Το αντηλιακό σας πρέπει να ξεχωρίζει. Αλλά για τους σωστούς λόγους!
“Μυρίζει υπέροχα!”
“Χωράει στην τσέπη μου!”
“Το σηκώνει η τσέπη μου!”
“Το βρήκα σε προσφορά και πήρα τρία!”
Όλα τα παραπάνω είναι για πολλούς από εμάς κριτήρια για να επιλέξουμε το αντηλιακό μας. Και ενώ δεν υπάρχει απολύτως τίποτα μεμπτό με κανένα από αυτά, εμείς θα σας συμβουλεύαμε να εξετάσετε και κάποια άλλα κριτήρια πριν αγοράσετε το αντηλιακό σας. Ποια; Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας!
Αρχίστε από το φάσμα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε ένα αντηλιακό είναι να εξετάσετε το φάσμα. Όχι των προσφορών και των προϊόντων, τα οποία είναι αναρίθμητα. Το αντηλιακό σας όμως πρέπει να είναι αντηλιακό ευρέως φάσματος (να σας προστατεύει δηλαδή και από τις UVA και από τις UVB) και να το αναγράφει.
Εξετάστε τον Δείκτη Προστασίας SPF
Ο Δείκτης Προστασίας SPF μετρά πόσο επαρκές είναι το αντηλιακό απέναντι στις ακτίνες UVB (οι οποίες είναι και αυτές που καίνε το δέρμα μας, ενώ οι UVA το γηράσκουν). Ο μαγικός αριθμός; 30 και πάνω. Το SPF 30 είναι το ελάχιστο όριο προστασίας που συνιστούν οι δερματολόγοι παγκοσμίως και μπλοκάρει περίπου 97% των ακτινών UVB.
Ανθεκτικό στον ιδρώτα και στο νερό
Καλό είναι το αντηλιακό σας να είναι ανθεκτικό στον ιδρώτα και στο νερό. Προσοχή στις λέξεις: η χρήση του όρου “αδιάβροχο” είναι λανθασμένη, καθώς κανένα αντηλιακό δεν είναι πλήρως αδιάβροχο. Εάν δίπλα στην ένδειξη “Water Resistant” στη φιάλη του αντηλιακού σας υπάρχει ένας αριθμός, αυτός υποδηλώνει τα λεπτά στα οποία το αντηλιακό μπορεί να παραμείνει αποτελεσματικό, ενώ είστε μέσα στο νερό.
Ο τύπος του δέρματός σας παίζει ρόλο
- Λιπαρό δέρμα. Εάν έχετε ακμή ή το δέρμα σας είναι λιπαρό, βεβαιωθείτε ότι πάνω στο αντηλιακό σας υπάρχει η ένδειξη “μη φαγεσωρογόνο” (δηλαδή, δεν κλείνει τους πόρους της επιδερμίδας).
- Ξηρό δέρμα. Εάν έχετε ξηρό δέρμα, αναζητήστε αντηλιακά που περιέχουν ενυδατικά συστατικά (πχ υαλουρονικό οξύ).
- Ευαίσθητο δέρμα. Εάν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο αναζητήστε προϊόντα με φυσικά αντηλιακά, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Είναι 2 συστατικά που δεν θα ερεθίσουν ούτε το δέρμα σας ούτε τα μάτια σας.
Κρέμα ή σπρέι;
Υπάρχουν τομείς στους οποίους πλεονεκτεί η κρέμα και άλλοι στους οποίους πλεονεκτεί το σπρέι. Εάν θέλετε, μπορείτε να δείτε το “showdown” μεταξύ των 2 αυτών κατηγοριών εδώ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό, το οποίο τελικά χρησιμοποιείτε ανελλιπώς και σε κάθε περίσταση.
Παθήσεις και ιδιαίτερες συνθήκες
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου είτε εξαιτίας κάποιας ιδιαίτερη συνθήκης ή κάποιας πάθησης, επιβάλλεται να πάρουμε τη γνώμη του δερματολόγου μας τόσο πριν αγοράσουμε αντηλιακό, αλλά και πριν εκτεθούμε στον ήλιο. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να είναι οι εξής:
- Είμαστε κοκκινομάλληδες.
- Έχουμε φακίδες και πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα.
- Θα ταξιδέψουμε (εννοείται όποτε επιτραπούν πλήρως τα ταξίδια) σε περιοχές κοντά στον ισημερινό της γης.
- Θα κάνουμε διακοπές σε μεγάλο ύψος (σε ύψος ενός χιλιομέτρου η υπεριώδης ακτινοβολία αυξάνεται κατά περίπου 15%).
- Πάσχουμε από κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις όπως ο ερυθηματώδης λύκος.
- Έχουμε κληρονομική προδιάθεση για μελάνωμα.
- Υποβληθήκαμε πρόσφατα σε θεραπεία για μελάνωμα.
- Παίρνουμε παρασκευάσματα για την ακμή.
- Κάνουμε κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά, αντιισταμινικά, αγχολυτικά, διουρητικά, ηρεμιστικά ή φάρμακα για τον διαβήτη.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!