Είστε στο ράφι με τα αντηλιακά. Κοιτάζετε τον δείκτη προστασίας. SPF 30. SPF 50. SPF 100+. Κοιτάζετε όμως και το φάσμα. Ευρέως φάσματος, ώστε να προστατεύει και από τις UBA και από τις UBV. Τέλος, δεν παραλείπετε να εξετάσετε προσεκτικά τις ιδιότητες καθώς και τα συστατικά του προϊόντος.

Μη φαγεσωρογόνο (δηλαδή, δεν κλείνει τους πόρους της επιδερμίδας). Πολύ καλό. Χωρίς parabens. Ακόμα καλύτερο. Με ευεργετικές ιδιότητες πεόνιας, πρόπολης, κλπ. Εξαιρετικό!

Αφού όμως ξοδεύετε τόσο χρόνο και χρήμα, για να βρείτε το ιδανικό για εσάς αντηλιακό, δεν είναι κρίμα να μην εφαρμόζετε τη σωστή ποσότητα όταν το φοράτε;

Για αυτό, δείτε πόση ποσότητα αντηλιακού χρειάζεται μία σωστή και πλήρης εφαρμογή στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόλις 25 – 50% της συνιστώμενης ποσότητας αντηλιακού. Γιατί; Η αδημονία να μπούμε επιτέλους στη θάλασσα και να τελειώνουμε με τα προκαταρκτικά και η βαρετή ρουτίνα της σχολαστικής εφαρμογής παίζουν σίγουρα κάποιο ρόλο.

Επιπλέον, όσο και να έχει προχωρήσει η τεχνολογία, η ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα αντηλιακού, ειδικά στο πρόσωπο δίνει σε πολλούς μία κολλώδη και κάπως πνιγηρή αίσθηση.

 

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Για να επιτευχθεί ο SPF που αναγράφεται στην ετικέτα του αντηλιακού, πρέπει να εφαρμοστούν περίπου 2 χιλιοστόγραμμα (το χιλιοστόγραμμο είναι ένα χιλιοστό του γνωστού μας ml) αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος ή περίπου 30 ml σε ολόκληρο το σώμα.

Επειδή για τους περισσότερους από εμάς, οι υπολογισμοί από αυτή τη φόρμουλα θυμίζουν μάλλον το “δέκα μείον πέντε μείον πέντε έξι δια δύο συν οκτώ”, έχουν δημιουργηθεί κάποιοι πρακτικοί κανόνες ποσότητας εφαρμογής για να γνωρίζουμε χονδρικά τις ανάγκες μας.

 

Άκρο και κουταλάκι

Τοποθετήστε ποσότητα αντηλιακού ίση περίπου με ένα κουταλάκι του τσαγιού και εφαρμόστε στο ένα χέρι. Κατόπιν στο άλλο. Ένα κουταλάκι του τσαγιού για κάθε πόδι. Αυτό ήταν! Τελειώσατε με τα άκρα και είσαστε πλέον σωστά προστατευμένοι.

Συνεχίστε με ένα κουταλάκι του τσαγιού για κοιλιά και στέρνο, ένα για την πλάτη και τον αυχένα σας και μισό κουταλάκι για το πρόσωπο.

Προσέξτε! Εάν και ο παραπάνω κανόνας είναι γενικά βολικός και λειτουργεί, δεν είναι απαραίτητα ίδιος για τον καθένα. Κάποιοι μπορεί να είναι πολύ ψηλοί, κάποιοι μπορούν να φορούν μακρύ μαγιό, άλλοι πολύ μικρό ή και να κάνουν γυμνισμό (όπου η προστασία είναι απολύτως απαραίτητη).

Κρατήστε τα βασικά από τον κανόνα, αλλά προσωποποιήστε τον, όσο χρειάζεται.

 

Πόσο αντηλιακό σε σπρέι;

Αν χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε σπρέι τα πράγματα σαφώς και δυσκολεύουν. Οι ειδικοί συνιστούν να το εφαρμόζετε έως ότου εμφανιστεί μία ομοιόμορφη γυαλάδα στο δέρμα, χωρίς ενδιάμεσα “μπαλώματα” (που το βράδυ ίσως έχουν μετατραπεί σε ανεπιθύμητα εγκαύματα).

 

Επαναλάβατε

Το αντηλιακό δεν είναι της λογικής “μιας κι έξω”. Μην ξεχνάτε ότι όλη η διαδικασία “άκρο και κουταλάκι” πρέπει να επαναλαμβάνεται από την αρχή κάθε 2 ώρες ή μετά το κολύμπι, μετά τις ρακέτες ή άλλη αθλητική δραστηριότητα και μετά το σκούπισμα με πετσέτα.

 

Τα logistics του αντηλιακού

Σχεδόν ακούμε την απορία που σας έχει δημιουργηθεί. Εάν χρειάζονται 30 ml σε όλο το σώμα και περίπου 3 έως 5 ml ακόμη για το πρόσωπο, και αν αυτή η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες, τότε το αντηλιακό σας των 200ml θα εξαντληθεί σε 2 μπάνια (και αν έχετε μικρότερη φιάλη ίσως και σε ένα)!

Ναι, το αντηλιακό, εάν εφαρμόζεται σωστά, μπορεί να είναι ένα μεγαλύτερο έξοδο από αυτό που είχατε υπολογίσει. Όμως, ποτέ δεν θα αποτελέσει μεγαλύτερο έξοδο από αυτό στο οποίο θα αναγκαστείτε να υποβληθείτε εάν δεν προστατεύετε την επιδερμίδα σας από τον ήλιο.

Πάρετε τα μέτρα σας, εφαρμόστε αντηλιακό!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!