Το θυμόμαστε και εμείς! Όσα χρόνια και να έχουν περάσει από τότε που ήμασταν παιδιά, αναπολούμε τις ημέρες εκείνες που με την παραμικρή υποψία πυρετού ρωτούσαμε αθώα τη μητέρα μας “μαμά, μπορώ να μην πάω σχολείο”; Φυσικά, τις περισσότερες φορές, η απάντηση της μαμάς ήταν ένα ξεκάθαρο “όχι”, συνοδευόμενο από έρευνα του κατά πόσο το θερμόμετρο ήταν στη μασχάλη μας ή στη λάμπα του φωτιστικού μας!

Η ζωή όμως κάνει κύκλους. Και σήμερα, οι περισσότερες από εμάς, με δικά μας πλέον παιδιά (ή ανίψια) σε σχολική ηλικία, ακούμε την ίδια ερώτηση από τα καμάρια μας. Ας δούμε λοιπόν μαζί, σε αυτό το άρθρο, τις πιο συνηθισμένες φθινοπωρινές αρρώστιες των παιδιών και σε ποιες από αυτές μπορούμε ή όχι να στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο.

 

Κοινό κρυολόγημα και γρίπη

Οι αναπνευστικές ασθένειες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος ανάμεσα στις φθινοπωρινές αρρώστιες των παιδιών. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα μεταδίδονται πάρα πολύ εύκολα μέσω της άμεσης επαφής των χεριών των παιδιών ή της εισπνοής σταγονιδίων από βήχα, μετατρέποντας τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία σε εστίες ιώσεων.

Καθώς το κοινό κρυολόγημα δεν έχει μία και μόνη αιτία, αλλά μπορεί να προκληθεί από περίπου 200 διαφορετικούς ιούς, ένα παιδί μπορεί να κρυολογήσει ακόμη και πέντε ή έξι φορές μέσα στον ίδιο χειμώνα! Τα καλά νέα είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα συμπτώματα (καταρροή, πυρετός και βήχας) θα υποχωρήσουν σε λίγες μέρες.

Προσοχή: σε αυτές τις περιπτώσεις, αποφεύγουμε να στείλουμε το παιδί στο σχολείο μέχρι να γίνει εντελώς καλά.

 

Γαστρεντερίτιδες

Σχεδόν το 100% των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας θα περάσουν μία ή και περισσότερες ιώσεις γαστρεντερίτιδας. Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα για τα παιδιά καθώς περιλαμβάνουν πόνους στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς, διάρροιες, ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από πυρετό.

Η ασθένεια, που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιούς, παρουσιάζει έξαρση τα δύο έως τρία πρώτα 24ωρα και μετά σταδιακά υποχωρεί. Οι παιδίατροι συνιστούν συντηρητική διατροφή (βραστό ρύζι ή κοτόπουλο) και ιδιαίτερη επιμέλεια στη χορήγηση υγρών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθούν τα παιδιά από τις πολλές εκκρίσεις. Μόλις παρέλθει η έξαρση των συμπτωμάτων, μπορούν σταδιακά να προστεθούν στο διαιτολόγιο του παιδιού γάλα, λαχανικά και φρούτα.

 

Ρινοφαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα

Ανάμεσα στις ασθένειες του φθινοπώρου που απαντώνται ιδιαίτερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας περιλαμβάνονται η ρινοφαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα. Η λαρυγγίτιδα πλήττει κυρίως παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών. Να σημειώσουμε ότι η αντιβίωση δεν συνιστάται στις ασθένειες αυτές του αναπνευστικού, παρά μόνο με συνταγή γιατρού.

 

Ωτίτιδα

Το φθινόπωρο, πολλά παιδιά εμφανίζουν επεισόδια μέσης ωτίτιδας (να μην συγχέεται με την εξωτερική ωτίτιδα ή “ωτίτιδα της πισίνας” που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καλοκαιρινές βουτιές). Συνήθως, πριν από τη μέση ωτίτιδα έχει προηγηθεί κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, ή μετά, εκδηλώνονται πόνοι στα αυτιά των παιδιών.

Αν και μπορούμε ως γονείς να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα μιας ωτίτιδας με αντιπυρετικά, αναλγητικά ή σταγόνες, είναι πάντα προτιμότερο να αναζητούμε υποστήριξη από τον παιδίατρό μας. Πίσω από μία μέση ωτίτιδα κρύβονται πολλές φορές βακτήρια και κίνδυνος επιπλοκών. Πονάνε τα αυτάκια; Πάμε στον γιατρό!

 

Επιπεφυκίτιδα

Πρόκειται για το γνωστό (και πιο τρομακτικό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα) κοκκίνισμα του ματιού. Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή της μεμβράνης που καλύπτει το λευκό των ματιών και το εσωτερικό των βλεφάρων. Έχει διάφορες αιτίες, όταν όμως προκαλείται από ιό, είναι άκρως μεταδοτική. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κομπρέσες και παραμονή του παιδιού σε σκιερό δωμάτιο, ωστόσο αν δεν έχει υποχωρήσει μετά από 48 ώρες, καλό είναι να ζητηθεί η συμβουλή του γιατρού.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.