Όλα έτοιμα και φορτωμένα στο αυτοκίνητο. Βάζετε μπρος, ξεκινάτε, βάζετε να παίζει ο αγαπημένος σας σταθμός, ανοίγετε και το GPS και ακολουθείτε τις οδηγίες.

“Πάρτε τη Λεωφόρο Αναβύσσου”.

“Στροφή αριστερά στη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου. Συνεχίστε στην 25ης Μαρτίου”.

“Φτάσατε στον προορισμό σας!”

Μπράβο και από εμάς. Ήταν εύκολο άλλωστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες, δεν ήταν;

Το ίδιο εύκολο είναι να διαβάσετε το άρθρο μας που ακολουθεί και έχει ως θέμα τις οδηγίες χρήσης αντηλιακού. Ακόμη και αν θεωρείτε ότι έχετε PhD στο αντηλιακό, μία επανάληψη ποτέ δεν βλάπτει!

 

Φαίνεται εύκολο – όμως δεν είναι

Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι το αντηλιακό είναι σαν την οδοντόκρεμα. Εάν δεν χρησιμοποιείτε επαρκή ποσότητα ή τη χρησιμοποιείτε λάθος, δεν πρόκειται να δουλέψει. Όμως, στην περίπτωση του αντηλιακού αντί για τα ούλα και τα δόντια σας, κινδυνεύει κάθε σημείο του σώματός σας.

Σχεδόν το 100% των δερματολόγων συμφωνεί ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν εφαρμόζει το αντηλιακό όσο σωστά πρέπει. Δείτε παρακάτω τα 6 σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξετε.

 

1.Βάλτε μεγάλη ποσότητα

Το αντηλιακό δεν είναι το άρωμά σας, μην το λυπάστε! Βάλτε μεγάλη ποσότητα, και όταν λέμε μεγάλη, εννοούμε μεγαλύτερη από αυτή που κατά πάσα πιθανότητα συνηθίζετε. Υπολογίστε περίπου ένα σφηνάκι για το σώμα (κάπου 30 ml) και περίπου μισό κουταλάκι του τσαγιού για το πρόσωπο. Εάν βάζετε λιγότερο από αυτό, είναι πιθανό ο δείκτης προστασίας 30 να είναι για εσάς απλά 15.

 

2.Απλώστε κατευθείαν στο πρόσωπο

Μην βάζετε το αντηλιακό πρώτα στις παλάμες σας και μετά στο πρόσωπό σας – μεγάλη ποσότητα θα πάει χαμένη. Απλώστε κατευθείαν από τη φιάλη στο πρόσωπό σας και απλώστε το. Θα έχετε μεγαλύτερη, πιο βαθιά και πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη απορρόφηση.

 

3.Βάλτε αντηλιακό ΠΡΙΝ εκτεθείτε στον ήλιο

Τα συστατικά του αντηλιακού χρειάζονται κάποιο χρόνο για να απορροφηθούν από το δέρμα και να το προστατεύσουν σωστά. Εάν δεν το κάνετε, αυτά τα λίγα λεπτά κάθε μέρα, όπου το δέρμα σας είναι ακόμη ευάλωτο, με την πάροδο του καλοκαιριού (αλλά και των πολλών καλοκαιριών) συσσωρεύονται. Μαζί τους και οι βλάβες στο δέρμα σας.

 

4.Εφαρμόστε ξανά κάθε 2 ώρες

Οι δερματολόγοι συνιστούν να εφαρμόζετε ξανά αντηλιακό, ειδικά αν είστε “όλη μέρα στην παραλία” κάθε 2 ώρες. Και αυτό γιατί ο Δείκτης Προστασίας SPF του αντηλιακού σας είναι πλήρως αποτελεσματικός μόνο για 2 ώρες. Ο SPF 50 στις 10 το πρωί, μπορεί να έχει γίνει SPF 10 κατά τις 12 το μεσημέρι. Προστατεύει ακόμη, αλλά όχι αρκετά.

 

5.Μην ξεχνάτε σημεία

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε μία αξιοπρεπή χρήση αντηλιακού στο πρόσωπό μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία στο σώμα μας που πολλές φορές τα ξεχνάμε, και τα ανακαλύπτουμε όταν κατακόκκινα και ερεθισμένα μας πονάνε το βράδυ στο σπίτι. Ας τα θυμηθούμε:

 • Χείλη
 • Λαιμός
 • Μασχάλες
 • Αυτιά (και οι λοβοί)
 • Κορυφή της κεφαλής αν υπάρχει αραίωση
 • Βλέφαρα
 • Αφαλός
 • Πόδια, κάτω από τον αστράγαλο
 • Πέλματα

 

6.Μην ξεχνάτε τα αξεσουάρ του ήλιου!

Τέλος, το αντηλιακό, ενώ προσφέρει σοβαρή και αποτελεσματική προστασία, δεν αρκεί από μόνο του. Μην νομίζετε ότι οπλισμένοι με ένα αντηλιακό, θα νικήσετε τον ήλιο – στην καλύτερη περίπτωση η νίκη σας θα είναι πύρρειος. Έχετε λοιπόν μαζί σας, και αυτό το καλοκαίρι, όλα τα υπεραπαραίτητα αξεσουάρ του ήλιου:

 • Καπέλο
 • Γυαλιά
 • Γυαλιά τύπου wraparound για προστασία και από το πλάι
 • Μακρυμάνικες μπλούζες
 • Μακριά παντελόνια

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!