Στη ζωή, μας αρέσει να λειτουργούμε με μύθους. Το μαύρισμά μας δεν είναι απλό μαύρισμα – είναι μυθικό μαύρισμα. Οι διακοπές μας δεν είναι απλές διακοπές – είναι μυθικές διακοπές (έστω και αν δεν πήγαμε μακρύτερα από το χωριό μας στην ορεινή Πελοπόννησο). Ναι, η λέξη “μύθος” έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας!

Είναι όμως καιρός να βγει από το αντηλιακό μας. Με το καλοκαίρι φέτος ιδιαίτερα ζεστό και τις παραλίες ιδιαίτερα ελκυστικές, το αντηλιακό δεν είναι πλέον αξεσουάρ, αλλά απόλυτη ανάγκη. Για αυτό, συγκεντρώσαμε τους 10 πιο συνηθισμένους μύθους για τα αντηλιακά και σας τους παρουσιάζουμε για να ξέρετε τι ισχύει και τι όχι.

 

ΜΥΘΟΣ #10. Το αντηλιακό δεν είναι πάντα απαραίτητο

“Αφού δεν πάω στη θάλασσα σήμερα, τι το θέλω;”

“Έχει συννεφιά σήμερα, γιατί να βάλω;”

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο και εκτός θάλασσας και εκτός πισίνας. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου δεν θα σταματήσουν να βλάπτουν το δέρμα σας επειδή δεν είστε στην παραλία. Όσον αφορά τις συννεφιασμένες μέρες, υπολογίζεται ότι 80% των βλαβερών ακτινών UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα. Προστατευθείτε.

 

ΜΥΘΟΣ #09. Το αντηλιακό δεν λήγει ποτέ.

Δυστυχώς, το μόνο που δεν λήγει ποτέ στη ζωή είναι οι υποχρεώσεις προς την εφορία. Έτσι λοιπόν, και σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το αντηλιακό φυσικά και λήγει. Τα ενεργά του συστατικά μπορούν να διαλυθούν με την πάροδο του χρόνου και η χρήση αντηλιακού που έχει λήξει μπορεί να αφήσει το δέρμα χωρίς προστασία.

 

ΜΥΘΟΣ #08. Τα άτομα με σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται αντηλιακό.

Μην το πείτε ποτέ σε μελαχρινή. Και αν είστε, μην το κάνετε ποτέ! Ενώ είναι αλήθεια ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα προστατεύονται περισσότερο από τον ήλιο καθώς έχουν περισσότερη μελανίνη στο δέρμα τους, δεν έχουν τόση ώστε να προστατευθούν από πολύωρη παραμονή στον ήλιο.

Επίσης, οι υπεριώδεις ακτίνες UVA θα διεισδύσουν στο δέρμα, ανεξαρτήτως του πόσο σκουρόχρωμος είναι κάποιος και θα οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση του δέρματος και ρυτίδες.

 

ΜΥΘΟΣ #07. Το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.

Το αντηλιακό που χαρακτηρίζεται ως ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα μπορεί να φαίνεται αδιάβροχο. Δυστυχώς όμως, όσες πιθανότητες έχετε να περπατήσετε στο νερό, τόσες πιθανότητες έχει και το αντηλιακό σας να είναι 100% αδιάβροχο.

Κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να είναι 100% αδιάβροχο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να εφαρμόζουμε ξανά αντηλιακό μετά την έκθεση στο νερό. Ακόμη, αφήστε το αντηλιακό να δράσει στο δέρμα για τουλάχιστον 10 έως 15 λεπτά πριν μπείτε στο νερό.

 

ΜΥΘΟΣ #06. Το σολάριουμ προστατεύει.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το σολάριουμ πριν τις διακοπές προστατεύει. Όμως αυτό που συμβαίνει στο σολάριουμ είναι ότι  χρησιμοποιούνται υψηλές συγκεντρώσεις UVA για να σκουραίνουν γρήγορα το δέρμα, ενώ ο ήλιος περιλαμβάνει τόσο UVA όσο και UVB.

Η έκθεση του σώματος σε υψηλά επίπεδα UVA από ένα σολάριουμ δημιουργεί ένα προσωρινό μαύρισμα που δεν θα καταφέρει να προστατεύσει το δέρμα από την έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται από τις ακτίνες UVB.

 

ΜΥΘΟΣ #05. Μία εφαρμογή αντηλιακού αρκεί για όλη την ημέρα.

Δυστυχώς, δεν είναι σαν τη διατροφή, όπου ένα γερό πρωινό θα σας κρατήσει όλη μέρα. Στην πραγματικότητα, το αντηλιακό διαλύεται στο φως και χάνει την αποτελεσματικότητά του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό κάθε 2 έως 4 ώρες, τουλάχιστον.

 

ΜΥΘΟΣ #04. Το μακιγιάζ είναι υποκατάστατο του αντηλιακού.

Πολύ θα το θέλαμε (με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια), αλλά δεν είναι. Ενώ είναι αλήθεια ότι το μακιγιάζ μπορεί να παρέχει κάποια προστασία από τον ήλιο, αυτή είναι λίγη και δεν αντικαθιστά ένα καλό αντηλιακό. Το μακιγιάζ πρέπει να θεωρηθεί ως ένα πρόσθετο στρώμα προστασίας και ποτέ το μόνο στρώμα προστασίας.

 

ΜΥΘΟΣ #03. Δεν μαυρίζεις όταν φοράς αντηλιακό.

Ο ήλιος είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ακτινοβολίας τερατώδους δυναμικότητας. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα από τις περισσότερες ακτίνες, αλλά μερικές θα συνεχίσουν να φτάνουν στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι ναι, μπορείτε να μαυρίσετε φορώντας αντηλιακό, ακόμη και όταν το εφαρμόζετε πολλές φορές την ημέρα.

Εάν ΔΕΝ επιθυμείτε να μαυρίσετε, πρέπει να συνδυάσετε αντηλιακό με κάλυψη από καπέλο και μακριά ρούχα.

 

ΜΥΘΟΣ #02. Το αντηλιακό αντικαθιστά το καπέλο, την ομπρέλα και τα ρούχα.

Όχι, όχι και όχι. Μην γίνεστε “Ροβινσώνας Κρούσος” τρέχοντας ξυπόλητος και χωρίς ρούχα στην παραλία με τη ψευδαίσθηση ότι το αντηλιακό σας έχει κάνει άτρωτο. Η κάλυψη από τον ήλιο, με οποιαδήποτε μορφή είναι πάντοτε πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε αντηλιακό.

 

ΜΥΘΟΣ #01. Όλα τα αντηλιακά είναι περίπου ίδια.

…και για αυτό, πρέπει απλά να τα επιλέγουμε από τη μυρωδιά. Αυτό είναι μία κοινή παρανόηση, καθώς υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία συστατικών στα αντηλιακά (διοξείδιο τιτανίου, οξείδιο ψευδαργύρου, αβοβενζόνη κλπ) τα οποία ενεργούν με διαφορετικούς τρόπους. Τέλος, ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο (SPF) και η χρήση αντηλιακού πλήρους φάσματος παίζουν μεγάλο ρόλο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!