Καλοκαίρι και καλοκαιρινές αλλεργίες. Όσοι από εμάς είμαστε παθόντες, έχουμε μάθει να παίρνουμε τα μέτρα μας. Για παράδειγμα, όταν η παρέα παραγγέλνει ψάρια και θαλασσινά, εμείς φροντίζουμε να προσπεράσουμε γρήγορα τη σελίδα στο μενού με τα μύδια και τα χτένια. Όχι, ευχαριστώ!

Από την άλλη πλευρά, εάν έχουμε ιστορικό αλλεργιών στα τσιμπήματα εντόμων, έχουμε πάντα μαζί μας το τσαντάκι μας με φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης. Όμως, υπάρχει μία αλλεργία, η οποία αν και ασυνήθιστη, είναι απολύτως υπαρκτή. Μιλάμε για την αλλεργία στο αντηλιακό. Μάθετε τα πάντα για αυτήν στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Είναι κάποιοι άνθρωποι αλλεργικοί στο αντηλιακό;

Ναι, είναι. Ενώ τα αντηλιακά προϊόντα είναι γενικά ασφαλή για την πλειοψηφία του πληθυσμού, είναι πιθανό ορισμένα συστατικά τους, να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Μεταξύ άλλων, η αντίδραση αυτή, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό εξάνθημα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στο αντηλιακό μοιάζουν με εκείνα της ηλίασης και του ηλιακού εγκαύματος και μπορούν να είναι τα εξής:

 • Ερυθρότητα του δέρματος
 • Εξανθήματα
 • Φαγούρα
 • Πρήξιμο
 • Φουσκάλες
 • Αιμορραγία
 • Απολέπιση
 • Πόνος

Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη μιας αλλεργικής αντίδρασης εξαρτάται από το άτομο. Μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά ή να χρειαστούν έως και δύο ημέρες για να εμφανιστούν τυχόν σημάδια.

Μερικές φορές μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα έως ότου το αντηλιακό στο δέρμα σας εκτεθεί στο φως του ήλιου και τις υπεριώδεις ακτίνες. Αυτός ο τύπος αντίδρασης ονομάζεται φωτοαλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

 

Ποια συστατικά ευθύνονται

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο αντηλιακό μπορεί να οφείλονται σε διάφορα συστατικά του προϊόντος. Αυτά που προκαλούν συχνότερα πρόβλημα είναι τα εξής:

 • Βενζοφαινόνες
 • Οξυβενζόνη
 • Μεθανόνη
 • Διφαινυλκετόνη
 • Παρααμινοβενζοϊκό οξύ (PABA) – στις μέρες μας δεν χρησιμοποιείται πλέον τόσο συχνά
 • Έλαια κανέλας
 • Βάλσαμο του Περού (Myroxylon Pereirae)

Τα αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου ενέχουν μικρότερο κίνδυνο για αλλεργικές αντιδράσεις και προστατεύουν επίσης από τις ακτίνες UVA και UVB.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την αλλεργία στο αντηλιακό

Η αλλεργία στο αντηλιακό αντιμετωπίζεται παρόμοια με άλλες αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις, το εξάνθημα θα υποχωρήσει από μόνο του. Οι μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν τοπικά ή από του στόματος στεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής και της αντίδρασης. Τα από του στόματος αντιισταμινικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κνησμό και την αλλεργική απόκριση.

Η συνεχής έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση ενός εξανθήματος που σχετίζεται με αλλεργίες στο αντηλιακό. Είναι σημαντικό να μείνετε μακριά από τον ήλιο έως ότου το δέρμα σας έχει επουλωθεί πλήρως. Μπορεί να χρειαστούν έως και αρκετές ημέρες για πλήρη αποκατάσταση, ανάλογα με τη σοβαρότητα.

 

Να σταματήσω τη χρήση του αντηλιακού;

Δεν σας το προτείνουμε σε καμία περίπτωση. Εάν αντιμετωπίζετε εξανθήματα από αντηλιακό, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις υποκείμενες αιτίες. Αντί να παραλείψετε εντελώς το αντηλιακό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο είδος με άλλα συστατικά που δεν οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Τεστ αλλεργίας (patch tests)

Εάν σας απασχολεί τυχόν αλλεργία από το αντηλιακό σας, είναι καλή ιδέα (όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε νέο προϊόν φροντίδας του δέρματος), να κάνετε το λεγόμενο patch test. Κάθε άτομο που ενδέχεται να έχει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να επωφεληθεί από μια τέτοια εξέταση.

Πρακτικά, ο αλλεργιολόγος σας θα τοποθετήσει ειδικές ταινίες στην πλάτη σας επί 48 ώρες, εφαρμόζοντας σε αυτές το αντηλιακό. Μετά από 48 ώρες θα γίνει η πρώτη ανάγνωση του τεστ και μετά από 72 ώρες η τελική.

 

Δοκιμή στο σπίτι

Εναλλακτικά, τοποθετήστε μία μικρή ποσότητα αντηλιακού στο χέρι σας και εφαρμόστε το σε εμφανή περιοχή του δέρματός σας, όπως το εσωτερικό του αγκώνα σας. Περιμένετε και δείτε αν υπάρχει αντίδραση. Ίσως χρειαστεί να εκθέσετε την περιοχή στο ηλιακό φως. Εάν δεν συμβεί τίποτα μέσα σε δύο ημέρες, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε το αντηλιακό στο υπόλοιπο σώμα σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!