδομάδες: το δικό σας, πανέμορφο μωρό!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.